De oorlog als jongensboek – ook daar vallen doden

On 4 May 2015 by Carolien Geurtsen

Vanmorgen schreef ik dit
the final solution – 70 years since Auschwitz and counting
in het Engels omdat…
dat leg ik daar uit.

Net gepost, kom ik in het ziekenhuis op bezoek bij mijn vader en zie daar bijna bij het weggaan op tafel onder een krant een briefje liggen wat hij voor zijn kamergenote geschreven had, over de oorlog – het sluit naadloos aan op wat ik vanmorgen schreef, en ik had het bijna niet gezien. Ik wilde het meenemen maar at mocht niet. bang dt het kwijt zou raken tussen alle andeere papiertjes en misschien de prullebak zou vinden, maakte ik een foto

– my heritage in een notedop, waar ik het vanmorgen over had

DSC_8049_jongensboek_

Jongensboek 1
Over oorlog ben ik een
boek aan het schrijven

Vader was verzetsstrijder
Blokleider Rivierenwijk Utrecht
werkte samen met blokleider Dichterswijk Utrecht

Van begin tot einde oorlog
bewust meegemaaakt
was de jongste toen van Ned.
op 10jarige leeftijd type-diploma
hadden geheime zender thuis
verzetsvergaderingen thuis
27 onderduikers gehad
1 gehele oorlog,  2 1 1/2 jaar
25 doorgaande werden geplaatst
in de Oostpolder of eilanden

Meegemaakt verzet razia’s, droppings
Lectuur berichten rondbrengen
arrestaties – bombardementen
fusilaties, eten schooien bij boot

 

DSC_8047_jongensboek

Jongensboek 2

1/2 schooljaar 5e klas
en gehele klas 6 lagere school niet meegemaakt

School was gevorderd door
inkwartiering Duitse militairen

Bombardement met V1

Strooptochten voor voedsel

Ruilen textiel, geld,
voor voedsel

Gevangen genomen
voor verhoor

etc etc etc. Kortom
5 jaar Jongensboek

Jaren geleden na het maken van een stamboom met/voor een school project van zoon, en met behulp van tante haar fotomappen albums en documenten en gesprekken met deze oudere zus van mijn vader die nog enorm veel materiaal heeft uit die tijd van echt vroeger en nog vroeger, besloot ik dat ik een boek wilde schrijven om alle verhalen die nu alleen nog familie anecdotes waren, of geschreven verslagen van fiets of voettochten naar het platteland om eten te vinden, vast te gaan leggen.

oorlog (3)_kl
Eerst wilde ik mijn vader doorvragen en doorzagen, makkie dacht ik nog. Hij klets zo gemakkelijk en uitgebreid over vroeger, een wandelend verhalenboek. Maar uiteindelijk heb ik hem, inmiddels ook al weer 5 jaar terug, een laptop gegeven nadat gebleken was dat interviewen niet werkte. Hij had het altijd veel te druk om er echt voor te gaan zitten, en de tijd en zijn leeftijd tikten door. Maar hij wilde het té perfect, precies en chronologisch en zat zichzelf in de weg bij het schrijven – maakte lijstjes van lijstjes met data, jaartallen en voorvallen. Terloops heb ik wel enkele gesprekken over de oorlog opgenomen, edoch nog lang niet genoeg naar mijn zin, Om uiteindelijk gisteren te beslissen dat ik me eerst weer tot mijn tante ga wenden – zij stuurde me gisteren tekeningen en foto’s van een van de 27 onderduikers bij mijn opa en oma thuis, waar mijn vader vanmorgen ook iets over schreef:

Robbie R.I.P.

DSC_8046_Robbie

 Robbie

In verzet
Waaghals
was altijd gewapend
en ging in spertijd op straat

Tragisch
Hele oorlog
ging goed

2 dagen na de oorlog
wilde hij in Utrecht
zijn oude studentenkamer
en hun gezin zien

Bleef slapen
vonden hem ‘s morgens dood
koolmonoxide vergif

 

 

en Cor, gestorven in de laarzen van zijn vader, die ze later thuis terugkregen met het bloed er nog in. R.I.P.
DSC_8048_Cor

Cor
Ook collega Pa
Verzet

Ging na de oorlog
in Fort de Klop
munitie controleren

Wist niet Duitsers
hadden op scherp gesteld

Ontploffing met geleende laarzen van Pa aan Dood
Kapotte laarzen kregen we thuis

en dat… was hun achtertuin, wat zeg ik huiskamer, en had natuurlijk net zo goed het lot van mijn vader kunnen zijn geweest…

 

the final solution – 70 years since Auschwitz and countingLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: