5) Kerst….ik ook

On 24 December 2012 by Gastbloggers
Dit zal de eerste kerst worden die ik niet eenzaam alleen doorbreng. Tot nu toe was elke kerstdag ’n beproeving voor mijn gemoedsrust. Als kind was ik eenzaam in een volle kerk, tijdens een heerlijk familiair kerstontbijt, tijdens de gezegende maaltijd in aanwezigheid van onze heeroom of tijdens het bezoek aan de levensgrote kerststal bij de Trapistenbroeders. Zeker de verjaardag van mijn vader, die er nog plezier in had om vooral tijdens de kerst net iets harder te slaan dan anders, droeg bij aan mijn naar binnen gekeerde beleving van wat het ultieme feestelijke samenzijn hoorde te zijn. Ik weigerde categorisch om hem een hand te geven en Zalig kerstfeest te wensen. Diezelfde hand die tegen mij gebruikt werd. Het waren rebelse jaren en mijn  lange haar viel ook niet bij iedereen in de smaak maar dat allemaal was voor mij geen reden om de pret niet te bederven. Ik had geen pret.

De latere vendetta’s met de schoonfamilie en de vervelende, kloktikkende, zitpartijen bij het vegeterende deel van de familie. De autoritten van en naar niets. En vooral de boodschappenstress die je als kind integraal onder je vel geschoven krijgt en op latere leeftijd bij de XL als een zware psychose treft voor het koelvak. Het gevoel dat je altijd tekort had en nooit genoeg kreeg terwijl ik altijd te kort had van wat er in overvloed was. Liefde en aandacht.

Tot op latere leeftijd was de kerst altijd een tijd van beproeving en afzien. Wat ik ook probeerde, ik kon de eenzaamheid niet van me afschudden. De rebel deed z’n werk en voelde de sabotage in z’n botten. Dat is nu veranderd. Voor mij geen eenzame kerst meer, geen gevecht met tijd en geld, geen guerrilla-keuken oorlog meer, geen verplichtingen en ongewenste bezoeken meer. Niets meer.

Haldol. Het antwoord op mijn kerstbeleving. Alles aan Kerst, behalve de helft van alle bomen, is chemisch. Ik ook. Alles is in plastic verpakt. Ik ook. Mensen zijn vrolijk op de automatische piloot. Ik ook. Tijdens het staakt het vuren vieren we de vrede. Ik ook. De televisie herhaalt alles tot in den treure. Ik ook.

Kerst…..Ik ook.

Piet

Muziek van Piet  http://www.youtube.com/user/pewege?gl=NL  en zijn website  http://www.pewege.nl2 Responses to “5) Kerst….ik ook”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: