Ontbijten met biefstuk

On 8 September 2012 by Carolien Geurtsen

Opening Theaterseizoen 2012-2013 Aan den Slinger - Houten

Ik heb inderdaad met biefstuk ontbeten.
Uit de vriezer gehaald gisteravond, maar tijd in andere dingen verloren en er weer in terug geplaatst.
Normaliter heb ik geen vlees in huis, en zeker geen biefstuk in de diepvries. Maar vrijdag is voedselbankdag en die hebben soms echt hele lekkere en goeie spullen te vergeven, en dus gekregen van lokale winkaliers waarvan akte en chapeau!
Ik koop eigenlijk zelf nooit meer vlees. Soms kip maar vaker vis, en daar is een la met blikjes tonijn in olijfolie uit een zeer goede aanbieding getuige van.
Vlees is niet afwezig vanwege de duurte, al is dat absoluut een  legitiem argument,  maar vooral vanwege geen prioriteit in ons menu, anders was er wel eens een doorregenlapje of verse worst verschenen. Al mag zoonlief graag wat meer carnivaal eten op op zijn bord zien.
Ikzelf vind het nog steeds wel lekker zo af en toe, uit etend bij iemand anders of in een restaurant. Maar ook dan kies ik vaker voor vis.

Toen ik 15 was werd ik vegetariër vanuit een politiek bewuste invalshoek, je zou het nu duurzaam noemen denk ik. Toen wist ik al: We hebben het niet echt nodig en het kost naar verhouding teveel geld en andere voedingsstoffen. Als je vlees wilt eten, moet je het ook zelf durven slachten vond ik toen ook. En dat durfde ik absoluut niet. Ik was zelf al zo afgeknapt op de bak van 50 liter bloed die mijn slagerbaas voor de Kerstmis bloedworst bestelde, dat ik bijna gelijk of toch wel aan het eind van die middag, ontslag nam, en mogelijk al snel daarna het vlees verving door voornamelijk linzen en bonen.
Vanaf die tijd mocht ik ook een keer in de week koken van mijn moeder en verder dartelde ik wat om haar Hollandse pot met af en toe een Curry heen, met gekookte eitjes of restjes van de dag ervoor.

Hachéé of een goed klaargemaakte biefstuk is het langst op het menu ‘zelfgemaakt’ blijven staan. Als dan toch, dan ook goed en lekker, van de scharrel of de bio-slager. En als, zoals nu, de biefstuk geschonken wordt, is het nog steeds verleidelijk, alhoewel ik gisteren en vandaag opmerkte wat ik allang wist: Ik heb ook een frisse tegenzin ontwikkeld tegen het bereiden van vlees. Levend weefsel, het eten van dierenbeesten die hoe je het ook went of keer, daarvoor speciaal gekweekt worden en in het beste geval een redelijke jeugd hebben gehad, wat huppeltjes in de wei of elders hebben kunnen maken en hopelijk lekker en gezond te eten hebben gekregen. Het staat me steeds meer tegen, dus vermoedelijk ga ik weer terug naar Start, de herstart van vega.

Deze biefstuk had ik voor de benodigde eiwitten bij de avondmaaltijd wel weer uit de vriezer getrokken. Mijn huidige neiging om vooral gemakszuchtig blikjes tonijn uit die la te trekken weerstaand. Ik volg immers een Sharp2 dieet waarin ook afwisseling hoog in het vaandel staat.
‘s avonds zou ik naar de opening van het Theater seizoen in Aan den Slinger gaan en zag de tijd dusdanig voor me uit denderen dat het bij een bakje rauwe bietensalade met wat pompoen en zonnepitjes is gebleven.
De biefstuk, vacuum verpakt ook nog, maar wel ontdooit inmiddels, ging de koelkast weer in. Ik speelde met de gedachte om hem klaar te gaan maken als ik terug kwam maar daar was uik uiteindelijk te moe voor, dus dat werd een geroosterde boterham met wat kaas, een handje frambozen en een glaasje droge witte wijn, in willekeurige volgorde genuttigd.

Het knaagde zeer aan mijn geweten om de biefstuk nog langer te laten liggen dan vanmorgen vroeg en ik nam me voor om hem hoe dan ook als reepjes snelbak in wat olijfolie met knoflook en sojasaus te bereiden. In ieder geval goed voor zoon of zelf in een middagsalade en wie weet viel ik wel voor een oude gewoonte van de wereld op zijn kop, warm eten voor ontbijt.
Het werd een haastig op de valreep bakken, verslingerd als ik vanmorgen vroeg raakte aan de 2e helft van Zomergasten op TV, met historisch socioloog en schrijfster Jolande Withuis. Met onder andere een stukje film met Pim Boelland, geïntervieuwd door de geallieerden net nadat hij bevrijdt was uit Kamp Natzweiler. Wat een man. Ik heb het niet af kunnen kijken natuurlijk, en ik moest Ellen ten Damme in de trapeze achterlaten, want mijn trein richting de Schrijftafel ging sowieso om 09.05 uur. Ik wil nu helemaal deel 1 en deel 2 helemaal nog een keertje terugzien. Ergens vandaan komt te voorschijn dat dat tot 11 september nog kan. Note to Self.
Theater Aan de Slinger / Houten - Picture ~> © Carolien GeurtsenToen ik nog steeds niet ontbeten had en de biefstuk Rare naar mij lachte, heb ik hem begeleidt van twee sneetjes brood, gebakken in het laatste restje sojasausolie, nog net niet met de vingers opgegeten. Genoten heb ik, net als gisteren van Lucky Fonz de III, ook een jong om op te vreten.
Wat doet hij mijn hart goed smelten en wat is de foto fijn geworden die ik vaudstaud genomen heb, vlak voordat hij de eerste keer aan het publiek zou vragen of er nog vragen waren.
Een vrouw riep van helemaal boven, duidelijk zeer verontwaardigd, …of die telefoon daar beneden uit mocht.
Ik voelde hem al aankomen en zat met mijn telefoon in de aanslag.
Lucky vroeg: welke telefoon? ‘en ik stak onmiddelijk schuld bekenend heel braaf mijn hand met foon hoog de lucht in en Otto/Lucky vroeg  me vervolgens heel lief  zoals alleen hij maar kan doen: mag de telefoon uit? Op dezelfde toon gaf  hij mijn Ja door aan die mevrouw daar helemaal bovenin, en aan de hele zaal natuurlijk…

Ik ben vooral festivals gewend en geen theaters, en realiseerde me pas bij de tweede foto dat wat ik deed Not Done was. En nee ik ben niet blond.
Toen heb ik er snel nog twee genomen, dat dan weer wel, en helemaal klaar om ‘m weg te ruimen werd ik in het zonnetje gezet. Terecht.
En ja, ik had ook nog een vraag, maar die dorst ik toen niet te stellen, of hij welleens met Roosbeef opgetreden had. Die vind ik ook zo leuk en het stata me vaag bij. Zoeken we op.

Hachée of Appeltaart | Zomergasten Jolande Withuis  |  Pim Boellaard | Natzweiler / vasthouden aan de lust tot leven | Ellen ten Damme| Lucky Fonz III | Sharp2 | De SchrijftafelTrackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: