Blauwe Kiezen – Kunst #WOT Deel 42

On 18 October 2012 by Carolien Geurtsen
De Wind voert het woord ~ Thema Oerol 2012

Freedom is just another word

Kunst * het maken van unieke creatieve dingen, zoals een schilderij of een beeld, of de producten zelf ~ Het is niet mogelijk een determinerende definitie te geven, omdat kunst een sociologisch, psychologisch én historisch gebonden begrip is. En dus continu in beweging. Kunst is in die zin een verzamelbegrip voor het totaal aan kunstuitingen ~ iets moois dat door mensen gemaakt is.

Dat is de definitie zoals hij waarschijnlijk in de Dikke van Dalen staat.
Unieke creatieve dingen kan ik me enorm in vinden, maar vooral over dat moois valt te twisten, en zo hoort het ook.
Uniek is natuurlijk alleen maar waar als er geen produktie van gemaakt wordt, creatief zijn ook regelmatig de meningen over verdeeld, laat staan over mooi.

Vorige week zat ik bij de tandarts in de wachtkamer en er ontstond een geanimeerd gesprek naar aanleiding van een schilderij wat daar in de wachtkamer hangt. Volgens mij verwees ik ernaar als in ‘nou en daar wordt je ook niet vrolijk van, het lijkt wel een rijtje rottende kiezen’.
De anderen konden zich daar helemaal in vinden en we waren het er tevens over eens dat dit niet alleen een uiterst ongelukkige keus was voor een wachtkamer bij een tandarts maar dat we het zelfs ook nog niet bij ons zelf in de gang wilden hebben hangen.
Ik vind het nu wel jammer dat ik er geen foto van gemaakt heb, want dan wisten we allemaal waar we het over hadden.
In ieder geval over kunst in de bredere zin, want het was een ‘landscape’ schilderij en zag er behalve heel groot, ook erg duur uit en dan is het per definitie kusnt heb ik ooit geleerd.
Bovenstaand zijn allemaal volkomen subjectieve begrippen waar zo ondertussen iedereen zijn of haar eigen voorstelling bij heeft kunnen maken.

Dit wachtkamergesprekje was voorafgegaan door een prettig delen van ervaringen over creativiteit bij kinderen, de onbevangenheid ook bij wat ze wel en niet mooi vinden en hoe de klas van een van mijn medepassagiers op de flight to nopainparadise onlangs een prachtige collage gemaakt had.

Vorige week nog vertelde @Poeetweet mij op twitter dat hij ooit eens met een stel vrienden op een tentoonstelling was waar ze een potje pindakaas bijgezet hadden en hoopten dat het ook een onderdeel van die expostie was geworden:

Bij de Pindakaasvloer, een oppervlakte van vijfenveertig m² die door de kunstenaar met een laagje van een paar centimeter van de voeding-emulsie is bedekt heeft hij toen een pot Calvé pindakaas met een briefje voor de kunstenaar achtergelaten.

Dit moment is nog fotografisch vastgelegd.

meer hier

Wat mij nu ter plekke te binnen schiet is dat ik het een leuk experiment zou vinden als diegenen die dat leuk vinden een manier vinden om mijn beschrijving van hierboven in een of andere vorm te gieten, al of niet A4 achtig en daar een fotootje van te maken om dat vervolgens online te zetten met een linkje naar hieronder… de enige verdere hint en wat ons bindt is de titel. En ja, hierboven staan een aantal omschrijvingen vermeld die je houvast zouden kunnen geven, ik heb het er nog even op teruggelezen.
Ik ga binnenkort bij mijn tandarts langs om een foto te maken van het doelbewuste schilderij. Mischien gooi ik er bij genoeg belangstelling ook wel een Blauwe Kiezen WOTsup meet and greet tegenaan. Die is dan tegelijk een IRL expositie van ons werk.
Als dit niet creatief is, uniek is het zeker, en kunst? Ja daar laten we dan anderen weer over beslissen.

Write on Thursday is een initiatief van Karin Ramaker waaraan inmiddels redelijk wat bloggers meedoen, met iedere week een ander thema. Een voorbeeld van die zichzelf verzamelende creativo’s vind je hier9 Responses to “Blauwe Kiezen – Kunst #WOT Deel 42”

 • Wat een leuke blog weer. Ben benieuwd naar de foto van het schilderij

  • Carolien Geurtsen

   Ja leuk, ik moet er wel even voor op expeditie maar dat is alleen maar leuk. Tandarts werkt ‘paar dorpen terug’…Waar ik heel vroeger woonde..

  • Carolien Geurtsen

   Dank je wel – ik hoop dat mensen zich ook aangesproken voelen om iets in te sturen, al snap ik wel de luiheid en er niet toe komen… Ik ken al één iemand die het bijna deed. LOL

 • Ik heb ooit eens gehoord dat een kunstenaar naar een museum ging en daar stiekem een eigen werkje op een lege plek ophing, compleet met kaartje. Duurde een tijdje voordat iemand door had dat dat werkje daar niet hoorde 🙂 Dus dat met die pindakaas zou zomaar kunnen werken.

  • Carolien Geurtsen

   Hi Dema, je berichtje was verdorie in spamboxje gestrooid – maar zojuist gered/gevonden 😉
   Dit vind ik de leukere, heerlijk!

 • leuk idee, kijken of ik er tijd voor vind de uitdaging op te pakken

  • Carolien Geurtsen

   ik ben heel benieuwd idd of er een dotje tijd om de hoek komt koekeloeren met ‘ik wil wel, jij ook?’

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: