nagenietend – Sail-in Parade

On 21 August 2015 by Carolien Geurtsen

Waarachtig ende waarempel, ik was er bij, en wat was het leuk en gááf en fijn en indrukwekkend en gezellig en bijzonder. Alle superlatieven schieten in feite te kort. Ja het is druk en nee dat is helemaal geen enkel probleem, en ja het is een chaotisch gebeuren, én wij hadden een hele goede zeer ervaren schipper. Trots, ook, zeer trots op mijn broer. Keeping his cool all day and night. Broer die de avond voor de Sail-in Parade om 20.00 uur het verlossende smsje stuurt: We gaan naar Zaandam, in de buurt van de G-haven. Ze hebben dan al uren vóór Amsterdam gelegen, de eindeloze drukte maakte het een langduroge kwestie om voorbij Amsterdam te komen en nog helemaal niet zeker of er een bereikbare aanmeerplek beschikbaar zou zijn.

Als ik al in de auto zit komt het bericht: We liggen in de Havenstraat. Dat klinkt als een woonwijk met hopelijk zelfs gratis parkeren, denk ik dan. Als ik kom aanrijden zijn ze net voor de tweede keer aan het aanmeren, 500 meter verschoven, maar wel in dezelfde straat, en als de leuning voor de loopplank geïmproviseerd is, word ik aan boord geholpen, en warm welkom geheten door bekende en onbekende meevarenden, als een kind zo blij dat ik erbij kan zijn.

De nacht brengen we daar door, om de volgende ochtend vroeg, gewekt door een van de meevarende stoombootjes, de toch door het Noordzeekanaal naar IJmuiden te beginnen, alwaar wij volgens een vrij precies tijdschema de als achtste groep vertrekkende Europa zullen vergezellen. Het schema is precies, de uitvoering heel wat minder, eindelook lang lijken de laatste Tall Ships, waaronder de Sedov en de Europa en de omstreden want voormalig martelschip Esmeralda, in of achter de sluis te blijven liggen, en we zijn zo 3 uur verder. Maar alweer, zelfs dat is het tegendeel van saai, er is zoveel te zien.
Daarbij geeft het tijd én gelegenheid aan Tim, de kok voor deze reis, om hele lekker hapjes vergezeld door champagne, klaar te maken, prachtig te seerveren en te nuttigen. Ook de kinderen aan boord vermaken zich prima, nichtje haat de boksbal erbij en neefje en zij spelen met een over het dek rollende fles met water of in de touwen. Mijn vader zit uiterst comfortabel op het voordek ook zichtbaar te genieten.

Meerderee malen die dag herinner ik me de vorie Sail Amsterdam, alweer 5 jaar geleden, toen ik een heel bijzonderee vrouw leerde kennen, en we in haar verjaardags-vier sloep tegen de Sail aanschuurden en op het IJ zo’n kwartier meevoeren. Het was de aanvang van Duizend ogen vol liefde wat zo abrupt en absurd snel tot een laatste hoofdstuk kwam.Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: