dulle grieten zijn moordwijven die van het goede leven houden, het bier en de kanonnen krijg je er bij

On 23 November 2013 by Carolien Geurtsen

Do We, We Do – Nora Fischer  – 70 Vrije Geluiden

Ik lig hier, wakker geworden van de kroeg beneden die uitging, nog of weer een n beetje na-grinnikend, met één vinger te tikken op een daarvoor feitelijk niet goed afgestemde e-reader. Ik zal niet zeggen dat het de miskoop van de eeuw was, maar internet-waardig is ie echt niet. Ik ga ermee door omdat ik toch niet kan slapen, zoals onderhand mijn linkerhand wel begint te doen, én omdat ik dan in ieder geval mijn binnenpretjes niet vergeet. Ik zie het tafereel van de afgelopen avond weer voor me: een gezellig drukke  huiskamer die langzaam vol gestroomd is met jonge en wat oudere vrouwen, waarvan er één aan haar haren in het zilverpapier gezet wordt door een mooi gelokte jonge vrouw, en er plaats voor me gemaakt wordt op de bank tussen hond en haar.Later zal zich nog één kale man bij ons voegen.

IMAG1585_1_Tip_kl

Kat wordt naar elders verwezen maar ook die zal me gauw weer terug vinden, en ondanks mijn allergie zal ik dat toestaan zoals ik dat eens in de zoveel tijd weer uitprobeer in de hoop dat diezelfde allergie me ergens tussen wal en schip spontaan verlaten heeft.
Hond schurkt in haar halfslaap compleet tegen me aan en voor ik het weet heb ik er uit geflapt: als je ooit een logeer-adresje nodig hebt, dan ben ik je woman.
Ook al  allergisch voor honden, maar dat is hopelijk nog steeds alleen maar als ze mijn hand likken, enorme rode bultjes ontstaan er dan in no-time. Dus ook dit is een mooie test.
En ja, ik wil al jaren een hond, maar dat is natuurlijk totaal onverantwoord, dus logeer-tante worden is een enigszins redelijk alternatief.

God, wat zal ik een uur later aan de nies zijn, de kat is bijkans in mij geklommen, liefde op het eerste gezicht zoals altijd. Dit terwijl mijn haar geknipt wordt en de rollen keukenpapier om erger schade te voorkomen, aangedragen worden.
De jonge vrouw trekt iedere keer precies op tijd, nadat ik snel mijn vinger heb opgestoken van ‘daar komt er weer één’, de tondeuse of de schaar terug. Een uur daar weer na zal ik met de verf nog in haar naar huis fietsen omdat ik weet dat het ondoorgrondelijke proces van fase twee is begonnen, het niesen is opgehouden en in plaats daarvan krijg ik te weinig lucht en begin te raspen met ademhalen, benauwdheid  is dan al mijn deel. Ik vind het jammer én het is ook gewoon slim, want ik moet nog een stukje fietsen door een donker park en dat beter vroeger dan laat.

IMG_20131123_122859_kl

eens een Dulle Griet 

Maar Godin, wat heb ik een kol, eh lol, gehad. Het toetsenbord vind soms woorden voor me uit die ik met liefde laat staan.
Kol. Dulle griet. Moordwijf.

Zegt de ene tegen de andere, heel veel jongere meid, ik schat dat ze zeker dertig  jaar schelen: ‘Ik heb nog een cake-je met wiet in de vriezer staan voor je’.
Iemand anders: is die dan nog wel goed dan?
Ik bemoei me er ook tegen aan en zeg, natuurlijk wel, in de vriezer vriest het tenslotte. We liggen slap van het lachen en de verhalen barsten los, en niet alleen in mij. Alleen de knipster en de geknipte houden angstvallig hun hoofd en handen stil. Drie generaties vrouwen bevolken met gemak de kamer en ik vertel over mijn vakantie in Wiltshire, Engeland, waar ik als 18 jarige bijna was blijven wonen.
En waar er een groot oud vierkant smeedijzeren fornuis in de keuken stond van dat piepkleine huisje, waar je bovenin houtblokken op het vuur kon gooien, met losse dekseltjes waar je bij het eten koken de pannen in kon hangen, recht boven het vuur. Zie dan nog zo’n relatief ouderwetse blauw emaille hoge koffiepot voor je, die bijna tot aan de rand vol met water langzaam aan de kook komt, met een grote bos zelf geplukte driedubbel gevouwen verse papaver planten mét knop, deels er ook zo’n twintig centimeter bovenuit stekend.

Thee zetten van
En opdrinken
En lol hebben.
Zachte zaligheid

Dr Pulder plukt Papavers, wie kent die film nog?

Stop smoking maybe, but never give up good sexDe 55 jarige min één dag kijkt de 55 jarige plus elf maanden van de andere kant van de kamer grijzend aan (of andersom).
Ik zíe ons denken en zal het later ook hardop zeggen: We lijken echt wel op elkaar.
We hebben elkaar bij de voedselbank leren kennen en konden vanaf de eerste seconde goed met elkaar opschieten. Als Facebook er niet geweest was waren we elkaar mogelijk wat meer bijster geworden. Nu kunnen we elkaar erg goed volgen in meerdere betekenissen van het woord.
We hebben allebei ooit groen-blauw haar gehad, hebben bijkans dezelfde haar-coupe én -kleur (als er bij mij verf in zit) en deinzen ook nu niet voor een roze pluk terug. Allebei maken we van ons hart geen moordkuil en het is of we elkaar al jaren kennen.
De jongste vrouw in het gezelschap kijkt ons vol afgrijzen aan. Een roze pluk? Jullie? Serieus? Ja serieus.  Kom maar op.
De nog verse vriendinschap, vol beloftes van gedeelde smartlap is dubbele vreugd en zal ik je haar verven, glanst in onze ogen, en wordt even uitgesproken bij de omhelzing ten afscheid. Paars haar maar dan echt, ligt ons nog steeds.

Bij de deur nodigt ze me uit voor haar verjaardagsfeestje de volgende dag, vanavond dus.
Dan kan ik naar nieuwe vlam ook zien.

Toch eens vragen waar ze geboren is
Mischien ook in het land van het Wijff van Groll

Gefeliciteerd met je verjaardag lieve vrouw !

Ik ga vanavond met de 50 jarige Dr Who naar bed, in plaats van op jouw verkaardsagsvisite te komen: de benauwdheid is nog niet helemaal weg.
50 jaar Dr Who, tjonge, ik kan de 4 jarige Who nog herinneren. Al mijmerend over leeftijden realiseer ik me weer eens dat ik eigenlijk alleen nog maar ietsen met jongere tot veel jongere mannen gehad heb, en ik ben geeneens een cougar, realiseer ik me weer eens met schik.
Benieuwd naar onze dubbeldate vanavond. Ik hoop dat ik niet in slaap val en dat jij een heerlijke avond hebt.
Misschien tot maandag.

Dulle Griet kan verwijzen naar:

——————————————————————-

nog tot en met 31 december iedere dag een blog bij een opname van Vrije Geluiden, het muziek programma van de VPRO. Daarna zien we wel verder. Dan zullen dat er in totaaa 70 zijn en dat is een mooi rond getal. begonnen vanwege de rode draad die ik nodig had en de speellijst Keeping My Wits waar betreffende opname/alle nummers aan iedere dag toegevoegd worden, helpt me daarbij. Op zondag iedere keer een interview met een van de muzikanten,Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: