9) Kerst is voor mij woensdag dit jaar

On 24 December 2012 by Gastbloggers


Of is het nu dinsdag?

Dat met die twee dagen heb ik nog nooit begrepen. Heb ook geen interesse om op te zoeken wat daarvan de ontstaansgeschiedenis is. Kerst. Daar zijn blijkbaar twee dagen voor nodig. Eentje om je vol te vreten. En eentje om uit te buiken. Of een dag voor de eigen familie. En een dag voor de schoonfamilie.

Kerst is voor mij de geboorte van Jezus. Zo heb ik dat geleerd. En zo heb ik dat niet altijd beleefd. Jarenlang niet. De dagen vrij zijn tijden de enige relevantie geweest. Inmiddels is dat anders. Ik weet, begrijp en realiseer mij wat de ├ęchte relevantie van Kerst is. Voor mij.

Verder is Kerst voor mij nieuw. Dit jaar. De dagen vallen in een periode van tijdelijk afscheid. Van huis. Van gezin. Van kinderen. Nog geen idee hoe de dagen eruit zullen zien. Ergens zoeken we nog naar een vorm. Die past. Het pashok is nog niet bezocht.

Kerst is voor mij doorwerken. De dagen ervoor en erna. Bij voorkeur. Want lekker rustig. Om te reizen. Om te werken. Om te zijn. Jezelf. Zonder al teveel afleiding. En sociale aandacht. Gevraagd door jou. Of door hem. Haar. Jullie. Hen. Zij daar.

Dit jaar niet. Een brugdag die zondag naar dinsdag tilt. Een regulier verlof dag op vrijdag. Dit jaar de donderdag dan ook maar vrij. Een week dus. Zonder werk. Rondom de Kerst. Geen idee waarmee te vullen. Anders dan met mezelf. Voor het eerst. Raar.

Kerst is voor mij nieuw. Dit jaar. Om allerlei redenen. Persoonlijke aanleiding noodzaakt bezinning. Kerst levert daarvoor de dagen. Tijdens. Ervoor. En erna.

Kerst is voor mij woensdag een week later geschiedenis. Zonder geschiedenis. De geboorte van Jezus herdenk ik desnoods iedere dag. Dat lukt ook zonder Kerst. En bezinning laat zich niet plannen. Dat overkomt je. Als je daarvoor ruimte laat. Jezelf toegankelijk krijgt. Of dat lukt met Kerst. Geen idee.

Volgend jaar weer lekker werken. Op maandag. En dinsdag.

Of ik ben dan dood. Dat kan ook.

Steven Gort

Blog van Steven: Wat Nou Sociaal? @StevenGort op Twitter waar hij iedere zondagmorgen om 8 uur de #popmeditatie presenteert.Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: