Heksendames – vrouwenpraat met Laura

On 14 April 2014 by Carolien Geurtsen

sisters
Kreeg een brief van Laura:

” Hallo Caro,    Ik ken je niet heel goed. Eigenlijk alleen van Twitter. En toch heb ik  het gevoel dat ik je een beetje ken. Omdat ik bijvoorbeeld een ´ohhhhh  wat leuk` gevoel over hield aan jouw projectje met je volkswagenbusje.
En later ook met je open deuren blogs. Fascinerend al die foto’s van  bijzondere deuren. En het gaf me meteen ook een gevoel van zie je wel,  je bent niet gek, deuren fotograven is best normaal, anderen doen het  ook.

Link naar de rest van Laura’s brief

en schreef terug

Ha wat leuk Laura, zit ik me daar op de vroege ochtend (05.58)  jouw mail te lezen terwijl er een soort teletekst – ouderwets begrip misschien – nieuwsprogramma, in letters dus, op staat met een keurig zijkmuziekje en nu het kinderprogramma begint.

Ik kan wel bij de zapper, maar de zapperstraal niet bij het oog van de receiver komen, dus ik zal even overeind moeten komen. De beestenboerderij heet het en er praat een haan, tijd om weg te zappen.
Zowel het leuke als het onbekende wat jij over mij schrijft, is wederzijds.
Je foto en het woord heksje bungelen voor mijn netvlies en ik zie het zilveren heksje voor me wat ik van mijn eerste liefde/vriendinnetje heb gekregen ooit, omdat ze dat zo bij mij vond  passen. Ik ben het na veel verhuizingen of echt kwijt of het komt ooit nog eens tevoorschijn.

Met  veel overgave heb ik ooit in koor het lied De heksen zijn terug gekrijst, bij de eerste demonstratie tegen seksueel geweld die er in Nederland tegelijk in enkele steden georganiseerd werden. Begin jaren 80 heb ik het over, vorige eeuw vind ik altijd leuk om te schrijven. Stond ik daar met een toeter op het Domplein tegen een    meute vrouwen te praten. Zo’n soort (ex) activisten en feministen vlees heb je in de kuip met mij.

Feministe is tegenwoordig een vies woord heb ik begrepen, maar ik sta er nog steeds helemaal achter en voor, in de zin van dat ik alle  discriminatie op sekse afwijs en alle ontwikkeling richting eigen-wijs heid en persoonlijke autonomie toejuich, (en dan heb je al gauw wat redenen waar ooit mensen, mannen én vrouwen, eigen-geaarden, voor verbrand werden).
Zelfstandige vrouwen zijn blijkbaar altijd wel enigszins bedreigend geweest, zo mijmer ik door, nieuwsgierig waar dit betoog heen gaat.  Het is per slot een kennismaking dus ik stuur het voor nu even terug naar jouw vraag over hoe het met mij  en  creativiteit zit.

Wat mij betreft wat te slecht op dit moment. Ik schrijf veel maar te weinig en waar het me vorige jaren juist ondersteunde om met fotografie (deuren, volkswagenbusjes, voeten, heel veel Turkije, en wat dies meer zij) bezig te zijn, lijk ik eerder in een ‘lik je wonden en heel uzelf” fase te zitten.
Dus nee, niks geen plannen. Letterlijk en figuurlijk rommel opruimen en beter worden van wat langdurige fikse tegenwind. Klinkt ineens wel als een plan dus, van op de plaats rust.

Met een lichte weerstand tegen geluksprojecten, ook al ken ik uit  ervaring e effectiviteit ervan zoals je die beschrijft. Onderwijl blijf ik wel op mijn manier en zoveel als mogelijk zoeken naar bezigheden die me energie geven. Zo heb ik net gisteren een mailtje de deur uit gedaan aan 6 jonge mensen hier in de wijk, allemaal vrijwilligers. Ik ga een artikel over ze schrijven voor in de wijkkrant (waar ik weer vrijwilliger voor ben), en stimuleer ze om een gekke leuke foto van zichzelf te (laten) maken in de setting van hun bezigheid, om er een niet zo voor de hand liggende vormgeving van te maken. Want de wijkkrant is leuk, maar ook saai.

*Staat er verdomme, na een kort journaal, alweer diezelfde tekstflipover met bijbehorende  muzak op, dus hop weer naar de zapper. Het was in ieder geval prima om er even rustig bij te kunnen schrijven.

Van de ene godin tot de andere. Op aarde.

Heerlijk.

Groet en tot gauw

(no pressure though!)

CarolienLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: