Hele Malle Inservice Associaties – ter herrinering aan…hem en haar en hem, en haar

On 14 November 2013 by Carolien Geurtsen


Ik ben naar een tweedaagse conferentie geweest over Autisme waar ik ook gastspreekster was.

Veel te onbekend wat mij betreft! Zó de moeite waard! Volgend jaar graag méér Inservice Autisme,  en groter en…in Malle, België.
Bizar fijne dagen, ik kan het niet anders omschrijven. In een vormingscentrum wat in Nederland vermoedelijk niet meer te vinden is, althans niet zonder zware renovatie. Van een gemoedelijkheid en een eenvoud die daarmee meteen verfrissend was.  Met  gouden prijsjes voor consumpties. Voor de goede verstaander, slechts 2 euro voro een dubbele Westmalle Trappist.
Voor sommige gasten, waarvan ik er in ieder geval twee veel beter heb leren kennen, was die verfrissendheid wel heel erg letterlijk, omdat hun verwarming het de eerste nacht niet deed. Onder andere waren dat twee inmiddels heel dierbare mensen: I strongly recommend to follow @Autistagirl and @Aspienaut on Twitter and find their publications! Later, another day, and in English, more about them.

Op mijn kamer was het juist te warm, veel te warm. Ook nog nadat ik de kachel uitgezet had en het raam open (volgens de instructie mocht dat niet langer dan een kwartier in verband met duurzaamheid/kostenbesapring, maar ik dorst het wel te wagen om het de hele nacht open te laten staan, omdat ik ook mijn kamerdeur gesloten hield.
En zo sliep ik onder een laken en mijn grote badhandoek, want de deken was mij echt te warm.

This slideshow requires JavaScript.

Ik heb heel veel bijzondere mensen ontmoet. Allen net als ik enig in onze soort, soms ontdeketen we overeenkomsten, soms verschillen, en soms ook allebei tegelijk. De sprekers waren formidabel, kundig en deskundig, bewapend ontwapenend en waar opnames van gemaakt zijn, zal ik die zeker gaan verspreiden.
Ik had mezelf voor geen enkele workshop ingeschreven en heb het van mijn energie en het toeval laten afhangen waar ik wel of niet terecht kwam.
Zo woonde ik een aantal plenaires bij en twee workshops. Op einde van dag één was dat een workshop Creatief Schrijven en Autisme en feitelijk was ik te moe om me volledig te kunnen concentreren op wat deze kundige man, Tom van Duuren, uit zijn praktijk deelde. Totdat de filmpjes kwamen, van voordrachten van kinderen in het Autistisch spectrum. Ik heb dubbel gelegen van de humor en met tranen in de ogen zitten kijken naar een andere zeer ontwapenende voordracht en genoot opnieuw van de waarde van schrijven.
Zoals bij alle workshops en plenaires deze dagen was het programma overvol en de tijd te kort maar gelukkig bleef de schrijfopdracht van vijf minuten, om toch ook even zelf aan de slag te gaan, overeind.
Je handomtrek tekenen, zonder veel na te denken in elke vinger een kwaliteit die je graag aan een ander zou willen geven, dus zou willen delen met, en er dan een uitkiezen om dat als kern van een kort ‘Sprintje’ te laten dienen, een schrijfsel wat in de palm van diezelfde hand pastte.

in mijn vingers had ik geschreven:

Plezier
Liefde
Aandacht
Lekker eten
en Rust
dat gun ik iedereeen (ik kook heel lekker).

Ik weet nog dat ik dacht: laat ik het licht houden, en ik koos Plezier, om daar even twee minuten associatief op door te schrijven in de palm van mijn getekende hand…

IMAG1467_flarden_kl
ik heb het zelfs ook nog even voorgelezen ook al wist ik helemaal niet wat ik er mee moest, het bevreemde me een beetje.

Op de terugweg naar huis gisteren begon ik me weer te orienteren op: Welke dag is het vandaag en wat is de datum? Wat heeft morgen voor mij in petto? Ik weet geeneens hoe mijn agenda voor morgen er uit ziet, zei ik tegen de bestuurder, en dacht nog, ook dat is OK.

Toen ik thuisgekomen de post uit de brievenbus haalde, zat daar ook een grote kaart bij, van de vrouw en zoontje van een goede vriendin van mij die vorig jaar overleden is, waarin ze vroeg of ik/ieder van ons vrienden, vriendinnen, collega’s  en familie, hen iets op wil sturen over ‘op welke wijze A bij ons heeft doorgeleefd’, ter ondersteuning en troost .
Ik dacht onmiddelijk aan alle momenten dat ik haar gemist heb dit jaar, de kaart die voor mijn neus hangt en de foto van de bloemen die…
etc etc… En aan die keer dat er een verzoekje kwam via een online game wat ik een tijd gespeeld heb en zij ook, het zal drie maanden terug geweest zijn, of ik een leven aan haar wilde schenken…
Dat was even heel confronterend. Ja natuurlijk, schreeuwde het in mij.
Het afgelopen jaar heb ik af en toe nog even naar onze laatste Whatsappjes gekeken, en naar de schrijfoefeningen die we samen hebben gemaakt enkele weken voor haar dood. En toen viel pas het kwartje: Geurtsen, kijk eens naar de datum dat je dat gekke Sprintje hebt opgeschreven… Wat was ook weer de datum dat A vorig jaar overleed? O ja…

Ik kon zelf nog niet grinniken, maar ik snapte er wel iets meer van.

my dear friends birthday

Lieve Helen en Muit, deze is voor jullie.
met hieronder bij mijn weten alle andere blogjes waar Annelie een vaak belangrijke rol in had.
een weerspiegeling van onze vriendinschap, in fragmenten.

Vol liefde
Carolien

Bovenstaande Vrije Geluiden werd uitgevoerd op 1 november 2011
Dichterbij kon ik niet komen en het voelt helemaal passend
In herinnering…

——-
70 vrije geluiden, 70 dagen lang iedere dag een van de, meest oudere, opnames uit Vrije Geluiden, tot en met 31 december 2013, in combi met een foto en een stukje al of niet lange tekst. De hele maand november zal dat kort zijn omdat ik meedoe aan NaNoWriMo en in die maand een boek schrijf. Op zondag een interview.

Geupload op 1 nov 2011

Inner Bells
from Album Kirvani Revisited (Challenge Records)
by Marion von Tilzer
Rani Heymann – clarinet,
Caroline Leeuw Wagner, Lisanne Soeterbroek – violin,
Wouter Huizinga-viola,
Sanne van der Horst – cello,
Heiko Dijker – tabla,
Lenneke v Staalen – indian violin, Marion von Tilzer – piano,
composition
(Inner Bells was commissioned by Auke Bijlsma)2 Responses to “Hele Malle Inservice Associaties – ter herrinering aan…hem en haar en hem, en haar”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: