Gamen is Beter dan Echt

On 13 June 2012 by Carolien Geurtsen

Gamers zijn de werkelijkheid zat

Hoe gaming de wereld verbetert 

Het zijn games die ons iets te doen geven als we niets te doen hebben.
We betitelen ze daarom als ‘ tijdverdrijf’ en beschouwen ze als onbeduidende opvullertjes voor de leemstes in onze levens.
Maar ze zijn veel belangrijker dan dat.  Ze zijn aanwijzingen voor de toekomst. En ernst maken met hun ontginning is misschien wel onze enige redding.  – Bernard Suits, filosoof  

Vanmorgen schreef iemand mij nog: “ Op Oerol ben je echt van de wereld“.  En dat is ook zo, of lijkt ook zo, net als dat met gamen het geval kan zijn.  Maar het wordt de hoogtse tijd om alles wat we meemaken als onderdeel van de/onze wereld te gaan beschouwen.  Mijn hier en nu heeft dan welliswaar even een heel andere focus, re-set nodig om een computer te vinden en een stukje over een boek online te zetten, maar is tegelijkertijd een stukje van mijn wereld en daarmee De Wereld. Dus al met al is het heel interessant om juist bij de opbouw van Oerol een boekrecensie over Beter dan Echt te schrijven, want Oerol is een geheel eigen variant van een ” Spel-Omgeving”, als het ware de 1.0 versie van een moderne games.
Als Oerol Vrijwilliger heb ik ook vandaag weer een echt leuk klusje, namelijk om 14.30 uur oefenpubliek te zijn bij een voorstelling. Dat is welliswaar op Oost-Terschelling, dus even een flink stukje fietsen, maar dat is met dit weer, lichtbewolk en veel zon, alleen maar lekker. Dan weer terug naar West fietsen voor een Indische maaltijd in Hotel Boschrijck, dus de lichaamsbeweging voor vandaag is weer geregeld. En ja, we sprongen met ons veertigen enthousiast op, toen de dertig vrijwilligers werden gevraagd voor deze dagklus. Ondertussen zijn er ook veel mensen met veel zwaarder bouwwerk bezig, van tenten tot fietsenstallingen, tot decors maken en sjouwen, enorm veel spullen versjouwen. Link naar foto’s van Oerol op Facebook. Nu over tot de orde van Het Boek:

Gamen verpest je – leven

In de VS alleen al zijn er 183 miljoen actieve gamers, in het Midden-Oosten meer dan 4 miljoen, 10 miljoen in Rusland, 105 miljoen in India, 13 miljoen in Midden en Zuid Amerika.

Wat gamers willen weten is: ‘ waar in de echte wereld is toch dat gamers gevoel dat je elk moment echt leeft en geconcentreerd en betrokken bent? Waar is het gevoel van macht, van heroische doelgerichtheid en gemeenschap?…. Waar is de hartverwarmende opwinding van succes en een overwinning met je team? Games bieden beloningen die de werkelijkheid niet biedt. En tenzij er iets drastisch gebeurt om de uittocht te keren die hiervan het gevolg is, zijn we hard op weg een samenleving te worden waarin een substantieel deel van onze bevolking zijn grootste inspanningen wijdt aan het spelen van games, zijn beste herinneringen opdoet in spelomgevingen en zijn grootste triomfen viert in spelwerelden.
– uit Beter dan Echt

Wie een orkaan ziet naderen moet anderen waarschuwen.  Ik zie een orkaan naderen.  De komende een of twee generaties zullen steeds grotere aantallen mensen, honderden miljoenen, ondergedompeld raken in vuirtuele werelden en online games.
Terwijl we spelen, zullen dingen die we daarbuiten, in de ‘ werkelijkheid’ , gewoon waren te doen, niet – of niet meer op dezelfde manier – plaatsvinden.
Je kunt onmogelijk miljoenen mensuren aan een samenleving onttrekken zonder een gebeurtenis op atmosferische schaal te ontketenen. Als dit zich binnen een generatie voltrekt, denk ik dat de 21ste eeuw een maatschappelijke omwenteling gaat meemaken die groter is dan de gecombineerde invloed van de auto, radio en tv. (…
De uittocht van deze mensen uit de echte wereld, uit ons gewone dagelijkse leven, zal een maatschappelike klimaatverandering teweegbrengen waarbij de opwarming van de aarde verbleekt.

– Edward Castranova (Econoom), Exodus to the Virtual World

Gamers zijn de werkelijkheid zat

Zo schrijft Jane McGonigal in haar inleiding. Zij is onderzoeksdirecteur van het Institute for the Future, een non-profit denktank in Palo Alto, Californie, ‘s werelds oudste futurologische organisatie.
Ze heeft het werkelijk over allerlei soorten gamers, die van Final Fantasy XI, Lineage, Rock Band, Guitar Hero, World of Warcraft, Brain Age, Mario Kart maar ook het spel Halo3-conduit waar duizenden soldaten op verlof virtuele oorlogsmedailles kunnen winnen.
In haar boek gaat ze diepgaand in op de geschiedenis van Spellen en spelen in het algemeen, en het belang voor onze toekomst in het bijzonder. Jane heeft zelf meer dan 10 jaar games ontworpen en heeft als missie om binnen nu en 25 jaar een Nobelprijs voor de Vrede toegewezen te krijgen aan een Games ontwerper.
Daarvoor gaat ze eerst helemaal terug naar de analyses van Herodotus in Historien die beschrijft hoe mensen spelen van spellen gingen uitbouwen tot een dagbesteding om te kunnen dealen met jarenlange voedselschaarste (een dag spelen en niet eten en de volgende dag andersom) en zo ontevredenheid van de bevolking te voorkomen.
Door de lens van Herodotus’ geschiedschrijving kijkend, kunnen we zien hoe spellen een doelbewuste ontsnapping kunnen worden. Jane trekt deze lijn nog veel verder door en zet zich al sinds tijden in om spelontwerpers te doen inzien en zover te krijgen dat de ontwikkelaars Games gaan ontwerpen die ‘werkelijkheidverbeterend’ gaan werken.
Ze is ervan overtuigd dat mensen die weten hoe je games moet bouwen zich moeten gaan richten op de taak om het echte leven voor zoveel mogelijk mensne beter te maken. Ze neemt ons mee naar uitleg over de diverse games, het waarom games ons gelukkig maken en de opkomst van de ‘ geluksingenieurs’.
Ook het op familiefeestjes (mag de game-boy wel of niet mee?) veelbesproken sociale aspect komt langs: Waar vele niet-gamers en met name ouders ongelofelijk bezorgd zijn over de vermeende isolerende werking van gamen, bepleit jane het tegenovergestelde. En van wat ik daar uit eigen ervaring aan heb meegemaakt, ben ik het helemaal met haar eens. Gamen is een oefenplatform, letterlijk en figuurlijk, voor alle aspecten van het zogenaamde  ‘echte’ leven.
Alle voordelen van alternatieve werkelijkheden komen langs en zo ook Happiness Hacking, oftewel de gelukscode kraken. Maar werkelijk het allerbelangrijkste komt in deel drie aan bod: Hoe extreem grote games de wereld kunnen veranderen, aan de hand van onmogelijke missies, de betrokkenheidseconomie, samenwerkingssuperkrachten naar samen de echte wereld redden.

Ik ben er eenduidig over: een revolutionair boek en leeskost voor iedereen die kan lezen.
Voor wie dit allemaal veel te wazig en te zweverig klinkt, lees het Leesfragment

Mijn kort door de bocht recensie van gisteren, oftewel the shortvision:

Aan het lezen – vanmiddag heb ik weer een paar uur en ik kan niet wachten, eerlijk waar.  en nee, ik heb geen aandelen of anderszins enig belang! Echt giga enthousiast – een revolutionair boek.

Heb je een of meer werknemers: dit is het perfecte kerstcadeau wat je in het kader van out of the box denken, nu al gaat bestellen en je werknemers meegeeft op vakantie! En neem er zelf ook een ;-) 

Heb je nog geen vaderdag cadeau: halen! Heb je al wel een vaderdag cadeau? Ook halen!

Heb je zelf kinderen, ook lezen.

PS: Haat je gamen, juist ook lezen!

en PSPS: Vraag je je af waar het heen moet met de wereld? Zeker ook lezen!!

Kortom, 6 ****** Caro sterren

Meer over Jane McGonigal | Beter dan Echt | Boekenwurmwoensdag

Boekenwurmwoensdag

Ik schrijf iedere woensdag een blog over een boek wat ik aan het lezen ben of heb gelezen. Voel je van harte uitgenodigd om daar op in te haken. Dit onder het kopje/tag #boekenwurmwoensdag en/of #bww. Je schrijft dan een stuk op je eigen blog over een boek, dat kan kort of lang zijn, een kreet, of  je favoriete ik ga op vakantie en neem mee top drie. Geeft een link daarvan in de comment onderaan mijn blog op woensdag. Als je geen blog hebt, of het te veel gedoe vindt, kun je je leesvoorkeur ook gewoon in een reactie hieronder zetten. Leestips zijn namelijk altijd welkom! Ook al wil je maar één keer meedoen, voel je van harte welkom om aan te haken! Hier vindt je alles van boekenwurmwoensdag

 2 Responses to “Gamen is Beter dan Echt”

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: