Beelden waar je bij stilstaat – Beelden die bewegen – sociale & straatfotografie

On 16 January 2016 by Carolien Geurtsen

Thatcher Hullrman Cook

Thatcher Hullerman Cook is een zeer gepassioneerd sociaal fotograaf die al decennia lang over de wereld reist voor NGO’s (Non Gouvernamental Organisations). Ik heb hem leren kennen tijdens een documentaire straatfotografie workshop in Istanbul enkele jaren geleden. Als het even kan volg ik zijn werk via de online kanalen. Behalve informatief  zijn zijn updates ook vaak buitengewoon spannend. Soms post hij lange tijd niets maar dan ineens ben je dan bijna heet van de naald getuige korte filmimpressies van zijn vaak hachelijke avonturen. Denk bijvoorbeeld zoals twee weken terug onbedoelde en daardoor illegale grensoverschrijding van Turkije bij reportage over vluchtelingen die maar net goed uitpakt.

Gisteren zag ik op de blog van Elja Daae het volgende filmpje:

Elja had ‘m ook weer van een gemeenschappelijke kennis de sociaal fotografe Daphne Channa Horn en had een geheel eigen aha erlebnis bij het zien ervan. Dat staat hier:  blogpost van Elja Daae

Zoals wel vaker triggerde mij dat tot het schrijven van een reactie die hierbij tot een eigen blogpost getimmerd moest worden

Wat bijzonder die video (van Thatcher Cook), ik ga m zo gelijk kijken want kende ‘m ook niet.
*Alsook je verhaal over de foto’s (in de video) die je al bleek te kennen (van de kalender in je studentenhuis). Het maakt me nieuwsgierig genoeg. Mijn internet verbinding is op dit moment niet zo snel dus ik moet even geduld hebben. Superlief ook dat je hem assisteert met landen in het Utregse en organiseren van de workshop.

Want Thatcher komt naar Nederland en zelfs naar Utrecht om een weekend workshop straatfotografie te geven en Elja is voor die tijd zijn handen en voeten. Ik verheug me enorm op dat weekend 13 en 14 februari, de zijn workshop documentary photography (sociale fotografie) in Istanbul was een echte eyeopener voor mij. Helemaal omdat ik ‘m met mijn smartfoon heb gedaan.
Ik had dat van te voren gechecked met Thatcher want ik had (en heb) geen ‘toeter’ oftewel ‘volwaardige’ camera. Dat was helemaal prima voor hem. En de resultaten en zijn bemoediging in de critique middag aan het eind óók. Mij werd duidelijk dat fotograferen met een telefoon giga laagdrempelig is en dat in het algemeen mensen minder snel ‘wegduiken’. Zeker tegenwoordig zijn veel mensen er aan gewend dat te pas en te onpas gefotografeerd wordt. Ik maakte en maak er zelf wel bijna altijd een punt van om de ander te laten zien en weten dát ik fotografeer, en als hij/zij bezwaar heeft, dan hou ik ook onmiddelijk op.

Istanbul straatfotografie binnen

Vervolgens had ik nog twee weken in Istanbul te gaan en ben iedere dag de straat op gegaan om te fotograferen, en deze keer juist verbindingen aan te gaan met de mensen die ik op straat en in restaurants fotografeerde. De foto hierboven had ik nooit kunnen maken zonder me een stalker en dief van het moment te voelen als ik niet eerst een gesprekje gevoerd had. Die weken waren enorm leuk en zinvol, wát een avontuur. Later heb ik van mijn foto’s zelfs ook nog een Istanbul/Turkije expositie gemaakt die lokaal op diverse plekken gehangen heeft en enthousiast ontvangen werd.
Dus ja, veel woorden en binnenkort weer daden, want wát een zin heb ik er in. 

Ik zoek naar de Istanboel foto waar ik de leukste herinneringen aan heb, – schreef ik toen nog – maar het moet worden ‘een van de foto’s waar ik leuke herinneringen aan heb’, omdat het er zoveel zijn. Tot zo, en wie weet tot de 12e feb, de for-party en kennismaking met de andere groepsleden van dat weekend.

While still grinding my teeth about the passing away of Bowie, I just read what Susan Sontag, one of my all time favorites who would have been 83 today, says about writing – 1 on 1 counts for photography IMHO.
Her book On Photography travelled with me for a long long time.

Susan Sontag on Storytelling, What It Means to Be a Moral Human Being, and Her Advice to Writers:

“Love words, agonize over sentences. And pay attention to the world.”

Hierrrrr nog wat meer uit Istanbul / Istanboel

Thatcher Hullerman Cook:
Thatcher Hullerman Cook is a documentary photographer based in New Hampshire and South Carolina. His clients are primarily humanitarian aid and development organizations that work with refugees and other people affected by war, economic upheaval, and natural disasters. His clients include international non-governmental organizations (NGOs) which have sent him on assignment to over sixty countries.

 

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: