2) Kerst is voor mij… een kerstverhaal

On 24 December 2012 by Gastbloggers

Kerst is voor mij een kerstverhaalHet heeft altijd iets bijzonders, het kerstverhaal met kerst. Sinds Charles Dickens lijken we verplicht te zijn een kerstverhaal te moeten lezen of verzinnen met kerst. De ingrediënten voor een goed kerstverhaal: sneeuw, een zielepiet en een slechterik. De laatste komt tot inkeer en overlaadt de zielepiet met geschenken.

Eigenlijk is het kerstverhaal te reduceren tot het beste kerstverhaal ooit, namelijk dat van Charles Dickens: A Christmas Carol. Iedereen kent het verhaal van Scrooge, de in-en-in gemenerik. De opbouw van het verhaal is even geweldig. Scrooge maakt kennis met de geest van zijn dode compagnon Marley. Daarna krijgt hij diezelfde nacht nog drie geesten te verwerken. Het zijn de geesten van het verleden, heden en de toekomst. Het helpt. Scrooge komt de volgende morgen tot inkeer.

Het verhaal uit 1843 heeft voor een traditie bij kerst gezorgd. Na Dickens volgen honderden kerstverhalen. Ze komen allemaal niet in de buurt van A Christmas Carol. Dickens zelf heeft nog vele kerstverhalen geschreven na zijn beroemdste verhaal. Vrijwel jaarlijks verzorgde hij voor diverse tijdschriften kerstverhalen in alle soorten en maten. Ze zijn zeker mooi, maar overtreffen zijn beroemdste kerstverhaal nimmer.

Sindsdien is het in sommige huishoudens gebruikelijk om op kerstavond of rond de overvloedige kerstmaaltijd op een van de kerstdagen een kerstverhaal voor te lezen. Dat kan een hoogst sentimenteel verhaal zijn van W.G. van der Hulst of een verhaal van Bomans of een christelijke vertelling van Rik Valkenburg.

De schrijver Jan Wolkers gebruikte kerst om zijn geliefde verhaal ‘The Goldbug’ van Edgar Allen Poe voor te dragen. Niet bepaald een verhaal dat de kerstgedachte uitdraagt, maar wel een prachtig verhaal. Zeker als je het in het Engels voordraagt.

In de tijd dat ik erg met het schrijven van verhalen bezig was, schreef ik voor vrienden een kerstverhaal met sneeuw en heel veel sentiment. Ik durf het niet meer na te lezen. Alle ingrediënten zitten erin, maar of dat het verhaal ook goedmaakt, betwijfel ik.

Het kerstverhaal vraagt natuurlijk best veel. Je moet toch snel een uur of wat naar het gepraat van iemand luisteren. Daarom is er de kerstfilm. Even langdradig en saai als een kerstverhaal, maar dan met bewegend beeld erbij. Altijd met de vertrouwde sneeuw, kerstboom en natuurlijk ook de goede dingen die je met kerst voor je medemens doet. Elk jaar het vaste patroon.

Dat er bijna nooit sneeuw valt met kerst, is de knipoog van de natuur naar de menselijke traditie. Gelukkig maar, anders was het weer even voorspelbaar als de rest. En nu snel aan het verhaal, het verhaal van Dickens dat als je het zelf leest mooier is dan welke kerstfilm dan ook.

 

Hendrik-Jan de Wit

http://hendrik-jandewit.nl en Wolkenhemel   http://wolkenhemel.blogspot.nl

Op Twitter @hjwdewit6 Responses to “2) Kerst is voor mij… een kerstverhaal”

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: