Don’t hide from Istanbul – damn you IS – hond #sg16

On 13 January 2016 by Carolien Geurtsen

Don't hide from IstanbulBij een nieuwe vraag, dit keer om het woord ‘hond’ als uitgangspunt te nemen voor een blog met spreekwoord of gezegde, is de hond in the pot vinden de eerste die bij me opkomt en ik besluit om hem, mét associaties, op te schrijven. Kijken waar het schip strand, met de titel als laatste uitdaging. *Don’t hide from Istanbul, I did not see that one coming.

De hond in de pot vinden is duidelijk een gevalletje van naast de pot piesen, niets vinden waar je dacht het goed te gaan treffen. Zoiets als dat het leven niet blijkt te zijn wat je ‘dacht’voor je de sprong waagde in dat embrijootje wat je zou gaan bewonen. Iets is op en weg waar je dacht een fijne, smakelijke, leuke, lieve buit te kunnen scoren, al was het maar in de vorm van een maaltijd, maar volgens mij ook een concert of festival kaartje of dus een levensvervulling. Wat die hond daar dan in die pot doet, dat wist ik even ook niet, maar enorm voor de hand ligt het antwoord wat ik zojuist lees wel, Die mag natuurlijk de lege pot uitlikken waar het een maaltijd betreft. De kassa of het digitale bestelsysteem of een dood opgeblazen lijk aflikken lijkt me beyond wenselijk. U hoort het al. waar het hart vol van is loopt de toets van over.

Voor het nageslacht of de anderhalve ziel die het nieuws van de zelfmoordaanslag niet meegekregen heeft:

Istanbul, Istanboel

Ik schrijf halfhartig omdat mijn aandacht steeds getrokken wordt naar de bomaanslag in Isntanbul gisteren.
En laat de naam van die Turkse stad staan zoals ik het de eerste keer schreef, this is a good example of how I am wired, or of how my brain is malfunctioning. Ik dacht dat ik alleen de Nederlandse spelling had verruild voor de Engelse zoals ik dat meestal doe, ik heb het tenslotte zeker 10 jaar – gedurende mijn verblijf in Turkije – zo geschreven. You can get the Instanbul not out of the woman. Net zoals the War on IS een onbegonnen strijd lijkt te zijn voor mij, simpelweg omdat het geen war is, maar een ouderwetse guerilla vernieuwd. Met cellen én met spontane acties die aangemoedigd worden door een stel fanatieke idioten die een geloof verkrachtten om ideologisch voor zichzelf weg te komen met zich ‘als honden’ te gedragen…
Een belediging voor het species Canis lupus familiaris.
Gedrag, terreur, zogenaamd ten aanzien van Christenhonden, maar dat is natuurlijk ook al lang achterhaalt. Wat blijkt uit een gruwelijke levensstijl voorleven en opleggen met ook daar de dood als laatse middel aan mede ‘geloofsgenoten’ die niet doen of laten wat zij willen.
Het einde is zoek. Dat IS een goddeloos gebed zonder end is, heb ik voor mijzelf al besloten. Niet dat ik me daarbij neerleg of erdoor ophou met mijzelf te zijn. Maar effectieve bestrijding en zeker door bombardementen geloof ik dus niet in.

Wel ‘geloof’ ik dat de verdwaalde zielen die zich schuldig hebben gemaakt aan andere mensen en zielen de dood mee in nemen, echt absoluut teleurgestelt zullen worden nadat zij zijn overgegaan, en daar wel degelijk de hond in de pot zullen vinden. Niks geen honderdduizend maagden, niks paradijs. Nachtmerrie.
Dat is misschien een van de weinige dingen die ik zeker meen te weten, dat je daden je over de dood heen zullen achtervolgen, en als er bloed aan je handen kleeft, wordt dat haunten, en ik denk dat dat goed is. En ik denk dat er dan niets anders op zit dan te buigen voor degenen wiens dood je op je bewustzijnsgeweten hebt, en daarmee vele volgende levens en tussenlevens lang in het reine zien te komen.
Succes daarmee.

Alle overleden mensen, vermoordde mensen (R.I.P.) en hun nabestaanden hebben daar geen fuck aan.

But for the living, please, don’t hide from Istanbul

Tom Brosnahan van Turkey Travel Planner, de geweldige en mijns inziens een van de beste en meest complete online gidsen voor Turkije gangers, verwoordde het op zijn Facebook pagina zo:

Facts about the Istanbul bombing are still being uncovered, but it appears to me that the attack was meant to be a blow…

Geplaatst door TurkeyTravelPlanner.com op dinsdag 12 januari 2016

Don't hide from Istanbul

Don't hie from Istanbul
Vanavond mag ik huilen en hopelijk ook lachen – Met Heimwee Liederen o.a. Karsu & NBE

 

De hond in de pot vinden volgens Onze Taal
Waar komt de zegswijze de hond in de pot vinden vandaan?
De hond in de pot vinden betekent dat je ergens aankomt waar het eten net op is. Vaak wordt ermee bedoeld: zó laat thuiskomen dat de andere gezinsleden al helemaal klaar zijn met eten. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) wordt deze zegswijze ook wel gebruikt in de ruimere betekenis ‘niets krijgen, omdat alles al naar anderen is gegaan’.

De herkomst is het beeld van de hond die na de maaltijd de (bijna) lege pannen en schalen mag uitlikken. Of zoals F.A. Stoett het zegt: “Thuiskomen en alles, het middagmaal, op vinden, terwijl de hond reeds bezig is den pot uit te likken. In ‘t Middelnederlands de hont is in der scapraden (…).” Sc(h)apraai is een oud woord voor ‘provisiekast’; de hond zou dan de kliekjes opeten die in deze kast bewaard werden.

Carels Uitingen De Spreekwoorden en Gezegdes blog serie is geïnitieerd door Carel de Mari:
“Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.3 Responses to “Don’t hide from Istanbul – damn you IS – hond #sg16”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: