emigreren kun je leren – over kaaskoppen en hangijzers

On 9 February 2014 by Carolien Geurtsen

#tweetvandedag

Waar ik gisteren nog ‘vrolijk’ van plan was een blogje over mijn bezoek aan de Emigratiebeurs alhier te schrijven, is daar is nu niet über veel meer van overgebleven dan enkele zinnetje en een mediocre foto impressie.

Het was behalve mijn variatie op een kleintje vakantiebeurs, vooral ook om even te kijken wie en wat er van/voor Turkije stond, met in mijn achterhoofd eventuele job opportunities in de nabije toekomst vanuit een geheel andere hoek dan mijn eigen Turkije netwerk.
Maar helaas, Turkije was, althans dáár, niet als land vertegenwoordigd. Na even rondstruinen en flirten met mijn liefde voor Scandinavië én met mijn oude vlam Canada [waar ik nooit terecht gekomen ben omdat ik op mijn vijftiende de grote fles met dubbeltjes inruilde voor mijn eerste paar contactlenzen, in plaats van een vliegticket naar mijn familie in Canada], was ik na een uurtje weer net op tijd terug om Sven Kramer te zien vlammen op de 5K.

Ik wist dat er ‘s avonds een demonstratie georganiseerd was in Istanboel, als protest tegen de nieuw aangenomen wet om de vrijheid, het bereik en de invloed van Internet te beteugelen. Ik hield mijn hart vast, want Turkije heeft inmiddels de traditie van het razendsnel uit de hand laten lopen van vreedzame protesten de laatste maanden enorm bevestigd, en haast tot kunst verheven.
Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten dat binnen een uur na aanvang van een protestbijeenkomst (of soms ook er vóór)  de eerste grimmige foto’s van ME++ -achtige taferelen zich aandienen. En ook gisteravond ging dat al gauw van kwaad tot erger.

Tegelijk chattend met vrienden in binnen en buitenland die ik uit Turkije ken of die er nog wonen, de newsfeeds volgend met foto’s en commentaar ter plaatse,  én live-stream beelden in de gaten houdend, werd het al heel snel  duidelijk dat er weer met traangas cannisters gesmeten en met rubber kogels geschoten zou gaan worden, en hoe.
Mensen die in cafés uit de ramen van de 1e verdieping sprongen omdat er geen andere weg naar buiten en naar frisse lucht mogelijk was, bewoners van omringende huizen werden aan tafel verrast door naar binnen dringend gas en een man liep met een kindje in zijn armen om een ambulance schreeuwend door de straten, omdat het geen lucht meer kreeg. Er zijn weer veel onnodige gewonden gevallen en er is weer heel veel onnodige materiële schade ontstaan. (en ja, waanzinnig veel water verspilt) door toedoen van het poitieoptreden.
Ik bestempel mezelf regelmatig als naïef, want steeds denk ik weer dat er mogelijk deze ene keer een nieuwe, progressievere weg ingeslagen gaat worden. Zoals bijvoorbeeld gisteravond mijn hoop dat een vredig beginnende demonstratie eens een keer getolereerd zou worden, Maestro E was per slot van rekening net in Duitsland geweest, in plaats van tegengehouden en terug gedreven. Het feit dat de wet überhaupt aangenomen is, had mij al ten volle van het tegendeel kunnen doordringen. De sliding scale naar democratie even further down the drain wordt in mijn tweede thuis gewoon onverbiddelijk doorgezet.

Onrust in Turkije om Internet blokkade
De wet zelf komt er in het kort op neer dat een website om iedere willekeurige reden  uit de lucht gehaald en/of geblokkeerd kan worden en dat inlog en web-surf gegevens van Iedereen! gedurende twee jaar bewaard gaan worden.
We raken er natuurlijk met alle NSA ontwikkelingen allemaal al wat aan gewend, maar toch.
PM Erdogan ontkent met klem het laatste en zegt dat het eerste ook niet waar is, dat er alleen maatregelen genomen zullen worden die “de veiligheid van onze kinderen zullen waarborgen, want tablets zijn nu zo goedkoop dat anders niet voorkomen kan worden dat kinderen schade op gaan lopen”.
na het aanschaffen van een tablet van hun zakgeld natuurlijk.

Terwijl ik zohuist op publish wil drukken, komt de onderstaande tweet langs. Ik bedoel maar, dat met die ene vinger wijzen, dan wijst die andere naar jezelf, komt weer even langs. Maar dat betekend niet dat er niet gewezen mag worden. Vind ik.

———————————————-

En dit was de tweet geweest die hierboven gestaan zou hebben als, of als niet….

Vandaag ook nog open, in EXPO Houten.

IMAG2430_1_600
Emigreren heb ik al gedaan, dat ken ik wel. Remigreren ook. Nu misschien nog semigreren, al had ik nog nooit van de term gehoord. Denkelijk iets met senioren op pad. We zullen zien. Ik weet waar ik het liefst heen zou willen en dat het daar nu ontzettend rommelt. Dus ik staar zoals wel vaker uit het raam en denk aan mijn vriendin die net voorgoed naar Turkije is vertrokken.
Ik ga eerst maar een blik kaas opentrekken.
waarom embedden die Tweets inene niet meer sinds de laatste WP update verd Help.

Stromae Gefeliciteerd!2 Responses to “emigreren kun je leren – over kaaskoppen en hangijzers”

 • Carolien Geurtsen

  Hey dat is snel ;_)

  ik ben kei blij dat ik juist nu hier ben, maar hang hoe dan ook met mijn hart tussen wal en schip sinds ik hier weer ‘terug’ ben… volgens mij blijft dat hoe dan ook zo>
  work in progress zullen we maar zeggen

  Overzomeren wordt uiteindelijk misschien een redelijk alternatief – In Turkije al die jaren nóóit last van hooikoorts gehad en hier vijf maanden of meer per jaar 😉

  xc

 • Monique

  En die zojuist naar Turkije geëmigreerde vriendin denkt bij het lezen van de zin “emigreren kun je leren”: als je afscheid nemen moeilijk vind en ook maar een klein beetje gehecht bent aan het kikkerlandje, doe het dan in godsnaam niet. Er is namelijk geen weg terug. Je kunt wel remigreren maar opnieuw aarden is nog veel moeilijker, zoniet onmogelijk, dan emigreren. Niet voor niets ben ik ook weer weggegaan, maar maakt het gemis van vrienden in familie dat ik nooit meer ergens helemaal echt thuishoor.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • May 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: