Design for Dutch Dummies ak moi

On 24 October 2015 by Carolien Geurtsen

Daruma Trophy by Elvira von Wieding-Lidin Dutch Design Week Graduation Show DAE

Twee (halve) dagen Dutch Design Week is best lang en veel voor een newbee als ik ben, dus ik was extra blij met vriendin A, een doorgewinterde #DDW week bezoekster. We hadden afgesproken bij het enige wat ik had uitgekozen, (naast de awards en de graduationshow), de lezing Talk van Thomas Widdershoven “My First DDW. Gewoon als anker, start ende begin punt van mijn omzwervingen, onze omzwervingen, door de diversiteit aan locaties met design-inhoud verdeeld over de stad.

Ik was te laat, kon het ondanks de nauwkeurige aanwijzingen van A ter plaatse niet vinden, en ik zag haar bij het naar binnengaan óók nog eens over het hoofd terwijl ze notabene pontificaal bij de ingang was gaan zitten opdat ik over haar zou struikelen. Tevergeefs, want ik boog gelijk links af naar achterin het zaaltje om maar niemand te storen. We vinden elkaar wel weer dacht ik zo.

De lezing van Thomas was boeiend maar in de afrondende fase en vers afgestudeerde Alice Wong werd ingeleid als zijn meest bruisende leerling om te illustreren waar het bij Design denken  en doen de laatste jaren aan het doorontwikkelen is van louter  ‘vormen’ – een glas of vaas of stoel, of innovatieve andere louter tasbare objecten, naar neer aandcht voor de  ‘tegenvormen’, dát wat de vorm zijn purpose en uiteindelijke definitie geeft. *Een glas is feitelijk pas een glas als er vocht in zit. Met als natuurlijke ontwikkeling in de Dutch Design Academy wereld het integreren en soms focussen op het doorontwikkelen van niet direct tastare concepten, en die dan weer concreet maken in een vorm. Denk bijvoorbeeld informatie, duurzaamheid, belevingen, emoties.
Alice Wong haar afstudeerproject Reconstructing Reality haalde Thomas dus aan als Grande Voorbeeld van informatie inwinnen, rondom een persoonlijke beleving in dit geval – de dood van haar vader, waarvan ze de eerste jaren niet eens wist dát hij dood was- , haar speurtocht naar de toedracht en dé waarheid daaromtrent en vervolgens het uiteindelijk vormgeven in een (voor mij) zeer vernieuwend ontwerp/product lees filmpje van 11 minuten.

Zoals gezegd, ik zei de gek, ben echt een leek, maar dat heeft me ook het voorrecht om er niet onderbouwd en onbehept door eenige kennis op dit vlak anders dan de subjectieve mijne, van alles van te mogen vinden.
Zonder er veel meer over te willen verklappen zeg ik: Zien dat filmpje. Ik kijk zo even of het al on line staat op miss alicewong.com.
Op haar derde halsoverkop van Amsterdam naar HongKong verhuisd om jaren later, tegen de zin van haar moeder in hier weer te komen studeren en op jacht te gaan naar de toedracht van haar vaders overlijden en verzwegen geschiedenis. De VPRO heeft haar ook al ontdekt, zo vertelde ze en ik zet hier later het betreffende radio programma nog wel bij.

Reconstructing Reality from missalicewong on Vimeo.

Ik wilde nog veel meer vertellen, laten zien, aanstippen, van de afgelopen twee dagen #DDW Eindhoven, maar dat wordt veel te lang, dus denkelijk morgen verder. Yeah yeah – Turkey is nagging on my mind – fokking elections in a few days- maar ik heb deze positieve energie nodig om daarmee te kunnen dealen.

Twee dingen nog: De Awards zitten op een locatie die belachelijk lastig te bereiken is, een klein halletje met twéé liften biedt de enig toegang, daar was het proppie vol dus dat hebben deze dames niet gered. Bewuste keuze om niet in het gedrang te gaan staan wachten, maar wel erg jammer. en twee: Gisterochtend ben ik in mijn uppel naar de GrauationShow gegaan in de binnenstad, De Witte Dame, op de 4e etage boven de Bibliotheek, en dat kan ik echt iedereen aanraden – alweer, ik zei de leek mag dat zeggen – ^disclaimer. En vandaag is voor het laatst dus ik zeg het, Doen! Kleine foto impressie die ik nog wel ga uitbreiden, staat hier op Instagram. Eerst vooral de ‘vormen’ die mijn oog trokken, later meer over de fatastische ontmoetinkjes, gesprekken die ik gehad heb met makers én blikken van voor mij heel erg boeiende design projecten die ik gevangen heb. Dus wordt denkelijk ook hier vervolgd John Legend komt langs, all of me, I give you all. Ik luister even en zoek hem op youtube op. Ik reken het goed. Voor nu. Dank lieve A’s voor jullie fijne gezelschap, zwerven over DDW en de diepgaande gesprekken aan de keukentafl over goed en kwaad en erger. Ook die worden vervolgd. Thnx Kiddo’s for all the hugs. Till soon. Wat heb ik toch veel A’s in mijn leven. Natuurlijk komen ze dan allemaal voorbij. Geliefde ander vriendin A die ook op #DDW rondliep maar die ik niet tegengekomen, mijn geliefde A die alweer zoveel jaar rondvliegt in de buurt en ver weg maar die ik nooit echt meer in mijn armen kan nemen behalve in mijn dromen. En zus A thuis. Roots. Rooted. Geliefd. Ook. Ik merk het all, ik ga weer wauwelen, dus hop. Tot gauw! picture above = Elvira von Wieding Daruma Trophy

Below – Sarah Hutchinson – more later about her LoneEaters  and on HutchinsonSarah.com

Sara Hutchinson designed and developed the Loneeaters #graduationshowdae #dutchdesignweek #ddw15 #DDW #desi#art

Een foto die is geplaatst door Carolien Geurtsen (@caroliengeurtsen) op

Dutch Design Week op Facebook

Volledige programma

Mijn Instagram

Notes to self:
organise collected info and choose the ones who catched not only my eye but also my heart and or wondering mind
DSC_2180 #DDW1
keywords:
Gloves for deaf blind people, brilliant- let Dilara &friend and Penny check it out
design your own pattern,
Pim van de Voorkamer, pimvandermijl.nl Vluchtelingen in Nederland
Neo: Muziek maken voor Dummies, lolagielen.nl
Holy Crap, pimvanbaarsen.com
Felt like a sheep =guilhemdecasanove.com
Terra Nova- lisahu.nl  – never heard of active citizenship on our primary schools? – great game by the way
Polinosis – super Nina! ninamatthiasimons.nl
makers lets make things right, re-fillament,com
missalicewong
Fringe – thijsgilde.nl
Mijn lieveling de Daruma Trophy – van Evira von Weiding-Lidin  volgens de flyer bij haar stand, Wieding_Lidin volgens haar website, dat zal dus ongtwijfled de goeie spelling zijn

The era of Khaki ethics
The cremaster – the satyr Bastiaan Buys
Dislectic Fantastic
Design on the table
Loneeaters Sarah Hutchinson!
Autocraft, water, plastic charing batteries etc etc etc
for now
First things first, now write out that fokking nightmareLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: