Charlie Hebdo’s Angels – Hang out massive, stand tall

On 9 January 2015 by Carolien Geurtsen

Een pijnlijk geheim van goden en vorsten is dat mensen vrij zijn.
Jean Paul Sartre

Je suis Charlie #doodlersanonymous365 #drawingaday

Een foto die is geplaatst door Carolien Geurtsen (@caroliengeurtsen) op

 

Gisteravond om vijf voor half acht thuisgekomen na familaire aangelegenheden kleedde ik me haastig om, om voor Omroep Houten te gaan filmen op de nieuwjaars receptie van de gemeente Houten. Afspraak is afspraak.
Onderweg luisterend naar de reportages over de grote bijeenkomsten in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht had ik mijn hersens al gebroken over hoe ik in twee minuten tijd een broche kon maken van een potlood, waar liggen de potloden? Geen idee.
Wel zag ik bij thuiskomst twee rode pennen die ik haastig in de revers van mijn (mams) haar nette jasje gestoken heb. Mijn overleden mams die om diverse redenen de laatste dagen bijna continue in mijn gedachten is.

Twee rode pennen. Mijn mini statement, totaal ontoereikend voor wat voor effectieve toekomstontwikkeling op weg naar vrede op aarde dan ook, maar tegelijk was het goed om te doen en die rode pennen steeds uit mijn ooghoek te zien en werd het die avond door veel mensen herkend en doorademend tijdens kleine ontmoetingen besproken. Je SUis Charlie Hebdo. Fijn.

Dwars door de tijd zag ik mezelf met een gebroken geweertje op mijn revers, 30 jaar terug, en met een brok in mijn keel herdacht ik tijdens het meelopen met fractie vorozitters en wedhouders, wethouders (wat een raar woord eigenlijk) in een flits in mezelf de gevallen elf van eergisteren bij Charlie Hebdo, en al die ontelbare anderen die in die dertig jaar tijd ten prooi gevallen zijn aan alle geweld in de wereld, wat per definitie zinloos is.

Ik heb op dit moment moeite met woorden gebruiken, ervaar ze bijna onmiddelijk als hol, ontoereikend, wat ze natuurlijk ook zijn.
Juist daarom was ik vanmorgen zo blij met dit

Ruud was er wel bij – op het Domplein – waar ik door bovengenoemde omstandigheden niet bij kon zijn.
Fijn om te lezen.
Heel fijn.

Gister vroeg minstens één iemand in mijn tijdlijn zich hardop af wat het nut was naar zo’n samengeschoolde solidariteits betuigings bijeenkomst te gaan. Ruud’s verslag over de bijeenkomst op het DOmplein is mijn antoord daarop.
Ik snap die vraag wel, maar vooral met mijn verstand, omdat mijn gevoel uit ervaring wéét hoe gesteund ik mij op zo’n moment kan voelen, in de verbinding van de overeenkomsten in mensen, en niet de verschillen op de voorgrond.
Gesteund in het zijn en dealen met de vreselijke eigen-(on)aardigheden in onze wereld, op ons aardklootje.

Iedereen moet doen en zoeken waar hij / zij zich goed bij voelt, beter, gesterkter door voelt en energie van krijgt om dóór te gaan, ook na of mét de wanhoop in het hart.

En ja, want ja, volgens mij is de enige weg de weg van de verbinding.

Carel de Mari zegt dat heel mooi in zijn: Verbinding van vanmorgen: “Ga niet langer uit van de verschillen, zoek de overeenkomst”.

Makkelijker gezegd dan gedaan?
Natuurlijk.
Toch doen?
Werkelijk de enige kans die we hebben volgens mij.

“Het meest aangrijpende dat het toneel kan laten zien is de ontwikkelingsgang van een karakter, het moment van de vrijheid van keuze, van de vrije beslissing, waardoor een moraal, een heel bestaan, op de helling komt”.
Jean Paul Sartre

Sterkte en vooral heel vele sukses aan ons allen!

Give me hope Johanna, give me hope while you still can

10923308_10204394113065287_2544783105058950189_n

 

en wie weet van wie deze pracht tekening is, mag het heel graag zeggen – ere wie ere toekomt!!

 

* Ik heb al sinds tijden mijn persoonlijke playlist, nummers die ik bij de crack of dawn opduikel of die zich aan mij voorschotelen. Dit jaar is dat de 2015 ways to keep moving, die te pas en te onpas aangevuld zal worden de komende 354 dagen. Muziek die dan eindeloos opstaat tijdens het schrijven van blogposts, doen van de admin, of zomaar omdat ik m vergeet uot te zetten.2 Responses to “Charlie Hebdo’s Angels – Hang out massive, stand tall”

 • dank je wel Michiel! – ik zoek en zet de link er zo even bij.
  Prachtige speech inderdaad, van yet another Charlie. (Of zet m hier even onder als je m zo uit je mouw schudt 😉

 • Mooie weergave van dat wat vele denken, voelen of niet kunnen verwoorden, Carolien.
  Ik heb op mijn twitter en faebook de speech die te horen is in het nummer van Paulo Nutini, geplaatst.
  Het komt uit The Great Dictator van Charlie Chaplin (what’s in a name.) Opeens is deze zeer treffend en krijgt een zware lading. Ik hoop dat deze nog door vele mensen geretweet, gedeeld, dan wel geplaatst wordt. Het is misschien wel de beste speech ooit over vrijheid van meningsuiting.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: