De onvoltooiden – Omdenken

On 14 July 2014 by Carolien Geurtsen

DSC00827_smsmIk doe mee aan een weekje “Vertel je Verhaal” van Jolanda Pikkaart, die ooit mijn eerste maatje was bij NanoWriMo, en daarbij plaatsen we met een aantal mededelers één alinea over het door haar aanereikte dagthema op de Facebook groep die daarvoor opgericht is. Met dat ik deze vierde dagbijdrage aan het schrijven was, besloot ik om hem als dusdanig ook hier te plaatsen en dat straks denkelijk ook met de eerste drie te doen, gewoon voor de volledigheid van de onvolledigheid, want zeker een aantal nodigen uit om door te schrijven, wie weet doe ik dat nog wel.
Omdenken dus… een onaf blog plaatsen. Misschien een nieuwe trend 😉
Blogpraatjes genoeg.

Dag 4

Omdenken, ik snap ‘m. Heel erg goed zelfs, ik heb mini-bijdrages geleverd, over intuïtie, en daarover meegedacht bij het tweede boek van Berthold, en toch zal ik zelf de term niet (meer) gauw gebruiken. Ook al ben ik uiteindelijk goed in staat gebleken om met mijn burnout- en hoofd trauma gevolgen te leren leven en er via een uitgebreid vrijwilligers werd vrienden netwerk mijn voordeel mee te doen, ik ben allergisch geworden voor alles wat neigt naar wat ik ‘opleuken’ noem en de maakbaarheid van het leven verheerlijkt. Mensen die worstelen om te dealen met tegenslagen in hun leven worden juist teruggeworpen in machteloosheid en/of zie-je-wel-het-ligt-aan-mij-dat-ik-er-niet-uit-kom spiraaldenken. Dus ik heb de essentie van omdenken heel erg hoog zitten, maar het gemak waarmee mensen soms oordelen over degenen die dat niet lukt, verwerp ik uit de grond van mijn hart. En voor de goede orde, ik vind zeker niet datBerthold Gunster ‘opleukt’ of de maakbaarheid van het leven verheerlijkt. Zoals met de meeste stromingen of zelfs religies zijn dat meestal de ‘volgelingen’ of zij die de klok alleen maar hebben horen luiden. Zijn workshops en voordrachten zijn geweldig!

PS: En Jolanda is dus ook kei goed – hierboven na een subtiele aanwijzing alweer de tweede versie van deze zoals het Carolien betaamd lange alinea 😉4 Responses to “De onvoltooiden – Omdenken”

 • Om zelf ook maar even te reageren: de essentie van omdenken is juist dat je het onvermijdelijke accepteert. Ik weet dat Carolien dat begrijpt. Inderdaad hebben ‘volgelingen’ de neiging van omdenken een soort tjakka-blije-doos-beweging te maken.

  “Mijn hond is dood.”
  “Koop je toch een nieuwe.”

  “Mijn gezondheid wordt minder.”
  “Mooie kans te leren luisteren naar je lichaam.”

  “Mijn man heeft me verlaten.”
  “Dat betekent dat je sterk genoeg om alleen verder te gaan.”

  Is dat erg? Ach. Ergens wel, natuurlijk. Aan de andere kant: het is hoe het gaat. Ik kan me daar druk over maken, maar was het nou juist niet het idee van omdenken dat je het onvermijdelijke accepteert?! Dus ik zou zeggen, laten we daar met een glimlach naar kijken.

  Ook mensen als JJ die zeggen ‘rot op met je omdenken’ hebben mijn sympathie. Het is een logische en gezonde tegenbeweging. Altijd positief moeten denken is naief, doodvermoeiend en (vooral) contraproduktief. De essentie van omdenken is nou juist dat je er naar streeft te accepteren wat er is. Gedwongen positivisme is dat per definitie niet. Integendeel. Het staat op gespannen voet met de realiteit.

  Wat mij betreft: we blijven de kern van het gedachtegoed fris en fruitig uitzenden en keer op keer benadrukken. Maak van probleem een feit (kan altijd) en vervolgens (daar waar mogelijk) van dat feit een mogelijkheid (kan soms). Omdenken is niet meer dan dat. Maar zeker ook niet minder.

  Hopelijk blijven mensen als JJ en Carolien binnenboord.
  De tocht naar de hemel begint laag bij de grond.

  • Carolien Geurtsen

   Thnx Berthold, spijker op kop natuurlijk, en in die zin waren en zijn jij en ik het inderdaad nooit oneens. Omdenk-essentie staat wat mij betreft als een huis. Ronduit formidabel hoeveel en hoe goed gereedschap jullie door de jaren heen hebben aangereikt en/of laten zien waar je van bijna iedere situatie een nieuw uitgangspunt kunt maken in plaats van een status quo of doodlopende weg.

   En ook al heb ik persoonlijk een giga uitputtingslag achter de rug in het genre van how can I reach the person to beat the system which I cannot? Is mijn stamina/gezondheid sterkt genoeg? etcetera. Van dit schip van dieper inzicht vallen kan ik per definitie niet 😉

   http://caroliengeurtsen.nl/mijn-moment-2013-get-lost/

 • Mijn felle blog (flikker op met je omdenken) was niet tegen omdenken gericht, inderdaad. Maar tegen mijn eigen neiging om mezelf gerust te stellen. Nee, nu dus even niet! riep een andere stem. Dat heb ik verwoord.
  nou ja, wat jij zegt, dus 🙂

  • Carolien Geurtsen

   Ha wat leuk JJ, zoiets vermoedde ik al, ik vroeg me even af of je in een parallel – hoe schrijf ik dat? – universum meedoet aan de schrijfopdrachten v Jolanda…

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: