Exotisch Vrijwilligen – Mantel en andere zorgen

On 15 March 2013 by Carolien Geurtsen

comfort_fruit

3 uur geleden schreef ik:

Aan tafel alvast een yogurt je eten met banaan, niet-wachtend wachten tot gastvrouw ontwaakt om dan samen ziekenhuis te gaan waar manlief ligt.
Tante (van haar) loopt heen en weer tussen keuken en huiskamer, samen hebben we het ontbijt al klaargezet en zij maakt verder schoon wat er na twee weken nog schoon te maken valt.  Ze logeert hier sinds de ziekenhuisopname ter ondersteuning van haar nicht, kookt eten en wisselt af met bezoekjes aan het ziekenhuis als nicht ook met haar vader daarheen moet.

Vanmorgen, we werden beiden om vier uur gewekt door een blikseminslag en geluiden van gebroken glas buiten, vroeg ik me af hoe veel tantes en/of ooms, zusters en/of broers  en oma’s en opa’s in Nederland  ditzelfde doen en realiseer me dat dit nu mantelwerken heet, mantelzorg, de mantel der liefde in meest positieve zin. Tegelijk heb ik weer een stukje voor mijn lezing, voordracht, over de vanzelfsprekendheid van dit gegeven in Turkije en  mijn vermoeden van de bijzonderheid daarvan in Nederland omdat daar de zorg beter georganiseerd is dan hier (in Turkije).

 

We zijn wat uren verder en de situatie is inmiddels relatief drastisch veranderd. Wat een prachtige eufemistische zin. maar als er sprake is van een voortdurende semi-nood situatie, wordt dat weer het ijkpunt.
Tante, die eigenlijk vandaag voor het weekend weer terug naar huis zou gaan, is in plaats daarvan haar auto op gaan halen van de Aziatische kant van Istanboel, zodat zij en ik straks samen Insallah (als het verkeer niet tegen zit) naar het vliegveld kunnen om zus en zwager van de ene patient af te halen terwijl gastvrouw in plaats van te gaan werken zich gaat richten op bezig houden met wat nodig is voor de andere.

Het is zo’n situatie waarin je het tussendoor hebt over: wat eten we vanavond, vlucht details en telefoonnumers uitwisselt en waar eenieder schrikt van het volgende telefoontje, en ik een tijdelijk rustig anker ben die compote kookt van gedroogde vijgen, abrikozen, rozijnen, verse gember, kaneel en kruidnagel.
De geur alleen al geeft wat rust, evenals het nieuwsgierig in de pan koekeloeren, en het bezweert ogenschijnlijk wat ondefinieerbaar in de lucht hangt, bezorgde zorgelijkheid.

Zo de amandeltjes ontvellen en de gemalen walnoten toevoegen, benieuwd hoe deze variant gaat smaken. En dan hopelijk een kort dutje doen voor de confrontatie met het verkeer van Istanboel richting vliegveld

Nu eerste een foto van het schoons wat op het vuur staat.
xCOne Response to “Exotisch Vrijwilligen – Mantel en andere zorgen”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: