Alzheimer Alternatiever – help eens een Alzheimerbrein – moge de mist toch optrekken

On 15 October 2014 by Carolien Geurtsen

Ik heb de knoop doorgehakt, en ben misschien nog wel het meest voor mijzelf, of feitelijk in de eerste plaats voor mijn tante, een pagina op Facebook begonnen in de jacht op/naar altenatieve(re) methodes om de ziekte van Alzheimer af te remmen, en daarmee samenhangend vooral de levenskwaliteit – liefst langdurig – te verbeteren.

met dank aan Melchior Meijer

Een jacht op informatie dus. De zogenaamde medicinale Alzheimer remmers (waaronder bijvoorbeeld Galantamin) blijken vooral bijwerkingen en vooralsnog geen aantoonbare pluspunten te hebben, Daar waren we van te voren al voor gewaarschuwd, en tijdens ook nog meermaals, maar nu, 7 maanden en twee verschillende soorten verder, is de balans opmaken een akelig mistroostig en verdrietig werkje. Om dan nog maar niet te spreken over het apparaat wat in werking gesteld is voor toediening (orale medicatie) en plaatsing (pleisters met medicatie) van een en ander.
Ikzelf zou al knettergek worden van 2 x per dag afwisselend zeker 12 verschillende thuisverzorgers over de vloer (no kidding, ik heb de namen geteld, en er zes of zeven ontmoet, exclusief de ook snel wisselende leidinggevenden), waarvan er ook nog eens komen en gaan (uit dienst en nieuw erin), die bijna allemaal haast hebben en vaak niet ingelezen zijn op mijn (haar het is een vergelijking tenslotte) specifieke situatie. Laat staan als ik nog vergeetachtiger en in de war was als ik nu al ben, zoals mijn tante en andere mensen met Alzheimer. Je reinste nachtmerrie.
Vooral als die thuiszorgers – van wier goede bedoelingen ik overtuigd ben – het niet kunnen nalaten om regelmatig uitgebreid in details te treden waarom alles zo fout gaat als het vaak gaat, zowel met de medicatie als bezoektijden als eten niet uit de vriezer halen als vochtinname niet monitoren etcetera. Alle goede bedoelingen ten spijt rijzen mijn haren mij vaak in die Berge / ten of ter bergen, or whatever.

Het gevoel van veiligheid wat al ver te zoeken is als je de ziekte van ALzheimer hebt, je kent jezelf in de beginfase zeer bewust niet meer terug, je komt om de haverklap je eigen kwetsbaarheid en onvermogen tegen, je voelt je regelmatig dommer dan dom, en je schaamt je daarvoor.
Dat gevoel van veiligheid neemt nog sneller af dan het licht kan schijnen als er over fusies, reorganisaties en verloren gegane databases gesproken wordt, over ‘dat is niet doorgegeven’,  en ‘ik ben nieuw en weet niets van u’, gesproken wordt.
Waar aandacht, rust en regelmaat hetgeen is waar zij en vermoedelijk ieder aan ALzheimer lijdend mens, (en reken maar dat hier gaat om lijden in hoofdletters) het meest bij gebaat is, is de gemene deler vooral haast:

Quote:

Ze zijn allemaal een lief hoor en ze doen hun best, maar ze hebben altijd haast.

Unquote

P. S. v. D.
Oktober 2014

Onderweg naar DriebergenSinds mei ben ik begonnen met vrijwilligerswerk in een dagopvang – dat woord zelf zint me niet – voor mensen met Alzheimer, én om het mijn tante iets gemakkelijker te maken daar te aarden door de vertrouwdheid met mij, én om te leren van de begeleiders en de bezoekers. Ik doe dat nu twee middagen in de week, in de hoop dat ik dat de herfst en de winter door volhou op het fietsje. En ik heb me voorgenomen om zoveel als ik kan op onderzoek te gaan naar wat de hersenen en het lichaam en de ziel mee kan ondersteunen in wat ik altijd al vermoedde dat een genadeloze ziekte is.

De afgelopen 24 uur (sinds het aanmaken van de pagina) leverden me al heel veel info op over wat ikzelf al vaag vermoedde/gehoord had, zoals onder andere de weldadigheid van het gebruik van kokosolie en daar heeft een vrouw van een man met Alzheimer, en gelukkig ook arts, (dit vanwwege haar gedegenheid en geloofwaardigheid, waardoor ze ook in het nieuws gekomen is) veel in onderzocht en bekend gemaakt. Alsmede natuurlijk ook de door mij zeer geliefde Melchior Meijer, waarvan acte.

Ondertsusen hoop ik ook op tips, naast het foto albums aanleggen, legpuzzelen, blijven of gaan bewegen waar het kan, onder de mensen zijn (maar niet teveel), en ja over ondersteunende en af te raden voeding.

Voor niet Facebookers, een van de vele filmpjes van Dr. Newport en daaronder een van de vele stukjes die Melchior er over op zijn blog schreef .

Melchior Meijer in – Help eens een ALzheimerbrein

In het filmpje hieronder vertelt neonatologe Dr Mary Newport hoe haar echtgenoot op relatief jonge leeftijd Alzheimer kreeg, snel slechter werd en hoe zij het ziekteproces na uitgebreide literatuurstudie omkeerde door hem dagelijks kokosolie te geven. Ze schreef er een boek over. Natuurlijk kreeg ze daarna stapels bedankbrieven van mensen die soortgelijke effecten zagen en hun demente geliefde weer deels of bijna helemaal terugkregen. Allemaal anekdotes. Niet interessant. Hoe vond Dr Newport trouwens die informatie? Heel eenvoudig. Hersenonderzoekers weten natuurlijk al lang dat de insulineresistente hersencellen van Alzheimerpatiënten heel blij zijn met extra ketonen. Dat staat gewoon in de literatuur. In het filmpje komt ook biochemicus Kieran Clarke van Oxford University aan het woord. Zij heeft een keton-ester ontwikkeld dat tien keer zo effectief is als kokosvet. Maar zegt ze, het is duur om te maken. En het is niet te patenteren, dus geen farmaceutisch bedrijf wil het hebben.

waarbij hij ook een ander filmpje plaatste, met die verdomd confronterende kloktest die wij ook zo goed kennen.
Ik ga hem binnenkort nog een keer doen. Vragen of zij hem, of, einde maand de geriator vragen. En weer en foto maken. En  dan over een paar maanden nog eens…

Maar nu nadenken over meer manieren om het gebruik van biologische ongerafineerde kokosolie te implementeren zoals ze dat gedaan heeft met klassieke mzuiek, een ware weldaad. radio 4. Per ongeluk ontdekte ze bij mij thuis hoe herlijk rustgevend en ontspannend zde dat vond. Alle anderee radio zenders gaven haar ene te onrustig gevoel. Ik zocht de zender bij haar op en stelde hem in. Waar ze in het begin nog erg in de stress raakte van alleen al de radio aan zetten en me daar soms over opbelde: Hoe moet dat ook alweer, heeft ze dat inmiddels ingeregeld. Echt super.
De ermee (nee niet de radio maar de kokosolie, ik dwaalde af),  aangemaakte salades vind ze/mijn tante in ieder geval al heerlijk. Net als ikzelf tot mijn grote verbazing. Gewoon ipv olie, azijn of citroen, knoflook en ander kruiden erbij. Maar ik ben er natuurlijk niet iedere dag. En zelf doen is nog een brug of wat te ver. En dan staat mijn tante nog open voor alles wat haar situatie en lichamelijke toestand kan verbeteren. Maar die vergeetachtigheid hé!

*zou ik het regelmatig gebruik van kokosnoot olie erdoor kunnen krijgen op andere plekken waar mijn tant eet?
Vanmiddag stap ik weer op de fiets. Ze eten daar op De Vijver iedere dag overheerlijke salades….
mijn innerlijke verbeteraar draait op volle toeren.

en \o\ok voor mezelf. Ik heb door een aantal jaren structureel te hoge aanmaak stresshormoon, een even structureel hoge zuurgraad in mijn lijf namelijk. Stress verhoogd dat  dus, net als koffie trouwens. daar ben k nog steeds niet klaar mee.

– en bio appelazijn maakt meetbaar en aanwijsbaar basischer…
ontstekingsremmend…
zo mummel en mijmer ik verder
zoek nog even het nummer erbij wat ze altijd gelijk harder zet en waarvan ze me op het hart gedrukt heeft om dat bij haar afscheid te draaien…pjew. dat dat nog heel lang mag duren.
met enige zelfspot mik ik een eetlepel kokosolie in mijn koffie. Daarvoor deed ik dat al met kokosmelk, dus hopla.

wordt vervolgd2 Responses to “Alzheimer Alternatiever – help eens een Alzheimerbrein – moge de mist toch optrekken”

 • Mooi te lezen dat je zo begaan bent met je tante.

  Hier wat linkjes (die je misschien al kent) over:
  Medicatie: http://www.alzheimer-nederland.nl/informatie/leven-met-dementie/medische-behandeling.aspx
  Alternatieve behandelingen: http://www.alzheimer-nederland.nl/informatie/leven-met-dementie/medische-behandeling/alternatieve-behandelingen.aspx
  Kokosolie: http://www.alzheimer-nederland.nl/actueel/onderzoek/2013/juli/kokosolie-en-alzheimer.aspx met als eindconclusie:
  == Bovendien kleven er nadelen aan het gebruik van kokosolie. Zo vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Hart en vaatziekten worden weer in verband gebracht met een grotere kans op dementie en een sneller verloop van de ziekte. ==

  Kortom: weining mogelijkheden om met medicatie of voedingsmiddelen enig resultaat te halen.

  Het beste medicijn is om als mantelzorger(s) al het mogelijke te doen om het leven nog zo prettig mogelijk te maken van de patiënt. En daar zijn prachtige resultaten mee te bereiken. Ook voor de mantelzorger trouwens.

  • Dank je wel Aad, heel erg dank voro je reactie.
   Ik hoor het vaker, maar voor mij spreekt het begaan zijn behoorlijk vanzelf.
   En fijn dat de links nu ook hier staan, ik had ze wel al op de genoemde Facebook pagina gezet, waar ik voornemens ben om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

   Er is geen consensus over de werking van kokosolie, de meningen zijn verdeeld heet dat geloof ik, vandaar ook de beide kanten die ik daarover belicht. Zelf heb ik mijn pot kokosolie een tijd in de kast laten staan vanwege wat jij noemt, maar ben inmiddels zelf overtuigd dat de voordelen opwegen tegen de vermeende nadelen. En zeker als het in plaats van vleesjus, boter of margarine, mayonaise etc gebruikt wordt, ben ik er zelf behoorlijk gerust op. en dan nog dit*

   Ik deel dus je eindconclusie niet helemaal of liever gezegd, ik ga met tante en de rest van de familie dus ook vol voor de voedingsmiddelenaanpak om de kwaliteit van leven te verbeteren. Het wijdt hier te ver om de dagelijkse speurtocht helemaal uit de voeten/doeken te doen, maar de website van Dr Perlmutter wil zeker niet ongenoemd laten.

   onder andere
   http://www.drperlmutter.com/dha-keeps-brain-healthy/
   en
   http://www.drperlmutter.com/tag/alzheimers/

   en nog veel meer…

   Ongetwijfeld weten we over 50 jaar meer over wat tegenwoordig officieus ook wel de Diabetes type 3 genoemd wordt en op dit moment kunn we niet vele meer doen dan ogen en oren en hart openhouden
   http://www.diabetes.co.uk/type3-diabetes.html
   Groet, Carolien

   *1) Kokosolie bestaat voor zeker 85% uit verzadigde vetzuren. Heeft dit geen negatieve implicaties voor het cholesterol?
   Kokosolie bestaat inderdaad voor 85% uit verzadigde vetzuren. Een vaak gehoord argument tegen verzadigde vetten is dat het het LDL verhoogt. Het LDL wordt als het “slechte cholesterol” beschouwd, omdat het cholesterol naar de weefsels brengt. Strikt genomen is de uitspraak dat verzadigde vetten het LDL verhogen, waar. Maar deze informatie is niet volledig. Het is namelijk net zo waar dat verzadigde vetten het meest van alle vetten het goede HDL doen stijgen. Wat weinig mensen weten is dat de laatste wetenschappelijke inzichten aanwijzen dat de aanwezigheid van het goede HDL meer goed doet dan de aanwezigheid van het slechte LDL kwaad doet. Het “LDL-argument” begint dus een wat minder relevante benadering van de invloed op de gezondheid te worden en is op zijn retour.
   http://www.kokosolieplein.nl/Veelgestelde_vragen_over_kokosolie.html

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: