Hokjesman op Safari in Nederland – Dove mensen en meer inspiratie

On 6 November 2014 by Carolien Geurtsen

Mogelijk voor iedereen behalve ikzelf mosterd na de maaltijd. Ik kijk niet zo veel TV en  ik heb ze  – deze serie en die van vorig jaar – allemaal niet gezien. Ik ga in december mijn slag slaan. Waarin? = de Hokjesman op Safari.
Wat rondneuzend op zijn website – de VPRO website moet ik natuurlijk zeggen want daar hoort de hokjesman thuis. Heerlijke televisie.
Dat vermoedde ik al want ik zag de Hokjesman geinterviewd worden met een stukje uit deze docu De Doven , over inderdaad, doven in Nederland – De doventolk in de docu spreekt over dove mensen. Dat lijkt mij juist. Doof zijn is een beperking en geen visitekaartje.

 

wat maakt doven zo bijzonder?

Beppie van den Bogaerde, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de UvA en lector Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht, vertelt:

‘De Doven vormen een heel bijzonder hokje. Enerzijds lijken ze op andere taalminderheden, maar waar een Marokkaan altijd terug kan gaan naar Marokko, bestaat er geen Dovenland. Er is geen thuisland, waar doven elkaar altijd begrijpen. Daardoor zijn het ook echte wereldburgers: een dove uit China en een dove uit Nederland hebben veel gedeelde ervaringen, ook al komen ze uit totaal verschillende werelddelen. Doven hebben echt een ander perspectief op de wereld.

 

En zoals zo vaak zet ik in deze inspiratie serie iets neer wat vooral ikzelf nog of nog een keer wil zien.
Ik ben benieuwd of JJ hem gezien heeft. Jacob Jan is de tweede die ik van nabij ken met CI. De eerste is mijn petekind Dilara. In Turkije geboren, zie ook The rewarding past, terwijl ik bevriend was met haar moeder, die bijna zeker tijdens haar zwangerschap contact gehad heeft met iemand met rode hond. Ze – mijn vriendin –  gaf Engelse les en kwam met heel veel mensenkinderen in contact in die tijd.
Tijdens dit schrijven is de markt voor de deur in gereedheid gebracht en heb ik ondertussen een flink deel van deze aflevering op de ahctergrond gehoord.

De Hokjesman in de wereld draait door

Er waren ook:

uitzenddata
vrijdag 26 sept: De Doven
zaterdag 27 sept: De Amelanders (herhaling)
vrijdag 10 okt: De Papendallers
vrijdag 17 okt: De Dierenvrienden
vrijdag 24 okt: De Katholieken
vrijdag 31 okt: De Tuindorpers2 Responses to “Hokjesman op Safari in Nederland – Dove mensen en meer inspiratie”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: