en dat is drié – Hoe Kobe zijn kleur vond – december boeken

On 16 December 2015 by Carolien Geurtsen

Net als iedere ochtend op weg naar het koffie zetten, valt mijn blik op Kobe, en ik voel een glinlach opkomen.
Hij ligt daar pontificaal in het zicht en voor de grijp omdat ik me (ik wou schrijven het kind in me maar ik ben het helemaal) er door gesteund voel.
De kaft en kleuren van Kobe zelf, en de samengebalde inhoud die erin doorschijnt. “Hoe Kobe zijn kleur vond”.

Ik maak me zorgen om mijn vader, die ligt nu alweer een week in het ziekenhuis, en tegelijkertijd is alleen het feit al dat ik erover kan schrijven, een teken dat ik er iets geruster over ben dat het ook deze opname, de vierde van het jaar, mogelijk weer goed zal aflopen.

Wat een aparte manier om een boek te bespreken zal je zeggen, van de hak op de tak en verwoven in een zo persoonlijk verhaal, maar juist bij Kobe vind ik dat dat wel door de beugel kan.
Omdat hij zelf als geen ander probeert om kleur te bekennen, zijn eigen kleuren helder te krijgen en te laten zien aan degenen van wie hij houdt, ik herken me daar in.
Kameleon als hij van oorsprong én in essentie is, wil ook hij net als ik in zijn kern gezien worden, en wordt juist die ‘problematiek’ van ogenschijnlijkheid, van uiterlijk  anders zijn, dé uitdaging van ons menszijn (in mijn mening in ieder geval) op mooi afgestemde kinderboekenmanier verbeeldspraakt.

Stof tot nadenken dus in de familiaire sfeer en tot misschien gesprekken erover leidend, maar vooral ook stof tot genieten van de mooie wisselwerking tussen woord, telst en beeld, tekeningen die vanaf moment één niet zonder elkaar kunnen. Een prachtige samenwerking tussen Margreet Joosen en Jacob Jan Voerman die via crowdfunding tot dit hele mooie eerste kindeke is geworden.

Van de wervingstekst voor die crowdfunding:

Een ontroerend pleidooi voor eigenheid.

Help ons om dit verhaal bij zo veel mogelijk kinderen te krijgen. Omdat elk kind het verdient zijn eigen kleur te ontdekken. Omdat elk kind mag weten dat je daarbij hulp kan gebruiken, van een vriend of vriendin die jouw eigenheid ziet.

Margreet en Jacob Jan zijn beiden slechthorend en weten alles over “er niet bij horen” en “je willen aanpassen”.
Hier kun je zien wie ze zijn (filmpje).

Ze schrijven ook:

We hebben ontdekt dat aanpassen niet werkt, en dat er veel moed nodig om jezelf te kunnen zijn, Die moed hebben we gevonden, dankzij onze vrienden.

Onze boodschap

We willen kinderen de boodschap mee geven dat het kan, en dat het mag. Ook al ben je anders dan de anderen. Daarom hebben we dit prentenboek gemaakt. En er volgen er meer. Allemaal met dezelfde onderliggende boodschap: Je mag er zijn!

Een boodschap die niet vaak genoeg gezegd en getekend kan worden. Help ons deze boodschap de wereld in te sturen.

En gelukkig is dat gelukt. Het resultaat mag er zijn. Mooi mooi en mooi.
Driewerf gefeliciteerd Margreet en JJ!

bookcover-complete md

En lezer dezes: als jouw Bruin het kan trekken, vooral driewerf aanschaffen. Een om cadeau te geven, één om te doneren aan een fijn kinderdoel en één exemplaar om te houden en je aan te laven, in goede én in slechte tijden.
Net zoals ik dat doe.
Of gewoon eentje, om te genieten, om uit voor te lezen én om de tijd te verkorten tot het volgende avontuur van Kobe.

Hier het verhaal van Liesbeth van Berkel:  De geboorte van Kobe om van heel nabij me te kunnen leven met hoe het boek van A naar Z zijn oorsprong en voortgang vond.

Margreet en Jacob Jan hebben inmiddels  een eigen uitgeverij en een eigen webwinkel!
Ik kon niet blijer voor hen zijn. Dromen waarmaken kun je leren, door kleur te bekennen, zij zijn er een inspirerend voorbeeld van.

PS *Ik zag een Kobe telefoonhoesje voorbij komen, maar heb nog niet uitgevonden of dat echt (al) bestaat, anders ben ik de eerste klant.

Stairway to Heaven on Earth

There are Angels everywhere

PSPS: ik ken Jacob Jan via zijn persoonlijk blog, of eigenlijk eerst via blogpraat, het digitale maandagavond café waar ik tegenwoordig veel te weinig kom, en later bij de koffie, onder andere deze.
En Margreet leer ik kennen, eerst via Kobe en nu via Krachtwuuf
Ik schrijf regelmatig over boeken die op mijn pad komen, soms nieuw, soms tweede of derdehands. Vaak ook omdat ik om specifiek die boeken gevraagd heb, omdat dáár mijn interesse en verlangen naar uitgaat, dát boek en/of van die auteur, omdat ik die al of niet persoonlijk ken, maar bovenal omdat ik geboeid ben in wat hem of haar beweegt.
Dus nee, objectief schrijven over een boek zul je bij mij niet vinden, maar uitgesproken en ongezouten komt best wel voor. In deze decembermaand geef ik mijn persoonlijke top3, bewust niet voor het kinderfeest van 5 december alhoewel een van de 3 (die van vandaag dus) absoluut een kinder voltreffer is. Maar gewoon omdat ik voor Sinterklaas teveel andere dingen te doen had. Daar schreef ik eerder over.
Deze Top 3 is in willekeurige volgorde, of eigenlijk in de volgorde van wanneer ze in mijn bezit kwamen.2 Responses to “en dat is drié – Hoe Kobe zijn kleur vond – december boeken”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: