Helden en Rolmodellen (41)

On 22 August 2011 by caroliengeurtsen

80 deuren verder - 41Full Steam 
In September 2008 werd Annie Lennox actief in “The Amnesty Arts Fund”, een fonds wat mensen samenbrengt die gepassioneerd geloven in vrijheid van expressie in de breedste zin. Ze heeft  flink grote idealen en is in staat ze tot verre hoogte in de wereld te zetten. Daar zijn  haar projecten met David Gray maar een klein voorbeeld van. Behalve dat ze prachtig zingt, gepassioneerd vrouw, mens en wereldburger is, steekt ze veel van haar energie en geld in goede  doelen: Ze is HIV-Aids activiste, organiseerde de SING campagne, is Ambassadeur van UNAIDS, actief in Oxfam, Nelson Mandela’s 46664 Campagne, Amnesty International, het Britse RodeKruis in Londen en ondersteunt nog veel meer organisaties.
Zoals zoveel celebreties maakt ze gebruik van haar bekendheid om goede doelen te ondersteunen, net als David Gray. Beiden zijn van die vrij zichtbare helden en engelen die fikse zoden aan de dijk zetten… Ik ontmoet de wat minder bekenden tegenwoordig iedere dag.

Shelterbox

Gistermiddag op het wekelijkse tuinconcert in Boom en Bosch Breukelen, stond er een grote mooie tent en allemaal grote groene plastic kisten de aandacht te trekken.
Astrid van Helden was nog niet met zingen begonnen, en ik raakte in gesprek met Simone, een van de initiatiefneemsters van Shelterbox Nederland in Breukelen.

Shelterbox Nederland op ParkPodium BreukelenWaardigheid, Onderdak en Warmte

Ik ben onder de indruk van de eenvoud en de kracht van het wereldwijde project: over de hele wereld vooraadkisten te hebben klaar staan, met een uitgebreid noodonderkomen, om bij bijvoorbeeld natuurrampen, daar onmiddelijk naar toe vervoerd te worden.
Er zit een grote waterdichte tent in voor tien personen, een waterfilter, kookstel, gereedschapskist en nog veel meer. Alle kisten hebben een nummer, je doneert een x bedrag, één kist kost 750 euro, en je kunt zelfs volgen waar je kist terechtkomt. Geniaal! De kist zelf wordt vaak als voorraadkast gebruikt of ook als wiegje voor een pasgeboren baby.
In Breukelen en andere steden, worden scholen en jeugd organisaties betrokken bij geld inzamelingen als sponsorlopen etc om één of meer kisten bij elkaar te sparen. Chapeau!

Een klein gebaar

Terwijl ik dit zat te schrijven stond de TV aan met een documentaire van de IKON op. Over ene Hilde Back die in de jaren 80 besluit een Keniaanse student te sponsoren. Ze verwacht niet dat ze er ooit iets van zal horen en vergeet het hele ‘voorval’ zelfs. Maar Chris Mburu, de jongen die ze steunde, is haar niet vergeten. Hij is inmiddels mensenrechtenadvocaat bij de VN.
Zonder Hilde’s steun was hij nooit in staat geweest de middelbare school af te maken. Hij begint zelf een studiebeursproject voor getalenteerde kinderen uit zijn eigen dorp, van wie de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen maar vindt het niet compleet zonder Hilde en  gaat op zoek naar haar. Zij blijkt een kind te zijn van Joodse ouders die haar net voor het uitbreken van WOII naar Zweden gestuurd hebben om haar in veilgiheid te brengen. Zij zelf zijn beiden omgekomen in concentratiekampen. Hilde mocht in Zweden niet naar voortgezet onderwijs en wil dat aan de andere kant van de wereld, met vrij weinig moeite en geld, een ander kind wel gunnen. Uiteindelijk vindt Chris haar via Internet, neemt haar mee naar zijn stam om haar te eren, en leren zij van elkaars geschiedenis. Kijk zelf.


ParkPodium Boom en Bosch
, Breukelen, 21 augustus

Astrid van Helden

Astrid van Helden park Podium Breukelen

Helden en Rolmodellen, we hebben ze nodig

Mijn persoonlijke helden noem ik mijn Charlies Angels. Ze ondersteunen me iedere dag met inpakken, meedenken en meegaan naar instanties en doktoren. Ze koken eten voor me, verspreiden berichten in hun netwerken en ouden hun ogen open voor woonruimte.
En een van mijn grootste kanjers is nu onderweg naar huis en zie ik vanmiddag weer na een maand bij zijn vader te zijn geweest. Zin in!

80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren totdat die ene op 1 oktober voor de laatste keer dichtvalt. Met beeld en geluid. Hier begon het: Open Deuren: Limit to your love

Alle muziek is te vinden op de Playlist “80 deuren verder”

Ik vind het erg leuk om feedback te krijgen!2 Responses to “Helden en Rolmodellen (41)”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: