24) Kerstmis en de geboorte van Kindeke Geurtsen

On 24 December 2012 by Gastbloggers

inspiration

Dit stond / ging per ongeluk vanmorgen 0m 11 uur al online, ik heb het er weer afgegooid en ga er nu, 23.oo even goed voor zitten. Gewoon een heel uur lang bijkomen van de afgelopen dag en meeluisteren met deze bijzondere blog van een bijzondere man.

Intro

Mijn blogs beginnen altijd met een intro, dus dit gastblog idem dito. Gevraagd door Carolien, om in blogvorm aanwezig te zijn op haar verjaardag. Allereerst dus de hartelijkste felicitaties, Kerstkind!

En dan moet ik nog een blog verzinnen, een verhaal schrijven, en niet de vreetzame sfeer van Kerst verstoren. En dat terwijl mijn bloeddruk meteen oploopt bij het verschijnen van rode kringels onder het woord ‘vreetzame’, dat ik zo doelbewust zonder d heb getypt. Waar bemoeit dat kut-Word2010 zich mee, vreetzaam is nu eenmaal geen vreedzaam, en dat zal het niet worden ook! Want lieve lezers van het blog van Carolien, het is geenszins mijn tijd van het jaar. Ik heb een pesthekel aan Kerst. Houd niet van winter, het is me te koud en te vochtig, ik functioneer beter als het 15 graden of meer boven het vriespunt is. Wil ook altijd de feestdagen in winterslaap overslaan, lange tijd liefst tot 15 april, zodat ik mijn eigen verjaardag zou verslapen. Inmiddels heb ik daar de weerzin voor wel overwonnen. Lijkt winst, maar dat is het geenszins. Ook geen verlies hoor, het is gewoon zo als het is. Maar ik dwaal af, het gaat om Carolien, voor de jongeren onder ons vanzelfsprekend mevrouw Geurtsen. Hoe een blog te schrijven, dat niet meteen zowel Kerstsfeer als verjaardagssfeer torpedeert? Voor Carolien kan ik altijd terugvallen op 1 ding… En dat doe ik dan ook maar. Ik doe iets met muziek. Dan sla ik de plank niet mis. Althans… Niet gauw. En voor de goede orde… Dit gastblog heeft echt geen ene donder met Kerst uit te staan. Dat hele feest en die religieuze shitverhalen er omheen, die mogen van mij in de hoogste boom gehangen worden. Zolang het maar geen Kerstboom is. Nou blijkt aan het eind van dit blog anders… Let maar op!

Maestro, musica!!!

Als er elk uur een gastblog online gezet wordt, dan heb ik 13-15 nummers te leveren om een uur vol te maken. En ik moet natuurlijk concurreren met de TOP2000, die, terwijl ik dit schrijf, nog ver in het verschiet ligt. Ik ga dus een rijtje nummers opdragen aan Carolien, die ik ken van Twitter en inmiddels 3 keer heb ontmoet. Op Het Rond, in Vredenburg Leidsche Rijn en in het Chassétheater.

1

Ik begin met ‘Durf Jij’ van Ellen ten Damme. Het is zo fijn dat ik niet alles hoef uit te leggen, omdat Carolien al weet waarover het gaat… Niet van alle liedjes zal ik de (hele) tekst weergeven, maar deze van Ilja Leonard Pheiffer wel!

Als ik de dorst drink van het wachten
En de tijd slik die je morst
Als ik de lange lege nachten leer begraven in mijn borst
Als ik de honger leer verbijten
Van jouw veel te verre mond
Als ik de dagen stil zal slijten
Die door zwijgen zijn verstomd

Durf jij, durf jij
me dan te zeggen dat je komt?
Durf jij, durf jij

Als ik door distels naar je toekruip
op een brandend pad van grind
Als ik door oerwoud naar je toesluip
Angstig rillend als een kind
Als ik rivieren overzwem
naar het land waar jij verblijft
Als ik de wilde zeeën tem
op een vlot dat amper drijft

Durf jij, durf jij
me dan te zeggen dat je blijft?
Durf jij, durf jij

Weer een lied is het oude liedje
Wat zal zijn is wat eerder bestond
Voel jouw brand in je hart dan geniet je
Maar de klok tikt
en alles is rond
Ja

En als je eindelijk zult proeven
wat je niet wist dat bestond
Als jij niets meer hoeft dan vertoeven
op de stilte van mijn mond
Als dorst en honger zijn gestild
niets dan voortaan nog bestaat
Als jij niet meer van mij verschilt
Stilte neerdaalt in de straat

Durf jij, durf jij
me dan te zeggen dat je gaat?
Durf jij, durf jij
me dan te zeggen dat je blijft?

Durf jij, durf jij
me dan te zeggen dat je komt?
Durf jij, durf jij
En de klok tikt
en alles is rond

Jeah, nanajaidadadadadadai
Laidaidadadadadada
Daidadada

 En het lied zelf nog. Natuurlijk!

http://youtu.be/UO81Uy3PqvM

Ik heb voor deze uitvoering gekozen met een reden… Hij is van kort na een chemokuur, het is een breekbare Ellen, met nog bros en breekbaar, net weer aangegroeid haar. Niemand, die kanker zo te lijf is gegaan als zij! Diep respect…. Zoals ik dat ook heb voor de strijd, die Carolien voert in en met haar leven!

2

Wat ver gezocht en zeer overdrachtelijk… Carolien heeft meer dan eens gekozen om schepen achter zich te verbranden. Heeft zich als een ware kameleon aan tal van omstandigheden aangepast. Ten voordele en ten nadele. Luctor et emergo… Dat verbranden, dat doen de Talking Heads ook. In de muziekfilm ‘Stop Making Sense’… ‘Burning Down The House’…

http://youtu.be/xNnAvTTaJjM

3

Ik weet niet hoe ik er op kom… Maar er moest iets van Nina Hagen in het lijstje. ‘Unbeschreiblich Weiblich’ is mooi, ‘Auf ‘m Bahnhof Zoo’ ook, ‘Superboy’ of het ragfijne ‘Ich Will Ein Fisch Im Wasser Sein’. Ik koos voor TV Glotzer (White Punks On Dope).  Misschien wel om de woede bloot te leggen. Woede die Carolien betrekkelijk weinig laat zien. Maar die soms voelbaar is. Om onrecht, meestal niet eens haar, maar anderen aangedaan.

Stukkie tekst:

Allein!
Die Welt hat mich vergessen
Ich hänge rum!
Hab’s bei allen verschissen
Ich sitz’ zu Hause
Keine Lust zu gar nichts!
Ich fühl’ mich alt
Im Sumpf wie meine Omi:

Ich schalt’ die Glotze an
Die Daltons Waltons, everyone
Ich glotz’ von Ost nach West, 2, 5, 4
Ich kann mich doch gar nicht entscheiden,
Ist alles so schön bunt hier!
Ich glotz’ TV (sie glotzt TV)
Ich glotz’ TV (sie glotzt TV)
Wau!

http://youtu.be/SfPQB-mtQDY

4

David Bowie, een must in mijn lijstje voor Carolien. Ook al weer niet heel erg verklaarbaar. Maar toch. Het moet er in. Zoveel moois van die man, zoveel om uit te kiezen. Ik koppel het maar aan de behoefte van Carolien om lichtvoetig te zijn, al lukt dat lang niet altijd. Come on, baby, put on your red shoes, and dance the blues! Under the moonlight, the serious moonlight!

http://youtu.be/Af6jOq0dWqo

5

Even een beetje herrie maken. Nou ja, herrie. Dat maken ze wel, maar niet in het nummer dat ik ga kiezen… Van mijn favoriete band. The Clash. Zal niet zo pedant zijn om ‘Rudie Can’t Fail’ te kiezen. Ahhh, ik weet het… Iets om de chaotische kant van Carolien weer te geven…  Leuk nummer wel. Van ‘London Calling’, op zeker een LP in mijn Top 5 Aller Tijden. Ga luisteren die plaat, mensen! ‘Lost In A Supermarket’ komt van die 2LP.

http://youtu.be/BA8LWKiOTGI

6

Levenservaring… Dus Alan Parsons Project… Dus ‘Old And Wise’. Meer zeg ik er niet over…

As far as my eyes can see
There are shadows approaching me
And to those I left behind
I wanted you to know
You’ve always shared my deepest thoughts
You follow where I go

And oh when I’m old and wise
Bitter words mean little to me
Autumn winds will blow right through me
And someday in the mist of time
When they asked me if I knew you
I’d smile and say you were a friend of mine
And the sadness would be lifted from my eyes
Oh when I’m old and wise

http://youtu.be/sLupB9QqgHY

7

Een beetje meer eigentalig mag wel. En een beetje onbegrip weergeven in tekst en muziek kan ook al geen kwaad. Wie doet dat beter dan Huub van der Lubbe, wie beter dan De Dijk? Ook hier weer geen eenvoudige keuze. Ik koos voor wat vroeger werk… ‘Wakker In Een Vreemde Wereld’? En hoe actueel kun je zijn?

Moet hebben gedroomd

Moet hebben geslapen

Moet hebben gewandeld

In een droom dat ik sliep

En alles was simpel

En iedereen aardig

Moet hebben geslapen

Tot iemand me riep

 

Opstaan en snel

Geen tijd te verliezen

Een foute beweging

Is mogelijk fataal

Het is hard tegen hard

Tanden of kiezen

Dood aan het middel

Of dood aan de kwaal

En ik werd

 

Wakker in een vreemde wereld

Wat gebeurt hier allemaal

Wakker in een vreemde wereld

Met vrouwen van ijzer

En mannen van staal

 

Dit komt nooit meer goed

Dit komt nooit meer in orde

De verwarring is groot

En de wortel zit diep

Moet hebben gedroomd

Zal nooit meer zo worden

Zal nooit meer zo zijn als

In die droom dat ik sliep

En ik werd

 

Wakker in een vreemde wereld

Wat gebeurt hier allemaal?

Wakker in een vreemde wereld

Met vrouwen van ijzer

En mannen van staal..

http://www.youtube.com/watch?v=Toae3BSlLKs

 

8

Bob Dylan of Tom Waits? Allebei is topzwaar in een zo’n kort lijstje. Deze keer weet ik het al snel. Maar wil ik jullie in spanning houden. Wie mij kent denkt nu al te weten wat ik ga kiezen. Kan misschien prima beredeneren waarom ook. Maar heb je gelijk. Of niet? En wat heeft dat met Carolien te maken, zo hoor ik jullie hardop vragen. Nou, alles, natuurlijk. Want zoals ik nu bewust het moment uitstel om mijn al lang gemaakte keuze te openbaren, zo verrast kun je ook worden door keuzes van Carolien. Zoals ze ze soms beschrijft op Twitter of hier op haar blog. Eerlijk zeggen, hoor, maar wie dacht dat ik voor Tom Waits zou kiezen? Jullie hebben gel…, eh, ongelijk. Het is die ander geworden. Een van mijn favoriete songs

http://youtu.be/0RPkJeziNyI

 

9

Ik heb een visioen, waarin ik Carolien los zie gaan op dit nummer. Dus.

http://youtu.be/XwqMKf7r7Xg

 

10

Ik heb nog een visioen, met hetzelfde beeld

http://youtu.be/54XRNQ2C2x0

 

11

Omdat Carolien kan geven, kan delen, omdat ze niet alleen op de wereld is en wil zijn. Daarom. The Scene…  ‘Iedereen Is Van De Wereld’

Dit is voor de misfits die je
her en der alleen ziet staan.
Die onder straatlantaarns eten
en drinken bij de volle maan.

Dit is voor degene die je overal herkent.
Het leven is voor jou en mij,
want dit is ons moment.

En ik hef het glas op jouw gezondheid,
want jij staat niet alleen

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen.

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen.

Deze is voor iedereen die passie heeft
en die voor passie gaat.
In het donker kan ik jou niet zien,
maar ik weet dat jij daar staat.

En ik hef het glas op jouw gezondheid,
want jij staat niet alleen.

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen.

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen

Ooh yeah yeah yeah

Rood zwart,wit geel,jong oud, man of vrouw
In het donker kan ik jou niet zien,
maar deze is van ons aan jou.

En ik hef het glas op jouw gezondheid,
want jij staat niet alleen

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen

Iedereen is van de wereld
en de wereld is van iedereen

van iedereen (9x)

http://youtu.be/Ls532QUHNpA

 

12

Langzaam maken wij ons op voor de grote finale van dit spetterende uur voor Carolien. Wat moet er nog in dit lijstje? Zo veel, zoveel.  Ik kies bijna random Ry Cooder. Vind ik wel passen in deze tijd. Vandaar. Ik koos voor ‘Teardrops Will Fall’. Omdat er ook gejankt moet worden! Al is het maar overdrachtelijk.

http://youtu.be/17h3ACXZz8w

 

13

En nu we toch sentimenteel aan het worden zijn, zo met de Kerst, dan kan er ook nog wel een nummertje van Sammi Smith bij. Heb ik ontdekt op de Parade 2012, vanwege de voorstelling van Ricky Koole en Leo Blokhuis, ‘Sammi And The Highwaymen’. Het is Sammi’s enige echte hit… We schrijven 1971. Country splitst zich in de hypercommerciële variant, waar Carolien nooit (meer) voor zou kiezen en de variant van wat al gauw ‘The Outlaws’ werden genoemd, zeker en vast Caroliens richting. Mannen, die zich niks van de platenmaatschappijen aantrokken en hun eigen spoor trokken. Met als bekendsten Johnny Cash, Willy Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. The Outlaws, dat waren mannen! Met één uitzondering… Sammi Smith!

http://youtu.be/bFomOCT71L4

 

14

Ik heb lang getwijfeld, maar ik doe het toch. Ik sluit deze min of meer ode aan Carolien af met iets wat ze misschien helemaal niet wil horen op haar verjaardag. Niet kan horen zelfs. Maar ik doe het toch. Omdat zij het verdient. En omdat Carolien het verdient om er onbezwaard naar te kunnen en te mogen luisteren. Je weet vast al wie ik bedoel, lieve… Ik koos ‘De Wereld Beweegt’ van Wende Snijders… In de voor mij meest heftige versie, die ik ken… Zeker nu het Metropole Orkest niet meer wordt gesteund door dit laffe kabinet. En dus waarschijnlijk verdwijnt. Om te janken!

http://youtu.be/w0aZ42Ut7-c

 

Slotakkoord

En zo heb ik een lijst samengesteld. Een lijst, die iets vertelt over hoe ik Carolien zie. Voor zover ik me daarover een beeld heb kunnen vormen en me aan mening over mag aanmatigen. Een lijst, die zelfs voor de meest verstokte Kersthater toch voldoende aanknopingspunten kan bieden om even na te denken, even stil te staan. Als jullie dat Carolien gunnen, dat even nadenken, dat even stilstaan, dan is mijn missie geslaagd.

Ruud Ketelaar

Blog van Ruud

 

 2 Responses to “24) Kerstmis en de geboorte van Kindeke Geurtsen”

 • Carolien Geurtsen

  Lieve Ruud, ik heb je al in een mail geschreven, direct na arrival van je bijdrage, hoezeer ik geraakt was door je waanzinnige aubade – zo ervaardde ik het – alle moeite en tijd die je erin gestoken hebt, (ik hoor je nu relativeren mompem mompel) terwijl je zeer tegensputterde toen ik het idee alleen maar opperde, met: dan ben ik gauw klaar kest is voor mij kudt (mijn woorden van wat je zei).

  Los van of juist behalve bovenstaande, is je muziekkeus voor mij bizar doeltreffelijk. Ik doe even een greepje:
  Ellen te Damme, weg van, dat wist je mar hel fijn dat ze erbij zat, maar wat je ook wel en niet onthouden hebt van mijn muziekkeuze op mijn blog de afgelopen anderhalf jaar of van onze gesprekken, maar ook met alle andere nummers die je verder kiets heb ik een speciale band.

  David Bowie was jarenlang mijn held, Talking Heads vond en vind ik geweldig, een van mijn eerstre concerten was met herman Brood en Nina Hagen en ik vond haar een topwijf, De Dijk nam ik mee als ondersteunings CD toen ik naar Turkije verhuisde, en ja dat Iedereen is van de wereld…no comment other dan mijn blog van vandaag…

  Ry Cooder heb ik na aan mijn hart zitten, Sammi Smith vind ik een cadeautje op zich, super

  Allan Parsons is my On the Road muziek, vroeger in tijden van de lange ritten, altijd een paar uur op in de auto, de rit naar Turkije, de lange ritten door Turkije. Machtig mooi.

  Radar Love is jarenlang mijn persoonlijke uit het dak smartlap geweest / als een gek dansen was mij idd toevertrouwd en mis ik enorm trouwens. De CLash, grijsgedraaid en te gek nog steeds… en stapelgek van Tina Turner, ook al zo´n moord wijf..
  Ik hou het hier even bij anders ga ik weer janbken en daar was ik net mee klaar / de Top 2000 gaat weer harder en David Bowie knalt uit de speakers.

  Ontiegelijke dank Ruud, wat een bijdrage aan mijn Kerst 2012
  dit was Good Medicine! Ik hoop tot gauw en wens je ook van hieraf een gevoelvol en liefst van de mooiere en fijnere soort, 2013 met een genezen voet als Kroon.

  Heel veel liefs
  Carolien

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: