Easter in Turkey – Snaps and shots and applepie

On 28 March 2016 by Carolien Geurtsen

DSC_4021 imagination valley 3Zaterdag werd een volle lange dag, om 9 uur opgehaald door een busje, om een voor mij vertrouwde tour te doen. Üchisar Castle, Göreme Open Air Museum, Pasabag Fairy Chimneys, Avanos, Love Valley and Imagination Valley. Ik had zin om onder de mensen te zijn in mijn geliefde landschap met de geweldig mooie vergezichten, misschien zelfs de vulkaan Erziyes. En om met eigen ogen te zien of er überhaupt wel toeristen waren.

DSC_4017 Caro

Mijn hoop en inschatting dat het om een klein excursie groepje zou gaan bleek juist. Twee Koreaanse jonge vrouwen die een week Turkije ‘doen’, en twee zussen uit Istanbul die spontaan tot een kort weekend Cappadocïe hadden besloten. Zij waren net om 6 uur in de ochtend aangekomen en via de bagagedrop en ontbijt in hun hotel de shuttle ingerold, niet eens wetende voor welke tour ze goeboekt hadden. Heerlijke vrouwen, even ontsnapt aan het hectische leven in de grote stad.

IMG_8567 red tour

De stemming zat er gelijk goed in toen de oudste van de twee aan Ahmet onze gids vroeg of er toch zeker wel een van Cappadociës beroemde wijnhuizen op het programma stond. Dat was niet het geval maar werd onmiddelijk toegezegd, het voordeel van een kleine groep.

Snapchat-5287041337081314060 Pasabag

Vanaf moment één was het een gezellige leuke dag waarbij ik mijn hart kon ophalen aan de natuur en het landschap en aan mensen kijken, én fotograferen. Het grootste deel van de dag was het zonnig met mooie blauwe luchten en witte wolken, de regen die voorspeld was zou uitblijven tot we op de terugweg waren, zo rond 5 uur ‘s middags, en het ook toen maar bij een paar spetters houden.

IMG_8679 red tour love valley

‘s avonds zou ik nog appeltaarten gaan bakken voor het Paasontbijt de volgende morgen, dus ik probeerde mijn energie wat te sparen en gelukkig pakte dat goed uit. Al verbrandde de appeltaart zelf bijna in het eerste kwartier omdat de electrische over een eigenwijs idee had over wat 170 graden is. Gelukkig dorst ik mijn moeders raad om nooit de oven tussentjds open te doen in verband met inzakken (ja ja dat is bij cake) in de wind te slaan toen ik het niet vertrouwde. Ik heb de bovenste appeltaart eruit gehaald, alsnog met het vergeten eigeel ingesmeerd, de onderste taart afgedekt, de oven op 120 graden gezet en daarna in de keuken zitten duimen. EN ja, dan weet je pas of het goed zit als je m aansnijdt. En dat zou tot de volgende ochtend moeten wachten. Proefbakken Carolien, proefbakken.

DSC_4042 Easter 2016 sm

Laat nu onze vrienden wat later arriveren en de andere gasten vroeg willen ontbijten, dus het aansnijden en serveren moest nog aan wildvreemden gebeuren ook. Haastig had ik er nog wat custard saus bijgemaakt en onder een begeleidend praatje mezelf al wat ingedekt voor als het binneste van de taart toch niet gaar mocht zijn.

Het aansnijden heb ik uiteindelijk wel zelf gedaan en het zag er tot mijn opluchting behoorlijk goed uit. Wat een mens over kleine dingen in kan zitten terwijl de wereld ook gewoon in brand staat, schoot er door me heen. En ja, tijdens het ontbijt was het, na de begroetingen en hartelijk weerzien, wel voor het grootst deel de zorgen voor de nabije toekomst die het gespreksonderwerp waren, want alles wat er de laatste tijd gebeurt is en nog (denk aanslagen Istanbul, Ankara, Brussel) heeft een enorme impact op het toerisme hier.
Normaliter is het hier in Cappadocië, Ürgüp en dit hotel ook, vol rond Pasen, met Italianen, Amerikanen, Europeanen en andere wereldburgers, maar het is overal extreem rustig. De impact op het leven hier is enorm en voor de goede verstaander is het voelbaar, het bijna colectief inhouden van de adem. Er staan banen op de tocht, contracten worden niet verleend of niet verlengd. Kinderen luisteren mee tijdens het ontbijt en spelen, en het wordt af en toe schrijnend duidelijk hoeveel ze ervan meekrijgen.

Het wordt een lang paasontbijt waarna het maar moeilijk afscheid nemen is. Over één ding is iedereen het eens, de appeltaart was verrukkelijk. De extra taart voor het personeel staat nog beleefd onaangeroerd, die nemen ze straks bij de thee.

 

Foto album Cappadocië, Turkey, Easter 2016Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: