4 augustus – de dag die niet bestond

On 5 August 2015 by Carolien Geurtsen

4 aug sm DSC_0426

In mijn oppashuis hangt een Fokke en Sukke. Gisteren wilde ik hem omtoveren naar 4 augustus en na twee keer kijken realiseerde ik me dat dat van mijn levensdagen niet ging lukken met deze variant. Ik ben benieuwd of gisteren in het hele Nederige Land vroeger of later op de dag mensen tot dezelfde conclusie kwamen, net als ik even hun ogen uitwrijvend. De dag die niet bestond.

De dag waar ik het dus verder ook niet over ga hebben. Anders zou ik moeten vermelden dat broer jarig was, en ik op marinetraffic ging kijken waar hij was, zo rond 4 uur in de middag. Want als hij op volle zee is, achter het roer staat, kan hij zijn telefoon niet beantwoorden, dus dan is het niet zo handig om hem te bellen.
Hij vaart op het IJsselmeer, zo riep ik verrast uit tegen vaders die op wekelijks bezoek was.
Kun je zien waar hij aanlegt, dan ga ik vanavond als verrasing naar hem toe. Zei pa.
Dán ga ik mee, zei ik impulsief.
En, vervolgde ik, dan kunnen we net zo goed nu gaan, en onderweg iets eten, want vanavond ook weer terug. Zo vader zo dochter.
Het schip voer richting Stavoren maar kon nog alle kanten op, dus ik dubbelcheckte op mijn mobiel of ik mee kon blijven kijken onderweg. Zo gezegd zo gedaan.

Rond 5 uur leek de Tijdgeest definitief in de haven van Stavoren voor anker te zijn gegaan, dus daar stevenden wij via Almere en Lelystad met vier wielen ook op aan.
In Stavoren check dubbelcheck waren ze, o drommels, toch weer vertrokken, de Fluessen op. Ik zeg tegen pa, we kunnen nu bellen en onze verrassing prijsgeven om te overleggen of gokken en richting Woudsend rijden via Elahuizen, en op MarineTraffic blijven meekijken wat ze doen, maar voor hetzelfde geld legt hij ergens aan waar we met de auto niet kunnen komen. Na een plaspauze reden we door zonder te bellen.
Lucky or unlucky guess, want het laatste bleek het geval, in Elahuizen aangekomen bleken ze inmiddels te hebben aangelegd op een piepklein eilandje midden op het meer om daar, zoals ik al dacht en tijdens het felicitatietelefoongesprek bleek, de nacht door te brengen.

Wij hadden inmiddels best trek en zijn doorgereden naar Woudsend om daar bij het laatste daglicht een heerlijk hapje te doen, daar hele leuke mensen te ontmoeten die meekeken naar de koplamp die stuk was en bleef en die een uurtje later zeiden, o had dat maar eerder gezegd, dan hadden we jullie even gebracht met onze boot.

Om 16.30 vertrokken, om 23.45 weer thuis, een heerlijke maaltijd en een omniet avontuur met vaders verder, wat ik alleen daarom al niet had willen missen.We konden het allebei goed hebben, alhoewel ook sneu en jammer, risico van het verrassingsvak. En zo triviaal vergeleken bij wereldse zaken zoals straks die hieronder. Wij hebben de luxe om ons hier mee bezig te houden. Vaders zei onderweg zo af en toe als we in een haven speurden of op piepkleine onbekende weggetjes reden: ‘Safari’, of ‘avontuur’.

Maar zoals al gezegd, die dag bestond niet en volgens Fokke en Sukke 5 augustus gelukkig wél, dus ik ga me wenden naar vandaag en zo te zien een behoorlijk aangrijpend onder je huid en veel serieuzer ander ‘avontuur’, beschreven door Gert van Langendonck in NRC Next: “Hoe wij naar Europa vluchten”.
Naar ik aanneem om ons Westerlingen meer te ‘betrekken bij’ en ‘die mensen’ die symbool staan voor allen die onderweg naar het Westen verworden tot pijnlijke gemeenplaatsen en schimmen en karikaturen van zichzelf. Om een gezicht te geven, met eenieder een uniek verhaal en meer dan dat.

Waarom vlucht een groep van 45 Syriers vanuit Turkije naar Duitsland?
De komende weken wordt de groep  bestaande uit onder andere een journaist die anderhalf jaar gevangen heeft gezeten omdat hij rebellen van voedsel wilde voorzien, een student, een psychologe, een klassiek geschoold zangeres, meerdere muziekanten,

en de rest ga ik nu lezen –

5 augustus bestaat wel. Zij ook nog over ene paar weken?  Zo vraag ik me af, en als ja, hoe zit het dan met hun waardigheid, hun zelfrespect, hun gezondheid, hun veiligheid?
Ik zou voor geen goud met hen willen ruilen, met mijn luxe van een fijn tam avontuur met mijn vader.

Link naar: Ze zien er niet uit als Vluchtelingen, nog niet

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: