Gastblog – Opgehouden met roken

On 7 November 2012 by Carolien Geurtsen

Vriendinnen

Ik kreeg net een mail in de bus en heb onmiddlijk gevraagd of ik die op mijn blog mag plaatsen.
Donna en ik kennen elkaar nu een paar weken en hebben veel plezier en contact met elkaar, bovenmatig vriendinnelijk, alsof we elkaar al jaren kennen. We stuwen elkaar en onszelf tot grote hoogtes op allerlei genietelijk vlak, verdwalen samen zonder het ons te laten deren en vinden ook de weg steeds weer terug – tot nu toe. Ook door onder andere onze diepste dalen met elkaar te delen en dat zonder dat het zwaar wordt. Dat is naast al het andere ook al zo heel bijzonder. Wie weet komt dat – zwaarte – binnensnel ineen wel om de hoek kijken, maar dan is dat ook prima en welkom.
We zijn samen gisteren officieel in een opruim project gestapt, zo binnen en zo buiten, dus onder andere eetgewoontes gaan er ook aan geloven. We hebben samen freewriting gedaan over intenties, lasten en lusten omtrent de komende 8 dagen waarna de grote klapper moet volgen. de eerste klap dan, die van die daalder, want daarna gaan we gewoon verder met meer van hetzelfde.
Voor ons allebei is dit best al de zoveelste keer, we kennen het allebei, de bakken met goede intenties en zeer zeker ook de enorme stappen die we allebei in ons leven al genomen hebben, met altijd verschillende uitkomsten, meestal behoorlijk effectief en soms van langere en soms van kortere duur bevredigend. We doen ook allebei, toevallig of niet, de 21 dagen meditatieserie van Deepak Chopra, en gisteren begonnen, beviel dat erg goed. We hebben afgesproken elkaar flink op de hoogte te houden van hoe het gaat en eventueel niet gaat.
Mijn nacht vannacht was kort en mijn dag en innerlijk tot nu toe behoorlijk chaotisch, maar als ik dat zo lees die van Donna beduidend minder:

November 7, 2012


Ik zit in een periode van transformatie. Een aantal zaken in mijn leven zou ik graag anders willen aanpakken. Sterker nog! Ik ga de zaken in mijn leven anders aanpakken!

Een daarvan is mijn rookverslaving. Het roken is oud gedrag en past niet meer bij me. Het past niet bij het beeld dat ik van mijzelf zie in de toekomst. Roken past op geen enkele manieren bij mijn waarden en het pad dat ik wil inslaan. 
Mijn rookverslaving is begonnen toen ik in Amstelveen in de brugklas zat. Ik voelde me ontzettend eenzaam, afgewezen en boven alles niet op mijn plek. Ook thuis kon ik niet aarden. Ik was een vreemde eend, later werd pas duidelijk dat ik een zwaan ben. Maar dat nog even daargelaten :-). Het roken zorgde ervoor dat ik erbij hoorde, niet meer zo eenzaam was, door het roken was ik een ‘groot meisje’. Later werd het roken een manier om mijn pijn en verdriet niet te hoeven voelen. Ik stond er niet alleen voor!
Uit ervaring weet ik dat als ik stop met roken, ik ontzettend boos, chagerijnig en vooral emotioneel word. Inmiddels weet ik dat dit onverwerkte emoties zijn.Ik hoef hier niet meer bang voor te zijn. Ik mag boos en emotioneel zijn. Laat maar komen! De emoties zaten tot op heden veilig verstopt achter mijn rookgordijn. Deze pijntjes en verdriet zijn een gedeelte van mij. Laat maar komen! Ik ben er klaar voor om ze te omarmen, ik ben klaar om mezelf met al mijn tekortkomingen en verdriet te omarmen. Laat maar komen!
Liever eenzaam, verdrietig en er helemaal alleen voor staan, dan eenzaam, verdrietig, en steun zoeken bij een sigaret. Dat is alleen mezelf voor de gek houden.
Inmiddels ben ik oud en wijs genoeg om het zelf op te knappen. Daarnaast ben ik ondertussen omringd door lieve mensen. Ik ben niet meer eenzaam. Roken is oud gedrag, ik heb het niet meer nodig. Ik kan het zelf.
Mijn rookverslaving zorgt al jaren voor een constante strijd in mij. De Roker vs de Nietroker. Beide hebben ze een positieve intentie, namelijk gelukkig zijn.
De roker is een deel van mij, het heeft geen nut om deze te verafschuwen, te straffen of af te wijzen. De bedoelingen waren goed. We hebben het fijn gehad samen,
tijdens de slapeloze nachten uren lang uit het raam zitten turen, gezellig! Samen gehuild, gedebatteerd, gelachen, gepiekerd, gestudeerd, geroddeld, de spannendste films gekeken, op reis geweest, getrouwd en gescheiden. De afgelopen 13 jaar hebben we lief en leed met elkaar gedeeld.  
Toch weet ik dat het beter is om de Roker los te laten, we zijn elkaar ontgroeid.Laten we het maar op andere interesses houden. Ik wil mijn eigen weg gaan. Op mijn eigen beentjes staan, de andere kant van mijn rookgordijn gaan ontdekken. Mijn EigenWijze ikje omarmen. Ik wil centjes overhouden aan het eind van de maand om leuke dingen te doen, aan mijn gezondheid werken, en boven al congruent zijn met mijn persoonlijke waarden.
Vaarwel, mijn lieve Roker! Het ga je goed
xxxx
Donna4 Responses to “Gastblog – Opgehouden met roken”

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: