Brief aan de Beauty bloggers en aan Ben – Nee niet die van mobiele telefonie

On 23 February 2014 by Carolien Geurtsen

blogtrommel2

 

In de voorfase van broeien over een gastcolumn waar ik voor gevraagd ben, dwaal ook ik met mijn vingers via het toetsenbord over een leeg digitaal veld in google drive, en open al nadenkend – feitelijk nog met de laatste tien minuten van De Geschiidenis van het Jodendom en de trailer van De Bergen achter Sochi in mijn hoofd,  toch even mijn email waar de laatste blogpost van Ben net binnenkomt.
De titel grijpt me onmiddellijk en ik begin zijn “brief aan de beauty bloggers” te lezen, beginnend met een voor mij zeer prikkelende aanhef en eerste alinea – want al ben ik geen beauty blogger, ik ben ten slotte ook een meid.

Hey meiden!

Ja, jullie zullen het me vast niet kwalijk nemen dat ik jullie aanspreek zoals jullie steevast je eigen doelgroep aanspreken.

We weten het allemaal: beauty- en lifestyleblogs zijn booming business en sommigen onder jullie verdienen met die business intussen een dik belegde boterham.
Dat geld, de roem en de gratis producten – niet noodzakelijk in die volgorde – steekt jullie begrijpelijkerwijs de ogen uit. Een blog opzetten vereist echter weinig geld noch technologische kennis, dus wat let je om een beautyblog te starten? Niets!.

Ben heeft mijn aandacht en ik klik door naar zijn website, en voor ik het weet schrijf ik hem terug, zelfs zonder fatsoenlijke aanhef zie ik nu. Over met de deur in huis vallen gesproken:

Eerste wat er bij me opkomt is, oef, wat denigrerend geschreven Ben.

Ik zelf heb helemaal niks met beautyblogs maar wel met meiden, en snap heel goed waarom het enorm tot de verbeelding spreekt om zelf ook een blog te beginnen over niet altijd goedkope maar wel aantrekkelijke producten die je eerst met je zakgeld en later met je jongverdiende geld moet kopen, wetende dat je dan mogelijk ook zelf producten voor niets kunt gaan krijgen of wie weet een zakcent of er een boterham mee kunt gaan verdienen.
Je laatste alinea, onuitgewerkt en wel, raakt een beetje aan waar ze echt wat aan zouden hebben, goeie en makkelijk toegankelijke tips over hoe hun eigen stem, hun eigen geluid, hun eigen insteek te vinden, dicht bij zichzelf te blijven en meer van die dingen waar ook den oudere eventueel meer ervaren blogger zijn of haar uitdaging heeft liggen.

Twee weken terug sprong een 14 jarige jongen midden in de blogpraat chat op maandag avond met: “hey wat vinden jullie van mijn blog? met een link erbij.
De eerste reactie was een onwelkome sneer, van het kom hier niet even spammen gehalte, waarop ik me geroepen voelde om hem uit te leggen wat blogpraat chat is en dat ik graag later even naar zijn blog wilde kijken, en zo geschiedde.

Zijn blog/site eienlijk, met filmpjes en al en ik primaire kleuren gemaakt, past totaal bij zijn leeftijd en dus ook bij zijn doelgroep, en ik kon er weinig anders dan dat over teruggeven op eerste en tweede gezicht. Maar zijn enthousiasme en vastberadenheid spatte ervan af, en ook dat heb ik hem, met nog een of twee nadere suggesties, teruggegeven.
Ik geloof dat hij ergens binnenkort een echte #blogpraat chat review krijgt.
Ik kijk ernaar uit. Vooral omdat ik het interessant vind in hoeverre semi-oud rotten in staat zijn een generatie kloof te overbruggen en hem de feed back te geven waar hij heel heel leergierig naar vraagt en waar hij iets aan heeft.
De nieuwe generatie Ben, ook de nieuwe generatie bloggers, hoeft niet echt door ons begrepen te worden, net als wij dat niet hoefden toen wij jong waren, dat is althans mijn mening. Stiekum hoop ik zelf dat geen van de beauty bloggers jouw stuk gaat lezen, om Wild hun eigen rivieren te kunnen blijven bevaren totdat ze feedback krijgen waar ze echt wat aan hebben, al vermoed ik ook dat velen eigenwijs genoeg in hun vel zitten om er zich niet al te veel van aan te trekken als ze bovenstaande wel lezen, en je zelfs ook zeer effectief van repliek te dienen als ze zich daar la door geroepen voelen – en gun ze om hun eigen weg vinden bij mensen, bloggers, vrouwen en mannen, waar ze een rolmodel in zien en op hun eigen wijze van kunnen leren hoe ze verder willen gaan.
Niets persoonlijks tegen jou Ben, want ik heb je hoog zitten, en ik hoop van harte dat je erbij bent als het blog waar ik het net over had, NB van een mede-Belg, binnenkort gereviewed wordt. With a big smile i dare you to take that challenge and dive into it.
No stringes attached hoor, en nogmaals, niks persoonlijks.

Je blog nog een keer lezend, denk ik, misschien ben ik wel de enige die het als denigrerend ervaart, gevoelig zieltje dat ik tenslotte ben Ben.
Daar ben ik opeens wel benieuwd naar 😉

En verder heb ik vandaag gewoon mijn mobiele telefoon gebruikt.
En garde.
voor die gastcolumn dus.
maar eerst een kop thee, met een koekje.
nee niet van eigen deeg vandaag, maar wie weet wat de dag nog brengen zal.

En op de een of andere manier schrijf ik heel lekker met een documentaire op de achtergrond en Karl Ove Knausgard is weer in the rebound, al gezien en zo zo fijn, dat die mag blijven aanstaan nu. Zijn eerste boek Vader roept, maar De Turken komen eraan ligt er bovenop, halverwege gelezen en geopend, en dus die krijgt toch voorrang….straks…later2 Responses to “Brief aan de Beauty bloggers en aan Ben – Nee niet die van mobiele telefonie”

 • Ik had precies hetzelfde gevoel bij *hey meiden*

 • Natuurlijk kwam ik wat gechargeerd uit de hoek hier. En natuurlijk begrijp ik als man van 40+ niet veel meer van meiden van 16 tot 25… Maar ik zie wel een aantal dingen, waar ik mijn ideeën over heb… 😉

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: