maar weer eens proberen Zonder – blogpraatjes heeft ze – suiker enzo

On 18 October 2013 by Carolien Geurtsen

40 dagen zonder suiker ?

Er is vast wel iemand jarig vandaag, schreef ik onlangs. Deze feestelijke foto ‘stuur ik vaker naar mensen van wie ik dat weet, of post ik op hun pagina op Facebook. En ja, er zaten vast bakken suiker in de overheerlijke chocolade taart.

waar is dat feestje?

…Soms is er niet zo veel te vieren, soms is er tegelijk vreselijk veel anders aan de hand en soms lukt het om je neus in de wind te steken ondanks dat je ‘m tegen hebt. Soms lukt dat mij ook abslouut niet en daardoor ken ik ook het fenomeen comfortfood of  troost-eten erg goed.

* Leuke goeie fijne dingen doen of goed gezelschap zijn effectieve vervangers daarvan, dat zegt mijn peut tenminste, samen met heel veel anderen, en ik geloof hen inmiddels geloof ik wel.
Ze –  [die echt leuke dingen] – maken misschien wel dezelfde stofjes aan in mijn brein als zoetigheid of koolhydraten.
Een mij daarbij helpend bijna vast onderdeeltje van leuke dingen doen die energie geven, dat is mijn blog, liefst zo bij het krieken van den dag online, waar ik mezelf al schrijvend poog de dag in te bewegen, om soms met wat meer succes dan anders een toon te vinden die mij mee de dag indraagd.
Ook mijn foto’s zijn mijn medicijn, dus die prop ik er dan ook te pas en te onpas bij of zijn soms zelfs het uitgangspunt van een blog.

Op Instagram mag ik graag foto’s van goed gelukte lekkere maaltjes neerzetten, juist diegene waar ik oprecht blij van word, en zonder suiker dus:

 

En als het me lukt om iets lekkers te maken wat ook nog gezond is en liefst zonder suiker, dan ben ik ook echt weer helemaal blij.
Ik ben best een zoetekauw én verslavingsgevoelig, dus afkicken van suiker en koolhydraten is altijd weer een hele opgaaf.
Als ik eenmaal in mijn goede spoor zit, vind ik het een makkie. Daardoor is bij mensen die mij kennen de indruk ontstaan dat ik bijna altijd of toch vaak erg gezond tot overdreven rigide gezond eet of niet eet  (als ik aan het sapvasten ben, bijvoorbeeld).
Maar ik ben dus ook aardig goed in het wegeten van een goeie zak patat of een beker ijs als ik in een ‘ik-heb-geen-tijd-om-te-koken-en-wel-zin-in… of een laat-ik-mijzelf-eens-oraal-verwennen modus zit.

Eergisteren, na het lezen van dit blog voor de maandelijkse blogpraat review ervan, heb ik mezelf er weer eens ingeluist en ben voorzichtig begonnen te besluiten om suiker weer voor een tijd uit te bannen, voor zover mogelijk en zonder op etiquetten te speuren, dat heb ik mezelf tenminste beloofd.
Ik hik er al veel langer tegenaan, ik kan niet erg goed ‘een beetje’, of ‘redelijk ‘ gezond eten, en in bijna alles wat de voedselbank-pot schaft zit wel suiker, dus dat is een hele uitdaging.
Dus ja, ik ben weer begonnen met mezelf te wegen en dat ook notabene op een losstaande mooi geverfde deur te schrijven, die ik nu hoofdzakelijk als oorbel-tablet gebruik. Met daarop 40 achtereenvolgende data met lege plekken voor mijn gewicht erachter.
Nee, ik ga nu nog niet opschrijven hoeveel ik op dit moment weeg, dat vind zelfs ik te genant. Misschien over tien kilo minder. Als je hier nooit meer over terugleest dan weet je dat dit experiment mislukt is en ik weer vrolijk toegeef aan mijn, meest avondlijke, aanvallen van vraatzucht.

Dussss Suzanne, die dit hieronder schreef, ik neem het stokje van je over!

Dikke doei! Suikervrij, op het moment is dat echt iets wat ik even niet meer aan kan horen. Daar waar ik keihard mijn best heb gedaan om een suikervrij leven te leiden, merk ik dat het mij niet gelukkig maakt. Mijn challenge van 40 dagen zonder suiker heb ik gehaald, meer dan dat! Maar zeker wanneer ik mij niet helemaal fit voel en energieloos op de bank lig, heb ook ik wel eens zin in iets lekkers. Maar ik vind het super belangrijk om hier wel gewoon bewust mee om te gaan. So what’s the plan?

Lees hier meer over hoe zij dat aanpakt vanaf gisteren:

Mijn voornemen is eigenlijk niet anders dan iedere ochtend wanneer ik wakker word. [ Wat niet gezegd is dat dat lukt].
Ik probeer iedere dag jarig te zijn en lekkere dingen te maken waar ik echt van kan genieten om mijn innerlijke cravings op een gezonde manier te bevredigen.  Dat lijkt me vorolopig, naast de broodnodige beweging voor lijf en leden, wel genoeg.
Met Kerst, als ik echt jarig ben, mag ik weer taart.
Misschien.
Misschien ben ik dan al lang weer bezweken.

En verder… is er dan eindenlijk de lang verwachtte email gekomen – die mijn bloed relatief doet koken. want er staat ongeveer in wat ik verwachtte. Nu is het dus zaak maar dan is het zaak om eerst adem te halen en tot 1000 te tellen  en vooral niet gelijk te reageren…
Eigenlijk zoals ik altijd al doe.
Later dus méér…

voor de zekerheid stop ik iets in mijn handtas
en nee geen snoep

 2 Responses to “maar weer eens proberen Zonder – blogpraatjes heeft ze – suiker enzo”

 • Carolien Geurtsen

  Dank je wel Suzanne, jij ook natuurlijk succes!
  En dat echte genieten dat lukt me dus behoorlijk goed zonder suiker, en met chocolade koekjes die ik, zie boven, zelf maak in allerlei variaties, gezoet met vijgen en abrikozen en kokos. Ik gooi ook een theelepel rauwe cacao door mijn ontbijt om aan de gooeie stofjes in cacao te komen, mij helpt dat goed. Ik heb zelf meer moeite om van zoute dingen af te blijven (in ijs schijnt ook vele zout te zitten)… dus daar ligt het meest van mijn uitdaging.

  Plus alle zoete dingen van de voedselbank teruggeven als ik het op tijd in de gaten heb en ander aan zoon geven (maar die wil ook geen suiker 😉
  Want als het in huis is, is de verleiding erg groot.

  Dus goed opletten als ze de tassen vullen vanmiddag en de koeken vriendelijk doch beslist laten staan! Ander een plezier ermee doet. al is het rete slecht.
  We lezen elkaar ;_)

 • Succes! Hoewel ik natuurlijk wel zo veel mogelijk zonder suiker blijf eten, wil ik toch ook wel echt kunnen genieten. Ik ben zo dol op chocolade. Ik heb dat zo nu en dan echt nodig. Genieten!

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: