Onder de indruk van leuk – Nederlands Film Festival

On 30 September 2014 by Carolien Geurtsen


Op de terugweg van Incubate (muziek festival) Tilburg werd ik in de trein gebeld of ik wilde/kon invallen als vrijwilliger bij Het Nederlands Filmfestival, er was iemand uitgevallen. Ik hoefde er maar twee seconden over na te denken, bekeek in gedachten mijn agenda want minimaal zes diensten, en zei ‘ja leuk’. en ‘ik bel je zo terug, als ik thuis ben, daar ligt mijn (inderdaad papieren) agenda om in te plannen’.
Gedurende de laatste kilometers van die reis kwam me weer de aura reading in gedachten die ik voormalig directeur Doreen Boonekamp heb gegeven voor het blad Utrecht Business. Ik meen in 2009, net voor haar afscheid als directeur en overgang naar Ridder in de Orde van, maar moest het toch even opzoeken.
Dat deden we toen in het (vorige) festival kantoor op de Neude, midden tussen de flyers en folders en veraf overgaande telefoons en lopende mensen. Enorm leuk om te doen en zij was er oprecht blij mee en onder de indruk van, dus dubbel leuk.

Inmiddels is het overgrote deel van de organisatie overgegaan naar het nieuwe Tivoli Vredenburg en ben ik actief geworden als vrijwilliger in het festival- en evenement wereldje, dit als fijne en vrolijke aanvulling op mantelzorgen en vrijwilligerswerk doen bij een Alzheimer dagopvang.

Vrijwilligen bij het Nederlands Filmfestival is behalve leuk, gezellig en aanpezen, ook films kijken tijdens, of nadat je een shift hebt gedaan. Als publieksbegeleider annex zaalwacht heb ik de kans om zoveel films en documentaires te zien, dat ik de benefit om ook naar alle andere draaiende films te mogen bijna niet benut, gewoon vanwege de beschikbare energie en aandachtsverzadiging.

Wat ik wel gezien heb:

Rabarber – ontzettend leuke kinderfilm waar je als oudere van boft als je mee mag. Wil ik nog een keer zien, liefst met neefjes en nichten. Een meisje wat voor de voorstelling blij op en neer te wippen zat op haar stoel: “Heb jij  ‘m al gezien, ik al drie keer, hij is heel leuk”!


Kenau – historische film (drama) over beleg van Haarlem met precies, die vrouw als een van de aanvoersters. Ik dacht dat ik de enige was die hem nog niet gezien had, maar volle zaal. Gaaf om te zien en hrkomst van het woord Kenau nu ook erg goed te vatten 😉

Marienborn – Docu over grensplaats tussen voromalig DDR en West-Duitsland. Interviews met vroeger en nieuwe bewoners.
Wil ik nog een keer zien.


Park – mooie Zen documentaire ovr een park in Eindhoven die ik op mijn laptop ga zetten als ik wat weg wil dromen. Tegelijk rustgevend én inspirerend namelijk.

De Roomtuintjes, een feelgood documentaire, zoals de maakster Marijke Bresser het zelf ook noemde, over een groepje peuters die samen op een peuterspeelzaal zitten van die naam, en waarvan één van de moeders, Maria, eerst willekeurig wat filmbeelden schiet om de laatste maanden op de crèche vast te leggen. Om het vervolgens tot een prachtig uitgepakt 20 jaren project te maken.
Heerlijk om te zien, en heel leuk dat de meeste hoofdrolspelers er ook waren. Wat kwetsbaar om daarbij aanwezig te zijn, want ook een hele intieme film. Op de heenweg naar boven:”Gaat u ook kijken?”en op de terugweg: Wat vond u ervan?” Ik vond het steengoed en in meerdere opzichten indrukwekkend.

Zó zijn ze opgedroogd 😉

Maria Rijntjes - De Roomtuintjes, Foto Carolien Geurtsen

Adelborsten – heb ik na 5 minuten laten schieten, mijn eigen adelborst belde, arm uit de kom, maar anders misschien ook, over de opleiding van mariniers.


Lydia Blijft, over de angsten (om uitgezet te worden en haar familie kwijt te raken) en boosheden (over het steeds verhuizen en vriendinnen kwijtraken) van een klein illegaal in Nederland wonend meisje, Lydia, en hoe ze een vorm vind voor beide, angst en woede, want bizar sterke raps maakt. Wat een veerkracht en wat een leuk gezin.

Bounty, over een jongen die bruin is van buiten, en volgens zijn school ‘vriendjes’ wit van binnen is, want geadopteerd door twee witte moeders, en daar flink mee gepest wordt. Met een verrassende wending waarmee hij zijn vrienden op hun plaats en zichzelf op nummero uno zet.

Het laatste wat ik gezien heb, gisteren, was dus een zogenaamde KidsBios cyclus van 3 korte documentaires, en daarvan weer de laatste was Jamey’s Gevecht, over Jamey,  een jongen die vreselijk stottert en o zo graag naar de sport academie wil om leraar te worden. In meerdere opzichten een inspirerende en hoopgevende Must-See film.

Op de Facebook pagina van Del Ferro het instituut waar jamey zijn stotter overwon:

“Heute erreichte uns diese emotionale Bericht…

Sehr geehrte Frau Del Ferro!

Eigentlich wollte ich noch warten, aber ich kann es nicht mehr für mich behalten. Sie ihr Institut und Patric haben mir das Leben gerettet. Das Letzte halbe Jahr verging so schlimm. Ich konnte wirklich keine 3 Wörter aussprechen. Ich hatte mit meinem Leben schon abgeschlossen. Das Letzte Monat lebte ich nur mit der hoffnung nach Del Ferro.
Ich verdiene nicht schlecht und habe mir schon eine menge Geld zusammengespart. Aber dieses Geld hat mich noch nie glücklich gemacht. Das Überwinden von meinem Stotterbroblem währe mir mein ganzes Vermögen wert.
Es ist so schön wenn man endlich seinen Lehrlingen erklären kann wie sie was zu machen haben. Ich bin kein Idiot. Es ist auch super wenn man endlich seine Meinung ordendich Preis geben kann und nicht ünnotige sachen dazwischensprechen muss. Mein Leben hat definetiv neu begonnen.
Ich werde diesen Weg bis zum Ende gehen.

Je begrijpt het al, ik ben razend enthousiast. Volgend jaar weer.
Eerst nog een paar dagen, en dan dat gala, ja echt.

 

 One Response to “Onder de indruk van leuk – Nederlands Film Festival”

 • Leuk stukje maar wil toch even kwijt dat del ferro lang niet voor iedereen de geschikte therapie is. Nu komt het over alsof het een soort van wondertherapie is. Ik heb veel dingen geprobeerd o.a. DF maar ben uiteindelijk echt wat opgeschoten met de therapie van Hausdorfer. Die meer focust op natuurlijk spreken, het verlengen van je klanken. DF is nogal een fysieke therapie die geen rekening houdt met angst en verkramping.

  http://www.hausdorfer.eu/

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: