Metro2033 – NotJustAnyBook indeed

On 6 July 2012 by Carolien Geurtsen

“Geachte Moskovieten en bezoekers van onze
hoofdstad, aan het vervoer per metro zijn
specifieke risico’s verbonden.”
Bordje in Moskouse metrowagon

Boekenwurmwoensdag op vrijdag

Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro.
Hier, diep onder de grond, overleven een paar duizend mensen op enkele tientallen stations, verdeeld over een handvol kleinere en grotere confederaties van verschillende signatuur – communistisch, fascistisch, liberaal-kapitalistisch – die in staat van Koude Oorlog met elkaar verkeren en worden verbonden door gevaarlijke, geheimzinnige metrobuizen. Boven de grond heeft de straling elk menselijk leven onmogelijk gemaakt en nieuwe levensvormen doen ontstaan. Nu dreigen deze onmensen de metro binnen te dringen, om wat resteert van de mensheid te vernietigen.

 Op de kaft staat: dé SF-cultroman van deze tijd en daar kan ik me veel bij voorstellen.
In 2002 verscheen het eerst op Internet, kreeg vervolgens alleen daar al meer dan twee miljoen online lezers in Rusland, om in 2005 als papieren uitgave het licht te zien wat uitstraalde naar meer dan dertig landen. Je vraagt je af waarom het zolang duurde voordat een Nederlandse vertaling verscheen. In 2010 kwam er een computergame gebaseerd op het boek, er is zelfs een heuse Metro-Wiki en nu is het dan ook eindelijk hier in Nederland uitgegeven.

Denk je misschien nog even: ‘o, daar heb je er weer zo een’, als je de moeite neemt de eerste bladzijde,  papier of digitaal, open te slaan, kun je wat er aan klussen op je ligt te wachten wel vergeten. Door de ogen en in het hart van de 24-jarige Artjom beleeft de lezer op indringende wijze de dreiging van een door een kernramp zo goed als vergane wereld, vol met voorheen onbekende dreigende levensvormen. Dit alles speelt zich dus af in de ondergrondse van Moskou. Op hem rust de taak rust om hulp te gaan halen via een uitermate spannende reis door datzelfde metrostelsel.  Een uniek SF boek wat je onmiddelijk bij de strot grijpt. En omdat het zich in het Moskou van de toekomst afspeelt, geeft het mij als Rusland-leek veel achtergrond informatie waar ik zelf nog nooit van gehoord had.

NotJustANyBook indeed

Het genre moet je liggen natuurlijk, maar als ik roep dat het een combinatie van Alien en in de Ban van de Ring is met een flinke toef van de zinderende spanning van Millenium Trilogie, dan zeg ik niets teveel. Ik ben benieuwd wanneer de film uitkomt, al kan ik me voorstellen dat ik dan de helft van de tijd niet durf te kijken.  Ik vraag me ondertussen stiekum af wat kip en ei is en hoeveel andere boeken en films op Metro2033 gebaseerd zijn, want het kan niet anders dan dat het velen heeft geïnspireerd.

Preread metro2033  | Dmitri Gloechovski | Metro-Wiki | Wiki Metro | 4A Games | THQ | Boekenwurmwoensdag

Door omstandigheden heeft boekenwurmwoensdag deze week een slinger naar de vrijdag gekregen, sowieso zullen er de komende weken veel blogs die in mijn ogen min of meer tijdloos zijn in de herhaling gaan vanwege de vakantie periode.  Dit afgewisseld met actuele oprispingen.

Ik schrijf iedere woensdag een blog over een boek wat ik aan het lezen ben of heb gelezen. Voel je van harte uitgenodigd om daar op in te haken. Dit onder het kopje/tag #boekenwurmwoensdag en/of #bww. Je schrijft dan een stuk op je eigen blog over een boek, dat kan kort of lang zijn, een kreet, of je favoriete ik ga op vakantie en neem mee top drie. Geeft een link daarvan in de comment onderaan mijn blog op woensdag. Als je geen blog hebt, of het te veel gedoe vindt, kun je je leesvoorkeur ook gewoon in een reactie hieronder zetten. Leestips zijn namelijk altijd welkom! Ook al wil je maar één keer meedoen, voel je van harte welkom om aan te haken! Hier vindt je alles van boekenwurmwoensdag
Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: