iets met Barcelona en stunten maar vooral Hugo Borst over pesten en zelfdoding

On 27 November 2013 by Carolien Geurtsen

Ik klik in Vrije Geluiden, voor mij vrij bovenaan, op een opname die me zonder enige reden nieuwsgierig maakt en het is van

Diego Carrasco – En un Momento Dado

alleen klikbaar omdat embedded geen toegestane optie is.

Hij schreef de titelsong voor de documentaire over Johan Cruijf

schrijf ik dat zo goed?

ik zal het zo nakijken…

Volgens mijn berichtgeving heeft Ajax van Barcelona gewonnen gisteravond en is dat vrij uitzonderlijk.

Ik hou van Barcelona (de stad) en was altijd vóór Feijenoord (de club) toen ik jong was en nog met mijn vader meeging naar voetbal wel te verstaan, en ook gewoon maar omdat ik vóór de Rollingstones was en niet voor de Beatles en vóór Puch en niet voor die andere buikschuivers (Kreidler of?

Kortom ik ben noch voetbal fanaat noch een kenner. Wel weet ik dat Hugo Borst, ook een voormalig burnouter, dat wel was, maar nu, na zijn uittreden, verrekt leuke en goede columns schrijft, met op dit moment een briefwisseling in het AD die me af en toe, en zo ook vanmorgen, erg aanspreekt.

Het blijft een grote ergernis dat ik vanuit mijn e-reader annex internetverbinder géén links kan doorzetten [kan delen] naar artikelen uit de AD App en dat ze soms nog niet of soms helemaal niet algemeen toegankelijk worden online. Dus ik ga zo even kijken of ik het op de AD website kan vinden. Hij refereerde in ieder geval aan Zelfdoding door 16-jarige
Hugo zijn counterpart Iris Koppe houdt niet zo zeer een pleidooi pró Pesters als wel een mild begripvol betoog voor mogelijke achtergrond en aanleiding om Dader te worden in plaats van Slachtoffer (behalve dan natuurlijk van de geseling van je verleden). Bewustzijn is één tot en met twintig en toepassen van eventuele inzichten loopt in de honderden procenten. Toepassen om je afkomst te verloochenen, je Peers te weerstaan en te gaan voor je eigen oorspronkelijke levenskoers zónder anderen te terroriseren lijkt nog niet zo eenvoudig, zeker niet als je daar niet de nodige steun bij ondervind. Maar dat gezegd hebbende word ik blijer van Hugo en vooral van wat hij zegt:

“Dus jij voelt mee met de pestkoppen? Zo’n rotzakje, veronderstel jij, zit thuis tussen twee scheldende ouders in en weet niet beter.
Of hij is het slachtoffer, treur je, van een vechtscheiding. je geeft ‘m bijna een excuus om zich op het schoolplein eens lekker af te reageren, Iris.
Straks zeg je nog dat een klasgenootje het leven zuur maken therapeutisch verantwoord is.
Vergeef me mijn cynisme, zo vervolgt hij – Als AD dit ‘deelbaar’ gemaakt had, had ik dit niet hoeven overtikken – Hoewel ik de 16-jarige jongen die 13 dagen geleden zelfmoord pleegde niet persoonlijk heb gekend, trek ik me zijn lot en dat van zijn nabestaanden aan. Dat is mede in de hand gewerkt door de reacties op zijn school. Verbazing en ontkenning van pesterijen voerden de boventoon en in de publiciteit werd ook nog het beste vriendje van het slachtoffer gebruikt om gepest te ontkrachten. Iris, weet je wat het zo erg maakt: die gepeste jongen had helemaal geen ‘beste vriendje.

Voordat ik de AD aan mijn rok krijg, stop ik met citeren. De link naar het artikel heb ik ook online niet gevonden, misschien later.

terwijl ik het uittik, komt de vraag weer terug waarom de toen een van de populairste jongens van de school van mijn zoon, die bij ieders weten echt niet gepest werd, enkele jaren terug voor de trein is gesprongen. Het je zó diep ongelukkig en denkelijk onoplosbaar eenzaam voelen, een langdurige onopgemerkte depressie of de tijdelijke diepe wanhoop die zo een daad veroorzaakt, het blijft mijn hart verscheuren.

Ik dwaal verschrikkelijk af, maar mijn gedachten dwalen rondom opvoeding, verantwoordelijkheidsgevoel als ouder, maar vooral ook als school, want ik herinner mij nog diezelfde school waar de mentor van mijn zoon zei:
Wij kunnen de veiligheid van uw zoon niet meer garanderen”.
En ik ben dus erg blij dat Hugo zich niet meer maar minder met voetbal bemoeit en van die gave stukjes schrijft, in plaats van bovenop zo’n wedstrijd als die van gisteren te zitten. Dat was mijn bruggetje naar een punt wat niet te maken valt.

En Johan Cruijf had iets met Ajax, en die speelde gisteren tegen Barcelona, de stad waar ik zo snel mogelijk weer naar toe wil.

Pesten.net over zelfdoding, al noemen zij het nog zelfmoord.

Hugo borst geniet nu van zijn eigen stilte, dat was toen.

Credits Vrije Geluiden

Geupload op 1 dec 2009

Diego Carrasco schreef de titelsong voor de documentaire over Johan Cruijf…

 

 

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • April 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: