ongewenste zwangerschappen op papier – het slechtste verkooppraatje ooit – eigenwijs dichtersparadijs

On 17 November 2013 by Carolien Geurtsen

De fragmenten en op zondag de interviews van Vrije Geluiden kies ik meestal de ochtend zelf pas uit.
Zo kwam ik ook Martha Wainwright vannacht pas tegen en alhoewel mijn tenen af en toe krulden bij het beluisteren van bovenstaand nummer, sluit het naadloos aan bij mijn innerlijke kramp van de afgelopen ++12 maanden ten aanzien van een bepaald project, en vind ik de I am a diamond toch wel mega- toepasselijk op wat ik al bedacht had te willen schrijven, gisteren al, en het interview is helemaal fijn.
Martha is de zus van Rufus en dochter van Kate McGarrigle en Loudon Wainwright III, sowieso na aan mijn hart artiesten, en nu heb ik genoeg om de hete brij heen gedraaid.

Er zijn projecten die van het begin af aan naadloos en vloeiend lopen, die bij voortduring aangestuurd lijken te worden worden door middelpuntvliedende kracht waardoor alle partijen vleugels krijgen, zich gedragen voelen, een plus een drie of dertig is en alles als vanzelf lijkt te ‘gebeuren’.
Dan zijn er van die processen die er wel mee door kunnen, soms is het zwoegen en soms lekker lopend, met soms wel en soms geen fijn, mooi, prachtig of succesvol eindresultaat.
Een dan heb je nog van die dramatisch verlopende, waarbij alle wielen in het zand wegzakkende, eindeloos traag voortslepende projecten die werkelijk nooit van de grond lijken te komen en dat heel vaak ook niet doen, wat meestal ook maar beter is ook.

Over zo’n laatste type heb ik het.
Ooit waren er een paar enthousiastelingen die vroegen of er meer mensen lust hadden om samen een gedichtbundel uit te geven. Ik had net een paar nieuwe geschreven en een aantal oude uit de kast en het vet gehaald en het leek me wel grappig, mind my words, grappig, om daar aan mee te doen. Een boekje, leuk! En met de notitie dat ik geld noch andere dingen in te brengen had dan mijn dichtsels en de geruststelling dat beide echt niet nodig was, stapte ik in zee, voorzichtig pootjebadend…. maar ja, dan wordt je ook gewoon echt zwanger hé. Een beetje erin kan niet.

Feitelijk vanaf dag twee of laat ik zeggen week 5, ging het stroever en stroever en de een na de andere co-ouder viel af. Het leek wel 10 kleine zwarte pieten…
Heel uiteindelijk waren er nog maar drie, waaronder ik. En het is echt leuk en mooi geworden want ja het is af, maar ik ben er niet gelukkiger van geworden, iedere keer als er weer een mail kwam (93 in totaal zag ik net) over een tussentijdse echo voor de stand van zaken of over een co-ouder die zich terugtrok, dan stond het zweet letterlijk in mijn handen.
Al weet ik dat er pareltjes in staan, ik heb en voel geen bonding met mijn kindje, ook niet na de geboorte, en het voelt allemaal helemaal niet grappig, al heel lang niet meer.
Dat terwijl ik het vooral de andere twee ouders zo gun dat het boekje heel goed gaat verkopen, ikzelf heb altijd al aangegeven dat dat voor mij niet zo van belang is. Mogelijk ben ik daarmee energetisch wel dat dooie paard geweest waardoor het hele projectje niet vooruit te trekken is geweest ;-( Dat denkt mijn innerlijke criticus of kabouter of ondermijner meteen…

Als je vanaf zo vroeg zo veel weerstand voelde, waarom ben je er dan niet uitgestapt?
Nou dat heb ik ook gedaan, ik geloof twee keer zelfs, en ik heb me allebei de keren weer over laten halen omdat mijn bijdrage zo gewaardeerd werd…
Lief? Stom? Ik weet ik niet. Grappig zeker niet.
De andere twee hebben zich uit de naad geïllustreerd en ik heb alleen maar ene foto aangeleverd, zij het tot drie keer toe.
Zij hebben met de uitgever onderhandeld en ik heb me, weliswaar met vooraf aangekondigde deal van ik heb alleen mijn gedichten in te brengen en ‘ik wil een foto, geen tekeningen bij mijn werk’, me verder aan de zijlijn gehouden.
Kortom, een ontaarde moeder voel ik mij,  en ik weet me weinig raad met de feitelijke situatie omdat alles zo uit sinc gelopen is.
Zelf heb de afgelopen maanden, jaren, steeds beter Nee leren zeggen, of ‘ik weet het nog niet, ik kan me voorlopig nog nergens aan committeren’, leren zeggen en kunnen zeggen, maar ik ben hier als een naïef meiske ingestapt, zonder condoom of anderszins preventie, me op een veel later moment over laten halen tot niet-aborteren en ons daar gedrieën mee op een zeker aantal blaren laten zitten.
En ja, ik vind het heel erg mooi geworden maar durf het geeneens in te kijken…
Wat zeg ik, geen poet om er een aan te schaffen, ik doe het met de PDF’s #nokidding
Niks grappigs aan dus.

Kill your darlings, abort abort…. en nog meer van die goede adviezen….achteraf kun je een paard…
En dan is dit dus een blog om de bundel aan te prijzen, godgeklaagd zo op de zondag.
Hoezo i am a diamond?

1000268_10151740982301463_1572626049_n

Lieve Ronald en Alma, ik heb enorm veel ontzag voor jullie en hoop dat het als een tierelier verkoopt zo vlak voor Sint en Feestdagen. Jullie hebben het echt verdiend!

en natuurlijk zet ik de voorzijde/kaft op mijn blog en zo ook nog een van mijn gedichten en wie weet dat er iemand echt gewoon voelt of denkt, maar dat is een boekje dat ik wil hebben, of geven aan die of die, voor Sint of kerst of Zelf… Dan natuurlijk zeer hartelijk welkom!

Voor wie mij kent, die weet het al, voor wie mij niet kent, van het bovenste is geen woord gelogen en een slecht verkoopster ben ik echt altijd al geweest. Beide co-ouders dragen nu de kosten voor 40 boekjes gegarandeerde afname zoals per afspraak met de uitgever, en dat aantal is nog lang niet bereikt. En ook al hadden we dat zo afgesproken, ik trek het me wel aan, maar kan geen mooi praatje houden.
Hou me te goede, ik ben zeer bij en trots op mijn gedichten, dus daar mankeert het echt niet aan. Wie er een psycho analyse op los wil laten, be my guest.

Ik zou wel kijken of ik in mijn netwerk óók belangstellenden kon vinden voor de bundel. De drie hele mensen die daar ja op hebben gezegd, hebben denk ik al een mail van Ronald ontvangen. Mocht jij je daarbij willen scharen, mail dan diezelfde Ronald en die regelt de verdere details. Dan ga ik nu nog één keer de hele popmeditiatie van vanmorgen afluisteren, want ik bleef bij één nummer hangen, en verder met het schrijven van mijn verstreken deadlines voor de wijkkrant. Ik neem echt maar heel weinig hooi op mijn vork en wil persé niet niks doen…  snap nog steeds niet hoe ik werk…

Zelf de slingers

Vroeg wakker, 05.14 uur
jeukogen,
beetje benauwd
zo hier en daar
te veel wel veel wat er te doen staat
te wein eindig tijd voor haalbaarheid
van alles

mega volkomen belangrijk
dat er veel wel
en alles niet
het allerbelangrijkste is
ontspannen te blijven opdat
het ook voor mij
een mooie dag mag worden
ondanks alle gevallen
of nog te vallen steken
en de visite
die talrijk toe zal stromen
het vele eten
wat nog gemaakt gaat worden
is het allerbelangrijkste
dat de zin
de zin er in
de goede zin
en de glimlach
bewaart geworden blijft
of als indien nog niet weer even weg zoals daarnet
door een mooi eerste lied  van de popmeditatie
met daarbij een beschuitje (volkoren met kersenjamjam)

ik tegelijk aan mijn moeder denk
die dood is
en aan mijn vriend
die even langskwam door die tekst
die ex is
en dus? mijn vriend niet meer
voor mij nooit vanzelfsprekend
dat ontvrienden
kan ik niet

Ik mis haar
en de liefde
en alles wat vergankelijk
maar deze dag een mooie kroon
of laat ik zeggen tussenstap
opmaat naar
al weet ik met mijn linkerhersenhelft niet
wat dat woord betekend

mijn borst is vol en bedrukt
van ik mis je
ik mis samen
maar ook van juichend
en niet alleen van vereenzaamd verdriet

de glimlach toch verrekte snel
zich weer voelen laat
steeds tussendoor
of soms tegelijkertijd
als opmaat naar
wie weet waar
die wereld van dan
er is een wereld
die aan de rand van mijn geheugen sluimert
als woorden zonder letters
de wereld van

Een slinger kreukelt op de bank
ga jij mij nog ophangen?
ik zeg Ja
en pak nog een koffie
en ga naar nummer 2

Dag lieve JJ


——

70 vrije geluiden, 70 dagen lang iedere dag een van de, meest oudere, opnames uit Vrije Geluiden, tot en met 31 december 2013, in combi met een foto en een stukje al of niet lange tekst.
Op zondag met een interview erbij.

Credits Vije Geluiden:
Gepubliceerd op 30 okt 2012

Martha Wainwright is interviewed by Melchior Huurdeman.
The interview is about Martha’s album ‘Come Home To Mama’. They talk about Kate McGarrigle, Rufus Wainwright and ofcourse Loudon Wainwright III

This video is recorded in Bimhuis Amsterdam for VPRO Vrije Geluiden.
Vrije Geluiden is a music program for the Dutch public broadcast organisation VPRO.
http://www.vrijegeluiden.vpro.nl



5 Responses to “ongewenste zwangerschappen op papier – het slechtste verkooppraatje ooit – eigenwijs dichtersparadijs”

 • Alma Selimovic

  Nieuw boek verschenen van Ronald Rote, Tallulah Amé,
  Carolien Geurtsen uit Rotterdam, Dordrecht en Houten afkomstig.
  Met trots kunnen wij u melden dat wij Ronald Rote, Tallulah Amé,
  Carolien Geurtsen hebben gecontracteerd. Hun gedichtenbundel met als titel
  Eigenwijs Dichtersparadijs
  is sinds kort in de verkoop. Wij laten u dit weten omdat dit boek
  ongetwijfeld uw belangstelling zal wekken.
  Ronald Rote, Tallulah Amé,
  Carolien Geurtsen zijn van harte bereid om hun werk bij u te presenteren. Ze kunnen zich
  binnenkort per email, telefoon of d.m.v. een bezoekje bij u melden.
  Wij stellen het op prijs als u even wat tijd voor hen kunt vrijmaken. We bevelen hun boek
  van harte bij u aan, en we hopen dat u er een gepaste aandacht aan wilt besteden.
  Meer informatie:
  info@boekscout.nl.
  U kunt zich ook rechtstreeks tot de auteurs wenden:
  Eigenwijsdichtersparadijs@gmail.com

  De flaptekst:

  Deze bundel onderscheidt zich doordat er drie uiteenlopende
  dichtstijlen in naar voren komen. Ronald Rote heeft een vaak
  ruwe, confronterende en af en toe provocerende manier van
  dichten waarbij er zowel eigen gedachtespinsels als actuele
  onderwerpen aan de orde komen. Tallulah Amé heeft een
  beschouwende, bespiegelende en speculatieve vorm van
  dichtkunst waarbij zij vaak thema’s aansnijdt die waar kunnen
  zijn. En Carolien Geurtsen heeft een aparte, kenmerkende stijl
  van dichten. Ze laat haar veelvuldige levenservaring en
  diepzinnigheid samensmelten tot doordenkertjes.
  De gegevens:
  titel:
  Eigenwijs Dichtersparadijs
  auteurs:
  Ronald Rote, Tallulah Amé,
  Carolien Geurtsen
  aantal pagina’s:
  56
  geïllustreerd:
  ja
  uitvoering/formaat:
  paperback 12,5 x 20 cm
  ISBN:
  978-94-0220-366-0
  vaste prijs:
  € 13.95
  Over Boekscout.nl:
  Boekscout.nl
  is een uitgeverij in de printing-on-demand-markt. Wij geven boeken uit van
  auteurs die vaak aan het begin staan van hun carrière. Ons concept maakt het mogelijk om
  boeken in kleine oplagen tegelijk te realiseren. Daardoor zijn wij in staat de verborgen
  talenten in Nederland en België op te sporen en hun een kans te geven zich verder te
  ontplooien.
  Mocht u vragen hebben over de auteurs of over hun boek, dan is uw emailtje van harte
  welkom:
  info@boekscout.nl
  .

 • Ik heb begrepen zowel van mijn goeie vriendin Alma (Tallulah pseudoniem) via de schrijfster van deze blogsite zelf, dat de site vaak 1000-den lezers trekt.

  Bij deze maakt dan ook de co-vader van dit boekje even gebruik van reclame maken voor “ons” kindje. U hebt vast de titel al gelezen?

  Ik kan alleen maar zeggen dat een tergend “alle wielen in het zand wegzakkende, eindeloos traag voortslepende project” zich heeft vertaald naar een project dat EIN-DE-LIJK klaar is!
  Vooral de ene co-moeder van hierboven is als een kind zo blij, en ik ben ook zeker blij dat het zover is gekomen.

  Lees in het boekje dat wat je misschien niet had willen ontdekken over Carolien, Alma en Ronald. Wel lees je dat ze het goed bedoelen en hun passie voor schrijven willen uiten. Gaan ze tot het uiterste? Dat lees je vast en zeker ook.

  Doe hem cadeau voor de feestdagen en ontdek weer 3 prachtige schrijvers, woonachtig in ons kleine kikkerlandje! Voor slechts 13,95 + 2,50 verzendkosten, en een mailtje naar ronaldrote@live.nl, is hij van u. Dus als je dit leest, weet je wat je te doen staat!

  Fijne feestdagen alvast en groetjes van de Co-vader!

  • Carolien Geurtsen

   Leuk Ronald, thanks! 😉
   hart onder riem heb ik als uitdrukking nooit echt begrepen maar ik ervaar het als een energy drink wat je schrijft
   en PS PS

   duizend+ lezers is alleen met kerst 😉
   Op dit moment maar liefst rond de…ik ga even kijken pr dag

 • Alma Selimovic

  Lieve mensen,

  Laat je niet ontmoedigen om dit boekje aan te schaffen, het was soms een bezoeking maar het boekje is echt fantastisch geworden, geloof mij!!
  Het klopt wat Carolien zegt, maar ik wil jullie vragen om toch open te staan voor een boekje dat voor mij en Ronald Rote een liefdeskind was, algelopen 20 maanden.
  En wie van Carolien houdt zal ook zijn hart kunnen ophalen bij haar geweldige bijdrage in dit apart boekje dat je pakt.

  gr,

  Alma Selimovic

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: