als woorden irriteren – ontluisterend – Waarom?

On 20 September 2015 by Carolien Geurtsen

Lets start with my Sunday’s comfort food before I start ranting.

1)

“The sole purpose of human existence is to kindle a light in the darkness of mere being.”

Carl Gustav Jung – memories, dreams, reflections

Which he started writing in my birth-year and published in his year of death (1961) and what most probably was the first extremely dramatic and traumatic year in my life. My dad having been in a coma for a very long time causing an incredible fear in our life, my mum ever so worried an him not recognizing me as his child after waking up.

but that set aside – why am I writing this in English? Really no idea. Maybe because the quote is.

2)

A 17-Year-Old Artist Created This Incredible Map Of Literature

So far for the beauty

En nu waar ik feitelijk mee begon:

Er zijn op dit moment meer leeszdingen die me de kriebels of zelfs rillingen over mijn rug bezorgen dan leesvoer waar ik door geïnspireerd raak, blij en/of geraakt door word. Gisteren heb ik voor het eerst iemand op Facebook vervolgd ontvolgd bedoel ik, wat een bizarre verschrijving, no kidding -, die ik best hoog heb had zitten. De aanleiding was een ‘mopje’met foto over vluchtelingen die aan het bidden waren en de vergelijking met dat daar vast geologisch potentieel onder aanwezig was, maar feitelijk was dat de druppel, net daarvoor had hij vluchtelingen die zonder vrouw en kind vertrokken waren uit oorlogsgebied hufters genoemd en feitelijk deed dat bericht mij al de das om.

Vanmorgen las ik een artikelt van RTV Utrecht mét foto waar mijn haren van overeind gingen staan, en meer nog van de reacties daaronder. Ik heb er een screenshot van  gemaakt omdat het regelrecht aankoerste op een georganiseerde mobbing aanval op vluchtelingen. Waar kun je dat eigenlijk melden? Alsof dat zal helpen is mijn eerste doom gedachte. Oo my god is this really happening, yes it is.

Screenshot_2015-09-20-07-32-57[1]

en ja, ook ik vind het verschrikkelijk dat er echte hufters onder zitten die vrouwen en meisjes verkrachten, echt, ik heb er wakker van gelegen en nog, maar waar dat in mij gaat schreeuwen om maatregelen die dat acuut gaan aanpakken en helpen voorkomen, roept dat bij anderen legitimatie op voor fascistoïde tunnelvisie en dat niet alleen, (aanzetten tot) acties als hier boven, en erger.

Onder deze foto stonden vele reacties met dezelfde strekking maar deze sprong eruit, als in #kots
– en ik tiep het even over zonder de namen erbij –

1. Neem jij wat van die apen in huis?
2. Nooit nie… Trugsturen die handel
1. Wordt gezellig in montfoort. Als dat zo doorgaat zal ut denk ik wel eens opruim avond worden zal ut niet?
2. Dat denk ik ook ja…haha

Ik zoek hoop in de goeie positieve berichten, praat met mijn buren, mijn buurman bezorgd als hij is, want ook hij heeft over misstanden gehoord, bezorgd iedere dag brood in de Jaarbeurs in Utrecht, opdracht van zijn baas die ik in gedachten een kushand toewerp. Terwijl ik kleren verzamel en vrijwilligers coördineer die voorlezen aan kinderen van…

Druppels druppels, allemaal druppels… Terwijl de schreeuwers doorschreeuwen en kennelijk uit alle spleten en krochten tevoorschijn komen, aan momentum winnen. reality check, reality check.
Ik schrok me de colere van het scheermesjes prikkeldraad verhaal in Hongarije, kan lang niet alles lezen en wil ook niet alles lezen want ik weet dat het me lamlegt, dus ik zoek het niet op, behave als daar aanleiding voor is in mijn ogen en ruimte voor is in mijn hart, om weer even te kijken reality checken wat er onder’ het volk’ leeft.

Gristus, eens te meer ben ik me er van bewust dat kennis en bewustzijn ook verantwoordelijkheid geeft, verantwoordelijkheid om voor te lichten en om verbanden te blijven leggen. Heden en verleden, wij en zij, verbanden verbinding, onlosmakelijk verbonden, één aarde, één werld, één toekomst.

Het was een zinnetje wat ik ooit leerde waar ik me behoorlijk in kon vinden. Toen ging het over relationele relaties, liefdes relaties tussen twéé mensen, maar inmiddels weet ik/vind ik dat het overkoepelend voor alle relaties geldt:

Wie in een relatie beschikt over het meeste bewustzijn, is het meest verantwoordelijk voor (het groeien en welzijn van) de relatie.

De uitdrukking je oogst wat je gezaaid hebt, is in universele overstijgende zin nog nooit zo helder voor me geweest. Eeuwenlang hebben de generaties voor ons als beesten huisgehouden over de hele wereld en nog, maar angst maakt dat we/velen onder ons, óók goed opgeleide en welingelichte kringen, niet verder dan ons voortuintje en tuinhekje in het hier en nu durven kijken.

Dát vind ik pas beangstigend.

als éncore’ nog even een up:

Ik pak er even een positivo bij, je weet wel van die trap na in Hongarije

Syrian Refugee Tripped By Camerawoman Gets A Job OfferThe Syrian refugee who was intentionally tripped by a camerawoman just got some amazing news

Posted by NowThis on vrijdag 18 september 2015

en een vervolg artikel met meer details in The Guardian

en dan toch ook maar deze

Ge wel dig
blij mee

Maar wie gaan die kijken? Alleen degenen die echt een open mind hebben, of hun tunnelvisie willen verbreden?

en deze

 

en ja, ondertussen ben ik ‘gewoon’ gisteravond naar een vriendin gegaan om daar Dé openingsaflevering van een nieuw Dr Who seizoen te zien, met wijn, tortilla ships en een halve meloen in de tas (Dr Who viel tegen, de rest niet), heb ik vanmorgen een liter schoonmaakazijn in de WC-pot gekiept in plaats van er met mijn hand in een vuilniszak deep throat in te gaan zoals vorige week en de weken daarvoor. Nog altijd te verkiezen boven een door de ontstoppingsman in gang gezette salpeterzuurbehandeling.

En even ondertussen staan er foto’s up te loaden van een zeilweek (nu op 38% Andrea) en piept de zon in ieder geval op mijn balkon tevoorschijn. Maar mijn hart schrijnt, voor hún en voor óns, voor het wij en zij denken zelf.

Feitelijk begon ik dit te schrijven naar aanleiding van twee gedachtes of vragen, de een was een soort blogopdracht á la #WOT met als thema “waarom”, een vermoedelijk existentieel bedoelde vraag, waar ik niet door geïnspireerd, maar juist geïrriteerd werd. Een redeijk nieuw fenomeen voor mij, snelle irritatie door ogenschijnlijk onbenullige aanleidingen, kort lontje, ongeduld, heel interessant eigenlijk.
En de ander, of ik blogmoe was, vraag aan mezelf via een post van Elja. Ik weet dat ik dat niet ben, eerder dat de gewoonte/rituele drive van het vroegochtelijkends schrijven wegvalt als ik door omstandigheden – zoals in dit geval die zeilweek – even niet in staat ben om online te gaan…. of geplaagd wordt door nachtmerries die me in de eerste ochtend uren verdwazen, en ander ochtendrituelen het even over nemen.

De vluchtelingen crisis uitgelegd in 6 minuten

 

Dit is wat je moet weten om de vluchtelingen crisis te begrijpen

Dus ja, ik wilde vandaag alleen maar een foto plaatsen, omdat ik dacht geen woorden te kunnen vinden die ik de moeite waard vond om een online leven te geven. Nu weet ik weer dat dat niet hoeft, want inderdaad ik schrijf net als Elja voor mezelf, en ik maak niet alleen herinneringen met beelden, mijn foto’s, maar ook met woorden, mijn woorden, om hopelijk terug te kunnen bladeren op mijn even hopelijke oude dag, als ik het boek over Jung voor de umptste keer gelezen heb en even zuchtend wegleg

So I’ll be back – eerst maar met mijn idee over mijn waarom ;_0

niks ontluisterends aan…

Nou ja, dat heb ik maar even helemaal bovenaan gezet dus

I want that map and most certainly want to re-read that book. Why?

Surround and indulge thyself with knowledge and beauty in order to deal and digest the horrors of existence and life itself
Carolien Geurtsen

That’s why

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 2 Responses to “als woorden irriteren – ontluisterend – Waarom?”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: