Beschaafde wapenfeiten – Seks met wie (22)

On 3 August 2011 by caroliengeurtsen

Now that we found love Tja, wat gaan we er dan mee doen, of wat doet het met ons. Door de wol geverfd als ik ben, blijft het me fascineren, het dier mens met zijn dun laagje beschaving wat in het Westelijk deel van deze aardbol nog steeds meestal zegt voor monogamie te gaan, doet in de praktijk heel veel anders. Liegen de cijfers er niet om, mensen doen dat vaak wel. De verhalen die tussen vrienden en vriendinnen onderling over ontrouw uitgewisseld worden, zijn soms behoorlijk gekruid, laat staan wat er tussen cliënt en coach of therapeut boven tafel komt.

Dubbellevens of open relaties

Monogamie is een afspraak, dat lijkt duidelijk, waar je al of niet aan houdt, aan wilt houden of erachter komt dat het je hiet gelukt is je eraan te houden. Daarnaast bestaan er, al of niet kleurbekenend naar de buitenwereld, talloze vormen van open relaties, waarvan de éne volgens afspraak totale openheid en eerlijkheid naar elkaar voorstaat, de andere het OK vinden maar het niet van elkaar willen weten. Redelijk recent is het openlijk uitkomen voor relaties met meerdere mensen tegelijk vaker in de publiciteit: polyamorie.

Ik heb veel mensen in mijn praktijk gehad, al of niet met hun partner samen, die zichzelf langdurig voor de gek hadden gehouden. Oftewel de kant op van: ik moet overal tegen kunnen wat mijn partner wil en doet op het vlak van meervoudige partners- al of niet vast, en er eigenlijk doodongelukkig onder zijn maar het er niet over durven hebben. Anderzijds feitelijk niet kunnen of willen waarmaken wat eerder afgesproken is, om trouw aan elkaar te verstaan als enkel en alleen met elkaar intiem te zijn. Want dat is waar in de meeste gevallen de scheidslijn ligt bij wat mensen als ‘overspel’ of ontrouw ervaren: “Zijn jullie met elkaar naar bed geweest?”, is vaak de cruciale vraag waar het om draait. Waar ook de kewtsuren opgelopen zijn of worden. Sommig mensen vinden totale eerlijkheid dodelijk voor een relatie en andere mensen zweren erbij.
Ongetwijfeld is dit een incompleet beeld want mensen die zielsgelukkig of gelukkig genoeg met elkaar zijn, zoeken geen relatiecoach.

In mijn laatste twee langdurige relaties kozen ik en mijn partners bewust voor monogamie, vooral voor de rust die dat in de tent geeft. Met de afspraak: zodra we meer willen met iemand anders of op vrijersvoieten willen gaan zonder dat er een ‘object ‘in het spel is, dan hebben we het daar eerst over. In zo’n geval voelen beide partners, mits er een basis vertrouwen is, zich veilig bij elkaar, kunnen elkaar ook vrijer laten juist vanwege die afspraak en kunnen ook eventueel fantasiën en verlangens met elkaar gedeeld en uitgesproken worden.

Meer artikelen over relaties van mijn hand vind je hier

Hoe eerlijk wil jij zijn in een relatie?

Liefde in Vrijheid

Ontrouw

Het sukses van slechte seks

80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren totdat die ene op 1 oktober voor de laatste keer dichtvalt. Met beeld en geluid. Hier begon het: Open Deuren: Limit to your love4 Responses to “Beschaafde wapenfeiten – Seks met wie (22)”

 • jovosil

  Zoveel waarheid en gevoel in zo weinig woorden in een woord geweldig!!!!!!!!!

 • Dank je wel! Ik denk zeker dat monogamie mogelijk is – wat wie dan ook daar onder verstaat is inderdaad ook weer verschillend 😉 en dat die fase heel kort of eindeloos lang kan duren, ook weer afhankelijk van verwachtingen, ontwikkeling, bewustzijn, wel of niet interessant blijven voor elkaar of juist uit elkaar groeien!! En dan weer afhankelijk van of en hoeveeel ieder wil en ook kán investeren in de relatie. Dank voor je inbreng!

 • José

  Mooie blog. Ik denk dat monogamie wel mogelijk is wanneer je in de fase zit dat je geheel gericht bent op je partner en geen enkele behoefte hebt aan een ander. En hoe lang die fase duurt verschilt. Daarbij zijn er vele vormen en gradaties van intimiteit die je deelt met anderen, ook vanuit een relatie. En die kunnen daar op zich al een bedreiging voor vormen als die relatie dat niet goed verdraagt. En zeker wanneer de een daar verder in wil gaan dan de ander. Het is maar hoe breed je het begrip monogamie wilt maken.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: