leesvoornemens 2016, ik dacht het niet #50books

On 4 January 2016 by Carolien Geurtsen

Waar den daas het papier kustIk schreef al eerder dit jaar (eer gisteren om precies te zijn)  dat ik wel wat plannetjes heb voor de komende tijd, maar geen 2016 goede voornemens heb gemaakt. Ooit deed ik wel aan Nieuwjaars intenties, maar aangezien die eigenlijk van iedere dag zijn en gaan over goed voor mezelf zorgen, leuke dingen doen en grenzen aangeven etcetera, raken die absoluut niet over datum.
Als dan de eerste 50books vraag van het jaar precies daarover gaat, namelijk wat is je leesvoornemen voor 2016?  heb ik dus de neiging om vooral maar weer eens niet mee te doen. Ik heb namelijk zo onderhand méér ongelezen dan gelezen boeken liggen – (*en dát is nou wat ze overdrijven noemen Geurtsen, want bij lange na niet, maar even om een idee te geven van hoe het voelt). De gevoelstemparatuur van +20 ongelezen boeken in huis hebben liggen, vind ik niet persé aangenaam. Ik kan er vast een klein boekenkastje mee vullen zo onderhand. Maar dat terzijde.

Misschien dat ik zo hieronder een lijstje maak van de boeken waarvan ik me herinner dat ik ze graag wil lezen – wat gelijk een andere 50books vraag zou kunnen zijn: de ongelezen boeken op je nachtkastje. Het moge duidelijk zijn dat ze bij mij op de grond liggen want dan zou ik bij het minste of geringste stootje kunnen gaan rapen. Ik zou ze er niet op kwijt kunnen. Misschien of zeer waarschijnlijk is die vraag al in een van de vorige 50books edities langsgekomen, maar de antwoorden zullen ongetwijfeld of toch althans redelijk hopelijk, na enige tijd heel anders zijn.

top3 2015 #50books
Deze boeken kwamne in de laatste week van december tot mij en hebben zelfs de eer nu óp mijn bed te liggen,. Voor de grijp.

 • De demonen van Leonard Cohen door Francis Mus
 • The Sacred Cookbook, forgotten healing recipes of the Ancient, door  Nick Pollizi
 • Meisjes van Ataturk, Zonen van de Sultan, door Betsy Udink. Ze woonde vele jaren in Turkije (net als ik, hoera) en ‘kent de Turkse samenleving van binnen en van buiten’. Ze deelt haar liefde voor het land en verhaalt van haar rijke maar ook geweldadige geschiedenis.
 • Psy Q “Een heldere een meeslepende uiteenzetting van vele psychologische fenomenen”, door Ben Ambridge

Maar ook wil ik heel graag de serie detectives (historische misdaadromans) van Jenny White
cultureel antropologe en Turkije kenner, met Kamil Pasha in de hoofdrol nog een keer lezen.
The Sultan’s Seal, The Abyssinian Proof en The Winter Thief spelen zich af in het Istanboel van begin vorige eeuw, heel boeiend, spannend en herkenbaar. Ik heb mijn exemplaren weggegeven aan goede vriendin U, dus even zien of de bieb ze heeft, in het Engels dus, want zo heb ik ze graag.

Ik ben ook veel boeken ‘aan het lezen’, dus een 50books vraag ‘Welk boek ben je aan het lezen?” zou ook een goeie lijst opleveren. Waarvan ik in sommige al heel lang ‘bezig ben’, en die liggen op weer een andere stapel. Op de hocker of hoe heet zo’n ding waar je je benen en de rest wat je in de buurt wil hebben, op kunt leggen.

Aloude Paden Ancient PathsWat daar onder andere ligt mooi te wezen:

Aloude paden van Jip Wijngaarden
Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel
Moderne Turkse PoezieModerne Turkse Poëzie, heel fijn want tweetalig, samengesteld door Sytske Sötemann, Mehmet Çetin en Mehmet Emin Yildirim

en Rihla – Sammlung Weltensand Elvira Wersche
En nog heel veel meer, die liggen op andere stapels achter de nu nog verlichte kerstboom.

 

 

Dus nog even voor alle duidelijkheid vraag (opsplitsing door HJ de Wit) en mijn antwoord:

 • Vraag 1 #50books 2016
  a) Wat is je leesvoornemen voor 2016? –
  Geen
 • b) Wat zou jij graag willen doen in het nieuwe jaar wat betreft lezen?
  Af en toe een boek lezen
 • c) Ga je je storten op een bepaalde schrijver?
  Nee
 • d) Kies je elke maand voor een klassieker?
  Dat behoort niet tot de plannen nee
 • e) Of pak je een boek dat al heel lang op je verlanglijstje staat?
  Weet ik nog niet
 • f) Wil je elke week een boek uit hebben?
  Zou mooi zijn, vruggah (heel vroeger) één per dag
 • g) Of ga je juist minder lezen?
  Dat hoop ik niet, ik lees al zo weinig.

En – (want ik schreef dit gistermiddag 3 januari) – nu óp naar de schaatsbaan voor de deur, de beste glühwein evvah drinken. Vandaag de laatste kans van dit jaar dan, o nee, einde jaar zijn ze er weer. Maar vandaag is de laatste dag van deze editie ‘winterplein’. Verlaat 2015 uitzwaaien met zus en proosten op een hopelijk rustig jaar.

Dát was leuk en gezellig, meteen de voorlopig laatste foto in kerstsfeer, zometeen begint de ‘braak’.

Last check-in until next December. Last day. Complimenten voor de organisatie en alle vrijwilligers! Het was weer hèèl gezellig voor mijn deur.

Geplaatst door Carolien Geurtsen op zondag 3 januari 2016

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag deed Hendrik-Jan de Wit regelmatig mee en neemt in 2016 het stokje over voor de wekelijkse boekenvraag en antwoorden door bloggers verzamelen over van Peter Pellenaars.
Het lijkt wel of alle vragen over boeken al gesteld zijn, zegt hij, maar HJ weet zeker dat er nog genoeg vragen zijn te stellen. Ook kan het boeiend zijn om oude vragen opnieuw te stellen.

Even de drie antwoorden op deze eerste #50books die ik al gelezen en zelfs leuk bevonden heb:

Leesvoornemens 2016 van Ruud Ketelaar – heeft hij niet, maar er wel veel over te zeggen
Het project Kosinski door Peter Pellenaars spreekt mij erg aan.
en die van Hendrik-Jan zelf, gefascineerd als ik ben door zijn fascinatie voor klassiekers en voor poëzie, (een match met Ruud zo realiseer ik me nu) en zijn stamina voor lezen én erover bloggen. Jaloers ben ik daarop. Ik kan bij lange na niet meer zo veel of zo lang achter elkaar lezen als vroeger, echt wel jammer. Maar wie weet, langzaamaan , zonder voornemens maar wel met plannetjes. Die auotbiografie van Kosinski bijvoorbeeld…2 Responses to “leesvoornemens 2016, ik dacht het niet #50books”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: