Monsanto, wist ik veel – en ja, er hangen levens vanaf, zo ongeveer alle

On 25 May 2013 by Carolien Geurtsen
By revolution news

In Australie lopen ze voor – foto: revolution news

Vanmiddag voor het eerst sinds heel lang weer ‘de straat op’ voor een goed doel. Slecht geslapen en hinkepootje ten spijt.
Vandaag oa in Amsterdam op de Dam en in Wageningen (bij Monsanto Nederland voor de deur).
Tot voor een jaar had ik niet van ze gehoord, maar heb me verplicht om me in te lezen zoals ik mezelf nu verplicht om naar Amsterdam te gaan. Er staat te veel op het spel. Monsanto Nederland uit, Europa uit en de wereld uit.

Ik kan het niet beter zeggen en ben zo vrij om even te citeren van MAMA zelf:

En dan voor iedereen die nu denkt: wat is Monsanto? Waarom wordt deze wereldwijde March tegen Monsanto gehouden? En waarom is het zo belangrijk dat u ook naar de Dam in Amsterdam of naar Wageningen komt 25 mei en al uw vrienden, familie en buren meeneemt?

Monsanto is een Amerikaanse multinational die producten voor de landbouw produceert zoals genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen. De geschiedenis van Monsanto hangt van controverses aan elkaar. Het bedrijf begon als producent van chemische wapens en ontwikkelde onder andere Agent Orange en Pcb’s. Vanaf de jaren negentig richt Monsanto zich exclusief op de industriële landbouw door middel van genetisch gemanipuleerde gewassen en zeer giftige bestrijdingsmiddelen. Hun bestrijdingsmiddel RoundUp is gebaseerd op Agent Orange en is uitermate giftig en slecht voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Ook wordt Monsanto verdacht van een groot aantal illegale gifdumpingen wereldwijd.

Alle gewassen van Monsanto zijn genetisch gemanipuleerd en dit is uitermate gevaarlijk. Genetisch gemanipuleerde gewassen zijn onderwerp van grote controverse. Ze zijn zeer schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en verstoren belangrijke natuurlijke processen die we als mens hard nodig hebben om te kunnen overleven op deze planeet! Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat genetisch gemanipuleerd voedsel kan bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren, geboorteafwijkingen en onvruchtbaarheid. Op de site http://www.gentech.nl/info/wat_is_genetische_manipulatie kunt u verdere achtergrondinformatie omtrent dit onderwerp vinden.

Monsanto krijgt steeds meer controle over de landbouw door middel van patenten en een onophoudelijke stroom van rechtszaken tegen boeren (het bedrijf heeft tegenwoordig meer advocaten in dienst dan onderzoekers). Monsanto heeft letterlijk een patent op de genetische eigenschappen in haar zaden en bezit zo de eigendomsrechten op levende organismes en alles wat zij voortbrengen. Boeren die Monsanto-zaden gebruiken zitten automatisch vast aan de juridische regels van Monsanto en mogen ze niets anders meer op hun land verbouwen. Monsanto zaden zijn zo gemanipuleerd dat ze alleen te verbouwen zijn in combinatie met RoundUp. Boeren worden dus gedwongen om dit giftige bestrijdingsmiddel op hun land te spuiten (waarbij ze mondkapjes moeten dragen zodat ze niet zelf direct stikken). Verder zijn Monsanto-zaden zo gemanipuleerd dat ze geen zaad voor het jaar daarna voortbrengen. Boeren moeten dus ieder jaar opnieuw zaden kopen bij Monsanto. Als Monsanto zaden per ongeluk op het land van een aangrenzende boer waaien, moet deze eigendomsrechten aan Monsanto betalen, ook als deze boer helemaal deze gewassen niet wil verbouwen! Google maar eens op de rechtszaak Schmeiser vs. Monsanto. In India begaat Monsanto al helemaal misdaden. Via een uitgekiende bedrijfsstrategie hebben ze vele boeren daar overgehaald Monsanto-zaden en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze boeren moesten alle grote leningen afsluiten om dit te kunnen betalen en zitten inmiddels met torenhoge schulden. Ze moeten ieder jaar weer opnieuw producten bij Monsanto aanschaffen en ze kunnen niets anders meer op hun land verbouwen omdat de grond vergiftigd is. Deze situatie heeft al een groot aantal wanhopige boeren in India tot zelfmoord gedreven! De meeste doen dit door direct een flesje RoundUp leeg te drinken…

De genetisch gemanipuleerde gewassen van Monsanto staan inmiddels al op vele akkers ter wereld. Monsanto bezit 90 % van de genetische zadenmarkt en 53 % van de algehele commerciële zadenmarkt. Ze zijn een gigantische multinational die via lobby’s, geld, advocaten en hooggeplaatste contacten grote invloed uitoefenen op het politieke en wetenschappelijke beleid van landen over de hele wereld. In de VS is onlangs de Monsanto Protection Act ingevoerd. In deze ingewikkelde financiële wet zit een clausule die geschreven is in samenwerking met Monsanto. Deze clausule zorgt ervoor dat Monsanto niet langer verantwoordelijk is voor de effecten van haar producten op mens en milieu. Monsanto producten mogen bovendien bij wet nooit door gerechtshoven verboden worden, zelfs als door grootschalig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek aantoont dat Monsanto gewassen extreem schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Vreemd genoeg is dit grootschalige onderzoek tot nu toe nog niet ondernomen, terwijl een Franse onafhankelijke studie duidelijk aantoont dat GM-voedsel zeer schadelijk is. Alle andere veiligheidsonderzoeken worden door Monsanto of aanverwante bedrijven gesponsord of uitgevoerd door wetenschappelijke instituten waarin voormalige Monsanto medewerkers zitten…

Ook in de Europese Unie is Monsanto inmiddels geïnfiltreerd. Jarenlang hebben ze in samenwerking met Amerikaanse diplomaten gelobbyd om het verzet in Europa tegen genetische manipulatie te breken (dat verzet is gelukkig grote dan in de VS waar GM-voedsel al in 70 % van het voedsel zit!). Inmiddels hebben Monsanto en aanverwante bedrijven (Bayer, Syngenta, Dow en DuPont) ook hier een gevaarlijk grote voet tussen de deur gekregen. De Europese gezondheidscommissie (ESFA) zit vol met mensen die links hebben naar Monsanto en zij wijzen de verontrustende resultaten van andere onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken af! In Nederland zijn inmiddels in Lelystad proefgebieden ingesteld waar GM-gewassen van Monsanto worden verbouwd! In het Europese Parlement ligt momenteel een wetsvoorstel klaar, tot stand gekomen door lobby’s van Monsanto, dat ervoor gaat zorgen dat alle zaden die gebruikt worden door de agrarische boeren en hobbytuiniers goedgekeurd moeten zijn door de EU. Vele oude en bijzondere Europese zadenrassen zullen hierdoor verdwijnen. Als deze wet doorgaat wordt het bovendien verboden om als hobbytuinier zelfgekweekte zaden te ruilen met anderen. Monsanto verstevigt via deze wetgeving zijn greep op de Europese zadenmarkt en kan op den duur haar GGO-zaden verplicht stellen voor iedereen. Monsanto infiltreert dus zelfs in onze achtertuinen!

Monsanto is niet een bedrijf dat onwetend, onbewust of per ongeluk iets verkeerd doet. Uit hun acties blijkt duidelijk dat ze doelgericht eropuit zijn om niet alleen gewassen te manipuleren, maar ook mensen. De waslijst van Monsanto acties die het daglicht niet verdragen is gigantisch, het verhaal hierboven licht slechts een tipje van de sluier op. Op internet is veel verdere informatie over Monsanto te vinden.
Monsanto gebruikt een miljoenbudget om haar misdaden te verbergen. Ze houdt haar imago ‘sociaal’ en ‘duurzaam’ door de communicatiemiddelen en het taalgebruik van natuurorganisaties perfect na te bootsen. Hiermee liegt ze doelbewust over haar praktijken en zijn deze jarenlang onopgemerkt gebleven bij het grote publiek en in de mainstreammedia. Tijd om daar verandering in te brengen en de manipulaties van Monsanto aan het licht te brengen!

Kortom de dagen dat Monsanto ongestoord haar gang kon gaan zijn voorbij! Gezamenlijk kunnen we de schadelijke acties van Monsanto stoppen. In een open en vrije samenleving is het totaal onwenselijk dat één bedrijf zulke extreme controle op het verbouwen van en de handel in voedsel nastreeft. Daarom gaan we zaterdag 25 mei wereldwijd de straat op om te demonstreren tegen de acties van Monsanto. In Nederland vinden de demonstraties plaats in Amsterdam en in Wageningen.
Op 25 mei zijn op de Dam in Amsterdam vanaf 14.00 muziek en theatervoorstellingen, inspirerend sprekers en ludieke acties te vinden. Het precieze programma volgt later. We demonstreren tegen de manipulerende multinational Monsanto, maar promoten daarnaast ook de gezonde, duurzame en normale voedselverbouwing gebaseerd op de intelligentie van de natuur zelf.

De demonstratie in Amsterdam wordt georganiseerd door de werkgroep MAMA (March Against Monsanto Amsterdam). Dit is klein organisch gegroeid geheel van individuen die zich voor deze zaak inzetten omdat de organisatie voor deze demonstratie totaal ontbrak. We zijn een piepjonge werkgroep en pas een twee weken bezig met de organisatie. In het vastgezette bericht hieronder kunt u lezen wat u kunt doen om ons te helpen. Het is kort dag qua organisatie, maar we gaan er met zijn allen iets moois van maken!

Kom 25 mei naar Amsterdam of Wageningen! En neem al uw vrienden en familie mee. Voedsel gaat ons allemaal aan. We mogen niet wegkijken terwijl gewetenloze bedrijven de voedselketen opeisen via slinkse en onzichtbare wetten. Tot nu toe is er in de mainstreammedia en de politiek vrijwel geen aandacht geweest voor dit onderwerp. Daardoor is er bij het grote publiek een gebrek aan informatie over bedrijven als Monsanto en de gevaarlijke gen-technologische spelletjes die zij spelen met Moeder Natuur. Wij kunnen daar met deze demonstratie verandering in brengen! Hoe meer mensen er komen, hoe beter we de mainstreammedia kunnen bereiken. Laten we de geheimen van Monsanto aan het licht brengen en zorgen dat er een einde wordt gemaakt aan de invloed van schadelijke bedrijven op onze wereld.

Lieve groeten,
de werkgroep MAMA

Lieve groeten terug en tot vanmiddag,
Carolien2 Responses to “Monsanto, wist ik veel – en ja, er hangen levens vanaf, zo ongeveer alle”

 • Peter Bakker

  Het ‘grappige’ is dat het Amerikaanse Monsanto de hele wereld vernietigd met z’n genetisch gemanipuleerde ‘voedsel’ dat er straks alleen nog schoon en eetbaar voedsel te halen valt in landen waar Amerika geen invloed heeft zoals in Iran en Noord Korea. Nee echt goed bezig Monsanto, zo ben je niet het allergrootste gevaar voor het voortbestaan van de United States!

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: