zorg om kanteldenkers en mantelzorgers

On 28 October 2014 by Carolien Geurtsen

Onvoorstelbaar ondoorzichtig en meer dan gecompliceerd, de komende veranderingen in De Zorg. Gewoon omdat er van echt [doordacht] beleid en invulling daarvan, nog helemaal geen sprake is. In ieder geval voor zover ik er wat van snap. Wat een ongelofelijke afgang voor dit kabinet. Enorm veel sterkte iedereen die hiermee te maken heeft. En ik moet mezelf af en toe in mijn arm knijpen dat dat als mantelzorger dus ook voor mij/voor ons mantelzorgers geldt. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen en wie mij wegwijs kan maken in of en wat ik/wij moeten ondernemen. Ik weet alleen dat alle indicaties per 1 januari via de gemeente moeten lopen, dus ja, ook die van huishoudelijke hulp, van de thuiszorg, van de dagbesteding…zorgen om de zorg, tjonge. Waar staan de richtingaanwijzerbordjes – ik zie ze niet. Voor mij/ons is dit [terrein van indicaties etcetera] allemaal sowieso nieuw. En nee, er is geen nooduitgang, zoveel is wel duidelijk. Wat een drama.

kanteldenkers, zorg, mantelzorgers, blogpraat, tweetup, Marcel Kolder

Blogpraat tweetup 2013 – Kanteldenker Marcel Kolder

Bovenstaande schreef ik gisteren onder een post van Marcel Kolder, vader van Mayim die ik eerst en vooral als Kanteldenker ken.

Zucht. Eerst maar even koffie erbij en mijn ochtendmuziekje van vandaag

Ik wil gewoon meedoen - Kanteldenker, beau van Erven Doorn, zorg, mantelzorgWanneer ik niet kon slapen, las ik Marcel zijn tweets over de nachtelijke zorg voor Mayim, zijn dochter, die hij en Michelle, zijn vrouw, afwisselend verdeeld hebben. Inmiddels kennen we elkaar ook uit het IRL eggie, via de variabele #Blogpraat clan ontmoetingen die zo eens of twee keer in het jaar plaatsvinden – (wanneer is  de volgende ELja/Raymond?)

Ik lees sinds die tijd en al heel wat jaartjes met hem mee, ook met zijn politieke aspiraties en hoe hij die weer ‘verloor’ en dus de afgelopen weken vooral over de aanstaande veranderingen in de Zorg in Nederland.

Dat woord Ontzorgen schiet me weer te binnen, voor wie was dat ook al weer bedoelt?
Marcel schreef:

Vandaag de hele dag ingeruimd om de zorgcontracten met onze PGB-hulpen op te zeggen (ja, we hadden ze allemaal netjes in dienst). En te veranderen in ZZP-contracten. Ze worden nu allemaal, dankzij de regering, “zorgprofessional” tegen een hoger tarief. Verder moeten we daar nu een flink aantal pagina’s behandelplan aan hangen (vanwege trekkingsrecht). Ik besef dat de Sociale Verzekeringsbank nu de uitbetalingen van ons overneemt. Dat scheelt hopelijk veel tijd. Hoe dat gebeurt? Daar hebben we geen bericht over gekregen. Moeten we urenbriefjes gaan tekenen? Gaat dat digitaal? Hoe valt dit te controleren? Geldt dit ook voor de gemeente, of enkel voor de zorgverzekeraar. En als we naar de Wet Langdurige Zorg gaan. Gaat dat ook op die wijze. En onze indicatie, wat gebeurt daarmee. Die is nog tot 2016.
Daarnaast gaan Michelle Rutten en ik besluiten of we onze dochter onder de Wet Langdurige Zorg willen laten vallen. Ook daar weer een hoop formulieren en een hoop maren. Omdat we niet weten wat deze wet gaat betekenen. Of besluiten we tegen de stroom in dat we met drie lokketten, gemeente en zorgverzekeraar gaan werken. Een grote chaos in zorg-Nederland, en in ons hoofd. Geen zekerheden meer. Vooral onmacht dat er zo met gezinnen met een zorgintensief kind wordt omgegaan in NL.

Ik hou mijn hart vast voor Marcel, Michelle, Mayim en broer Machiel en alle andere gezinnen die hiermee direct of indirect te maken hebben. Wat een zooitje, warboel, wespennest, zorg.

Ik schreef al eerder over Marcel Kolder,  dat vind je hier in Het verhaal van de man die gaat voor zijn vrouw en kinderen
en hier van en over zijn dochter Mayim in Bij de GGD arts met Pappa
en hier in Respect voor Kanteldenkers

 Zorg om de zorg – Zembla 

2Doc – Zorg om de Zorg

Muziek: Cheyenne Mize: NPR Music Tiny Desk Concert
P
laylist Morning ritualsLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: