De verhalen achter de foto’s – Before they pass away – Dat is twéé – december boeken

On 9 December 2015 by Carolien Geurtsen

De verhalen achter de foto's

Sind een paar weken zeul ik De verhalen achter de foto’s  van Before they Pass Away met mij mee. Dat klinkt misschien oneerbiedig maar ikzelf heb daar hele positieve associaties bij. Ik zie mezelf dat voor het eerst als kleine meid doen met de Zevensprong van Tonke Dragt. In mijn schooltas of op mijn schoot in de auto, mee naar familie bezoek.
Is het prachtige Before they pass away van Jimmy Nelson een koffietafelboek pur sang, “De verhalen achter de foto’s van”, geschreven en samengesteld door fotografe  Hannelore VandenBussche vraagt erom met me mee te reizen in trein en bus, om zodra het even kan weer verder te lezen (én kijken).
Hannelore vergezelde Nelson drie jaar als zijn assistent naar alle uithoeken van de wereld. Het is anecdotisch en heeft er al een paar keer voor gezorgd dat ik bijna mijn halte of station miste.

Voor wie geen idee heeft:

Jimmy Nelson reisde tweeënhalf jaar de wereld over, door 44 landen, met als doel de culturen van tribale volkeren die dreigen te verdwijnen, vast te leggen. In zijn boek Before They Pass Away  portretteert Jimmy Nelson het leven en de tradities van de langstlevende stammen, die erin geslaagd zijn hun traditionele manieren en gewoontes binnen onze steeds meer geglobaliseerde wereld te behouden.

 

 

 

Dan over De verhalen achter de foto’s

In Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s vertelt fotograaf Hannelore Vandenbussche over de reizen die ze maakte met fotograaf Jimmy Nelson, voor zijn wereldberoemde fotoproject Before They Pass Away. Leden van de Not Just Any Book Club lezen dit avonturenboek en recenseren.

Ik moest wel even aan Hannelore haar schrijfstijl wennen en af en toe schuurt haar woordkeuze nog, maar daar zet ik me iedere keer weer met gemak overheen, gewoon omdat het te boeiend is wát ze schrijft. Bijvoorbeeld in Mongolië:

Al snel vertoefden we in dromenland, maar toen het kacheltje langzaamaan uitdoofde, maakte de prangende kou ons opnieuw wakker. Even geniepig als een genadeloze sluipmoordenaar drong de kou onze tent binnen. Wat miste ik plotseling mijn donzen slaapzak en warme kledij die nog ergens bij de Russische vliegtuigmaatschappij lagen te verkommeren. Opvallend was dat niet alleen ik als een halve epilepsiepatiënt lag te beven; ook Otgoo en Olga, die nochtans in deze contreien waren opgegroeid, lagen als twee bezetenen in hun bed te bibberen.

De kou zorgde voor een verschrikkelijke pijn aan mijn botten. Bovendien lukte het me maar niet om mijn spastische bewegingen onder controle te houden. Wat een vreemde, enge ervaring was dat. Net toen ik op het punt stond om Jimmy wakker te maken, vroeg Otgoo wanhopig of ze mij mocht vasthouden om zo wat op te warmen. Jezus, wat was ik blij met haar vraag. Tranen sprongen me in de ogen van geluk. Al lang worstelde ik met hetzelfde idee, maar ik durfde het haar niet te vragen.

Olga, die in het andere bed lag, werd door Otgoo gemaand om ons te vergezellen. En daar lagen we dan, met ons drietjes lepeltje-lepeltje tegen elkaar geperst. Hun lichaamswarmte deed wonderen en al na enkele minuten voelde ik mezelf opwarmen. Net op tijd of ik had naast onze makker Ötzi kunnen gaan liggen. Op zulke momenten leer je al vlug je trots opzijzetten.

En in de trein lig ik tot verbazing van mijn medepassagiers dubbel bij haar beschrijving van de peniskokermode bij de Dani in de Baliem valei, Nieuw Guinea. Ze beschrijft de soms anderhalve meter hoge met doeken aan het lichaam gebonden kokers in geuren en kleuren

Ik probeerde steeds beleefd te kijken naar hun indrukwekkende attribuut maar toen ik een jongeman een pak sigaretten en aansteker zag opbergen in zijn dubbele kalebas kon ik mijn lach niet meer inhouden

Tekst niet alleen afgewisseld met foto’s maar ook met tekeningen en losse notities onderweg gemaakt, ik vind het een verfrissende keus die voor mij heel goed werkt. Met recht een speels reisverslag te noemen. Des te boeiender omdat het als een raamverhaal kond doet van de voor en achter de schermen avonturen die ze samen met Jimmy Nelson en cameraman Bram Vis gedurende hun reizen meemaakt.

 

En ik als fervent hobby fotograaf lik ik voordurend mijn vingers af bij haar prachtige foto’s

 

Hannelore, welkom in mijn december boeken top 3 – en ik neem je méé 2016 in!

and I sure hope your book will be translated in English asap

Over Hannelore
My name is Hannelore Vandenbussche. Even though I was born in Chile and my passport states my nationality to be Belgian, in my heart I feel half Dutch. After studying photography in Amsterdam, I decided to settle in this stunning city for good. The place radiates with lively energy and adventure awaits you around every corner: the perfect cocktail for any photographer.

Van de website van Hannelore VandenBussche – Lorelore

The book covers the hellish travel conditions, extreme temperatures, physical hardships, mental challenges and emotional insights. A story I put my heart into and in which I lay my soul bare… In a sweeping style that defines me perfectly – honest and direct.

Not Just Any Book Club

December boeken Top3 in willekeurige volgorde: Over elfjes en kogelgaten

En dat Jimmy Nelson in twee van de drie boeken voorkomt, berust geheel op toeval – twee verschillende sporen die naar Rome leiden. #EenvanmijnHelden

Deze week volgt nummer 3 ook nog ……
en hier is nummer drie – Hoe Kobe zijn kleur vond

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: