Man-dalas van deze tijd – Leer mij mannen kennen

On 2 October 2013 by Carolien Geurtsen

reinier Jonkheer @ Wijkwerkplaats De Meerkoet HoutenVoor heel iets anders loop ik Wijkwerkplaats De Meerkoet  in en zie ik Reinier Jonkheer foto’s ophangen, of tekeningen, of…ja wat eigenlijk?
Mijn hersenen proberen in een split-second te catagoriseren.  Ik ken Reinier van de fotoclub,  van een eetgroep en van de buurtmoestuin, en niet van andere creatieve muur- uitingen dan foto’s.
Ja, ik zie het goed, mandala’s van allerlei plumage. Mijn hart maakt een sprongetje.

Waar ik me ook gelijk over verwonder. Ik hou van die sprongetjes, een nieuwe verrassing voor mijn hart.
Tegelijk betrap ik me erop, de gedachte: De eerste man die ik tegen kom, behalve de Tibetaanse monniken die ik dat wel eens heb zien doen, die mandala’s maakt.
Ik ervaar dat als bijzonder, realiseer ik me. Nou zegt dat veel meer over mij dan over mannen of mandala’s (denk ik). Mogelijk zijn er talloze Nederlandse en andere niet-Tibetaanse mannen die daar meer of minder publiekelijk mee bezig zijn. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik dit vooral met vrouwen en monniken associeer en heb er ook nooit op gegoogeld.

Als klein kind maaktje ik eindeloos steeds groter wordende rozetjes van piepkleine bloemetjes en blaadjes, met Oost-Indische inkt en zo’n kleine pen met oranje-rood steeltje waarvan ik de naam niet meer weet. Tekenpen volgens mij. Ik kan me herinneren dat ik er helemaal in opging en wou/wilde dat ik er een aantal bewaard had. Mogelijk zitten ze nog in dozen op zolder bij  andere oude school- en tekenschriftjes.
Vorig jaar heb ik gedurende enkele maanden vooral mandala’s ingekleurd, gekopieerd uit een boek met zwart-wit mandala’s van over de hele wereld en tijdens het dieptepunt van een burn-out was dat een uitermate bevredigend en alweer rustgevend werkje.
En ja, daartussenin heb ik ook wel geborduurd, getekend en geverft en semi-objecten als schilden en schilderijen gemaakt van allerlei materiaal. Maar dat was  incidenteel en ook met grote tussenpozen en zeker niet vaak aan mandala’s geassocieerd.

 

 

Expositie reinier Jonkheer Mandala'sWat ik hier zag, en zeker gisteren bij de opening van de tentoonstelling toen alles aan de muren hing, was een enorm uitgebreide variatie op het thema en totaal oorspronkelijk en creatief ingevuld, tot aan driedimensionale mandala’s toe.

Ik zag geborduurde gestileerde pauwen, maar ook houtwerk met driehoeken en een soort canvas met gouddraad omgestikt, en bamboo en mozaïek stenen door elkaar heen verwerkt. Ook een groot borduursel of eigenlijk twee, met middenin een doorkijk door wat bijna op een kajuitpoort leek.

Mijn mond viel open van verbazing en alweer van blijdschap.
En omdat ik Reinier van andere gelegenheden ken en me al had voorgenomen zijn Mandala workshop over twee weken te gaan bijwonen, flapte ik er zomaar uit: Is het goed als ik dan een uurtje eerder kom en je interview, jij me een beetje rondleidt langs je mandala’s en ik ook nog een stukje van de workshop film? Vooral om mijn eigen nieuwsgeirigheid te bevredigen. Daarnaast ook bijzonder om het te mogen vastleggen op film, blijkbaar ook iets waar ik erg blij van word. Het lijkt me leuk om het vast te leggen zodat deze wonderschone objecten en pareltjes van miniaturen ook anderen mogen bekoren en misschien wel inspireren.
En hij zei dat het goed was 😉

 

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: