Wat geeft houvast – Badeenden (12)

On 24 July 2011 by caroliengeurtsen


Zondag deur 11
Gabriella’s Song

Wat geeft houvast als alles donker is? Als leed en lijden ons verstand te boven gaan? Samenzijn, alleenzijn, routines, rituelen, muziek, sporten, bankhangen, opstaan en voor de kinderen zorgen, delen en vermenigvuldigen. Grappen maken, sneren soms, afreageren.
Wat geeft houvast? Soms is dat het indringend verdiepen in wat oorzaken lijken of zouden kunnen zijn. Zoeken naar samenhang. Conclusies geven rust. Soms.

Anders Behring Breivik

Hij heeft kort voor de aanslag in Oslo een manifest van 1500 pagina’s online gezet, getiteld: “De Europese verklaring van onafhankelijkheid,  strijd tegen de multiculurele samenleving”, oa met een gedetailleerd verslag van alle voorbereidingen die hij getroffen heeft voor zijn gruwelacties van vrijdag in Oslo en op het eiland Utoya. Sommigen zullen met dit verslag geholpen zijn, anderen zullen zich erdoor laten voeden in hun analyses van waar het in de wereld aan schort, volgens Anders dan. Het is in ieder geval voer voor psychologen én voor opsporing online op inhoud, al stond het ook maar heel kort van te voren op Internet.  Het voedt de “Big Brother” ambitie om alles in de gaten te krijgen voordat het gebeurt, om te kunnen voorkomen wat dreigt. Mogelijk kunnen er nóg betere profilen mee gemaakt worden. Maar alle schijn van veiligheid is niet meer dan dat: Schijn.

Badeenden

Wat geeft houvast vóórdat het duister is, of in ieder geval nog niet zo dichtbij komt? Gewoontes, zoals deze blog schrijven, routines als opstaan, voor de kinderen zorgen, werken en TV kijken. Gezonde en ongezonde hobbies. Én  rituelen van welke aard dan ook. Zoals op dit moment de herdenkingsdienst in Oslo.
Een vorm die aan veel mensen rust en houvast biedt – behalve dat het leuk kan zijn, is verzamelen. Waren dat vroeger vooral suikerzakjes en postzegels, tegenwoordig kan dat alles zijn. Het begint al als je als kind gretig kunt graaien naar glimmend poppetjes in de supermarkt.
Hier ligt het laatste pak Pokemon kaarten al jaren op een plank klaar voor wat de gek er voor geeft.
Voor de volwassenen zijn er naast de ‘ouderwetse’ boeken en DVD’s tegenwoordig  Spotify of You Tube playlists als deze en evengoed nog steeds voorwerpen. Het kan beginnen als een souvenier en uitlopen op een huis vol eierdopjes, een tuin vol kabouters, een kamer met verstevigde vloer voor een collectie Spiderman boeken. Of  een huis vol met badeenden. Ik ken ze van Michiel Veenstra maar had ze nog nooit met eigen ogen gezien. Gisteren ging ik ontbijten bij een goede vriend. Ik was nog nooit bij hem thuis geweest en liep genietend en vol verwondering rond….

This slideshow requires JavaScript.

Amy Winehouse

27 jaar lijkt een kritische leeftijd waar op een of andere manier The Gate to Eternity extra wijd open staat. Of dat alleen voor muzikanten geldt en feitelijk überhaupt waar is, zou onderzocht moeten worden, maar opvallend is het: The 27 Club membership geldt zowel voor Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison als voor Kurt Cobain. En nu ook voor Amy. You loved her or hated her blijkbaar. De sneren op Twitter waren gisteren dan ook niet van de lucht. Ik zie haar op haar hoge hakken wiebelen, zoals een klein meisje haar moeders te grote schoenen aan kan hebben. Een groot talent in te grote schoenen. Terwijl Blof zingt: “Harder dan ik hebben kan”, denk ik, Ja, dat gold ook voor haar!

80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren tot dat die ene op 1 oktober voor de laatste keer dichtvalt. Met beeld en geluid. Hier begon het: Open Deuren: Limit to your love2 Responses to “Wat geeft houvast – Badeenden (12)”

 • Geert

  ‘Soms zie je beter met je ogen dicht’ citeerde ik bij je vorige ‘deur’ Marco Borsato. Maar soms kun je je ogen niet sluiten. Als de waarheid zo gruwelijk is dat je nergens meer kunt kijken zonder de verschrikkingen te zien. Op die momenten moet je letterlijk je eigen waarheid even creëren. Door badeenden bijvoorbeeld. Niet om te ontvluchten of in figuurlijke zin je ogen te sluiten, maar om je eigen waarheid en beelden -al is het maar even- in perspectief te kunnen blijven zien. Badeenden hebben die dubbelfunctie. Zeker op de manier waarop jij ze in je twaalfde deur hebt verwerkt. Dank daarvoor.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: