Kerstgedachtes over zorg, dierbare liefde en verschrikkelijke beslissingen

On 20 December 2014 by Carolien Geurtsen

Stairway to Heaven on EarthAlweer bijna een maand geleden sinds mijn laatste blogpost. Een maand waarin veel gebeurd is met onder andere een bezoek aan een dierbare vriendin, het helpen bij een verhuizing van een dierbare vriend, waarin ik gechauffeurd heb voor hem en voor mijn dierbare tante. En een  zeilweekend met mijn dierbare familie. En met nieuwe ontmoetingen, onder andere in De Krachtfabriek die mij nu al dierbaar is, én met een ordinaire buikgriep die me in mijn grip had waardoor ik niet de door mij zo gewaardeerde Inservice Autisme conferentie in Malle kon bezoeken.
En The Scorpions spelen op de radio Still loving You…

Als altijd vind ik het weer heerlijk ongelofelijk hoe het nummer wat ik hoor past bij wat ik wil schrijven. Zonder de privacy van de mensen aan te willen tasten waarover ik schrijf, dat is even puzzelen, maar dit nummer is voor de familie van de buurvrouw waarvoor ik nu enkele maanden bijna iedere avond met haar hondje gewandeld heb omdat zij dit zelf niet meer kon. Zij hebben de meest gruwelijke weken achter de rug, vol met dilemma’s  en angstige uren over hún dierbare moeder, schoonmoeder en oma who they love so dearly. En hoe zij te kampen hadden met falende zorg en ziekenhuis opname beleid. En ja, daar mocht ik vanaf de zijlijn getuige van zijn. Een tegelijk heel intiem en ontluisterend gebeuren.
Ik kies even twee berichten die ik daarover op nijn Facebook account schreef en die voor zichzelf spreken:

18 december om 9:31 ·

 en wat een ontzetting maakte zich de afgelopen dagen van mij meester toen ik van de zijlijn meemaakte en nog, hoe de mevrouw met wiens hondje ik elke dag wandel(de) haar toestand dusdanig ernstig verslechterd is dat de huisarts voor ziekenhuisopname een ambulance geregeld heeft, en het ziekenhuis haar daar aangekomen weer terug naar huis stuurt, omdat mevrouw óók dement is. 

Dan mag opname namelijk niet – terwijl mevrouw steeds valt en mogelijk een tia of anderszins ernstigs heeft gehad – niks observatie zoals de huisarts had geadviseert – Méér dan onhoudbare onveilige situatie voor haar, buitengewoon uitputtend voor haar familie en beangstigend voor beide. Ik hou mijn hart vast en wacht het volgende bericht af.
Vroeger toen ik nog in Turkije woonde schokte het mij af en toe wat ik daar in de zorg zag voorbijkomen, Ik kan oprecht zeggen dat het in het Nederland nu slechter gesteld is. Verschrikkelijk.

Ik kreeg bericht dat HA met heel veel moeite een plekje in een verzorgingstehuis heeft kunnen regelen per vandaag – ver weg van de familie dat dan weer wel – wat een drama – ambulance is weer onderweg ;-((

De familie houdt mij op de hoogte en ik begrijp dat ze in het verzorgingstehuis op dit moment in ieder geval veilig en relatief kalm haar dagen doorbrengt. Een hele grote opluchting dat het hen na een [aar gruwelijke dagen en nachten met de hulp van de huisarts uiteindelijk toch gelukt is.

1601279_4990386934382_6807253345013438075_n (1)

Als ik dan gisteren in het ontmoetingscentrum/dagbesteding voor mensen met Alzheimer waar ik vrijwilliger ben, zit te luisteren naar de mijnheer die de krant voorleest en opzoekt of het kabinet nu wel of niet gevallen is, en hoor hoe iedereen relatief vol vertrouwen in het huidige kabinet de ‘dissidenten’ wegzet als onruststokers, houd ik mijn hart vast. Voor hun toekomst, voor die van mijn tante, voor al die mensen die nu op de een of andere manier in dezelfde of een vergelijkbare situatie zitten als mijn buurvrouw.
Het is een warme veilig ontmoetingsplek waar de bezoekers bijna iedere keer uitspreken hoe fijn ze het er vinden. Waar een tak aan het plafond hang met kwaliteiten die zowel kerstgedachtes als universele waarden voor kwaliteit van leven zijn. Door de bezoekers opgeschreven begrippen als empathie, delen, warmte, meededogen, liefde, vriendschap, veiligheid.

Een mijnheer die morgen 91 wordt, trakteert en leest een ontroerend mooi en goed gedicht voor waarin hij zijn dank uitspreekt aan en voor het gezelschap van de andere bezoekers en de begeleiding. Hij zegt er nog bij dat hij dat vroeger uit zijn hoofd zou hebbe gedaan en en passant verteld hij dat hij ooit geridderd is. Ik neem er een foto van omdat ik zo onder de indruk ben van zijn tekst en hem wil bewaren.
Ik bevind me tussen veelal zeer inteligente ouderen die zich ieder op hun eigen manier voor mijn heden en de toekomst van mij en mijn kinderen hebben ingezet. Waaronder mensen die in concentratie kampen of ondergedoken hebben gezeten in WOII, die hun hele familie in de oorlog hebben verloren. Huisvrouwen, leraren en  voormalige politie mannen in de laatste of een na laatste fase van hun leven.
Wat een waardeloze afterparty wordt het voor hen en u en mij als degenen die beleid maken doorgaan op de ingeslagen weg.

Ik denk aan mijn vader van 83 die morgen de jaarlijkse rit naar Oostenrijk weer gaat ondernemen, mét caravan naar de sneeuw. Deze keer ga ik niet mee. Weer spannend als altijd, maar dat is meer dan okay. Ik ben trots op hem. En ik hoop en bid dat ik never nooit voor de keuzes van de familie van mijn buurvrouw kom te staan waar het hem of mijn tante of wie dan ook betreft.
I’m loving you!

Ik wens iedereen een persoonlijke stairway to heaven on earth. Ik ga nu de mijne heel letterlijk beklimmen door 5 jaar admin naar zolder te sjouwen. Good riddance,


Nagekomen bericht: uitermate verontrustend. Oom die nu vier uur thuiszorg heeft, wordt per 1 januari gekort naar half uur. Moet ook met douchen en aankleden geholpen worden, blijft geen tijd over voor de andere verzorging. Maar men wil wel dat iedereen zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Ik vind het getuigen van zo ongelofelijk weinig realiteitszin en respect.Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: