Oosterse Eigenheimers a la Carte – Thuisafgehaald in Transition Town Café

On 13 May 2013 by Carolien Geurtsen

Designhuis Guerrilla Gardening

Boere-Curry met Vis

Zonet mijn eerste echt afhaal maaltijd online gezet. Er stond al wel een paar weken een recept van mij ‘op verzoek’ omdat mijn stoute schoenen nergens te bekennen waren, maar doordat Uitgekookt, een van de andere afhaalkoks hier in Houten ook inderdaad een officieel verzoek indiende, heb ik er gelijk maar werk van gemaakt en vier porties in de aanbieding gezet.
De man achter Uitgekookt, Dick Pater, was net als ikzelf afgekomen op de oproep van Transition Town Houten, dat elk kwartaal een open inloop café houdt hier notabene bijna onder mijn huis. Dus toen we afgelopen zaterdag gegevens uitwisselden werd dat later op dag geconcretiseerd in een verzoek. Zelf biedt hij sinds drie maanden maaltijden aan via de website van Thuisafgehaald en heeft ongeveer 60 maaltijden ‘geleverd’. Ik zat er een beetje ademloos naast. 4 keer per week kookt hij voor ‘buiten’. Ik ambieer eerst maar eens 1 keer per week.

Transition Town behoeft misschien wat meer uitleg. In 2006 in Zuidwest Engeland gestart,  is het inmiddels een wereldwijd maar tegelijkertijd ook  voor velen onbekend begrip  wat draait om de kracht van de lokale gemeenschap. het is gericht op het op allerlei manieren zelf, samen met wijk, buurt, stadsgenoten, aan de slag te gaan om wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. En behoorlijk concreet ook. Zoals de slogan luidt: Een aanpak met Hoofd, Hart en Handen. Initiatieven bedenken en vervolgens gezamenlijk uitvoeren.

Transition Town in drie stappen

Transition Town doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewonen mensen. Kortom, Transition Towns (Steden in een Overgangsfase) zijn gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap. De TT initiatieven hebben een ambitieus doel: Je eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van een onafwendbare permanente oliecrisis (Peak Oil) en de klimaat crisis. De noodzaak dus tot omschakeling naar een economie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Het Hoofd betreft vooral de benodigde  feitenkennins met betrekking tot Peak Oil en Klimaatsverandering. Als je weet hoe de ontwikkelingen ervoor staan en je tot het inzicht bent gekomen dat het allemaal anders moet, pas dan kun je werkelijk in beweging komen.
Het Hart van een TT initiatief wordt gevormd door een toekomstvisie. Je creëert een beeld van de fysieke omvorming van de samenleving. Maar om daar te komen, is ook inzicht vereist in de psychologische processen van verandering. beseffen dat we zijn opgegroeid in een samenleving die verslaafd is aan olie. En dat het verre van makkelijk is om daarvan los te komen. De grootste kracht voor het Hart is het ontwikkelen van vertrouwen dat dingen zullen gaan lukken. ook fantasie en het lef om idealen te koesteren zijn stimulerende krachten.
En de Handen zetten een Transition Town initiatieftastbaar neer. Met concrete acties, projecten en cursussen brengen TT-werkgroepen de theorie in praktijk.

Hier in mijn eigen Houten, sinds 2008 de 53e gemeente in Nederland waar het initiatief gestart is,is daar inmiddels al veel goeds uit voort gekomen. Uit de Werkgroep Voedsel vloeide Eetbaar Houten voort met onder andere de Buurtmoestuin als concretisering en inmiddels is ook een echte eco-wijk in verregaande staat van oprichting en uitvoering. Kortom, het gaat over initiatieven ontplooien en oplossingen vinden en laten zien hoe je die zelf kunt organiseren.

Eetbaar Houten

De werkgroep “Eetbaar Houten” wil bereiken dat er meer eetbare gewassen, struiken en bomen in Houten worden geplant en geoogst! Dat kan door in onze eigen tuin aan de slag te gaan maar ook door als buurtbewoners stukjes plantsoen/weiland/bos e.d. te adopteren, zodat er meer eetbare tuintjes komen in Houten.
Daarnaast willen we de gemeente stimuleren om meer eetbare struiken en bomen in de wijk te planten en willen we graag samenwerken met bestaande groepen in Houten die zich al (veel) langer bezig houden met het zelf verbouwen van voedsel. We willen ons ook laten inspireren door allerlei nieuwe initiatieven zoals de makkelijke moestuin, tuinieren op basis van permacultuur, tuinieren in het bos (de onderhoudsvrije tuin van de toekomst ) en gevel- of venstertuinen.

Thuisafgehaald

Thuisafgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas… hier kun je je maaltijd delen met je buren. Geen zin om te koken? Kijk hier wat er aangeboden wordt en je hebt zo iets lekkers op je bord.

Ga ook op culinaire ontdekkingstocht in je eigen buurt! Deel, proef en geniet!.

Daarmee past Thuisafgehaald natuurlijk helemaal in dit rijtje. In je buurt wordt gekookt of kook je zelf (indien haalbaar liefst met lokale producten), en het lag dus eigenlijk erg voor de hand om in het Transition Town Café een ontmoeting te arrangeren tussen koks en afhalers. Zo was daar zaterdag ook Oude Man die al ruim een jaar regelmatig gebruik maakt van de aanbiedingen uit de wijde omgeving, al kan hij nog wel wat meer adresjes gebruiken volgens eigen zeggen, zeker hij gezien zijn gezondheid niet meer op de fiets kan stappen zou hij gebaat zijn bij buurtkoks nog wat dichterbij.

Waar hebben we verder het over gehad?
Heel concreet over hoeveel gram je rekent per persoon, of je bakjes meegeeft of vraagt of iemand een schaaltje meeneemt, wat voor soort maaltijden je aanbied, maar ook dat sommige maaltijden feitelijk te duur worden voor de kleine beurs en het dan misschien qua gezondheidsfactor wel winnen van een Afhaal Chinees maar niet kwa hoeveelheid, dus dat is echt een aandachtspunt, als je tenminste de filosofie van Thuisafgehaald in ogenschouw neemt wat betreft betaalbaarheid. Aangezien het de bedoeling is dat je alleen de onkosten rekent, dus zonder winstoogmerk. Feitelijk ontstaat er een nieuwe luxer aanbod met mogelijk duurdere ingrediënten   en dat is op zich natuurlijk ook prima.
Waar de een niet van koken houdt en de ander werkeloos is en fanatiek hobbykok, is het logisch dat het veel kansen biedt om aan je trekken te komen. Uitgekookt heeft regelmatig iemand als klant die in Zeewolde woont en in Houten werkt en dan maaltijden mee terug naar zijn vrouw neemt. Om dan soms de andere dag een maaltijd mee te brengen die zij weer gemaakt heeft, want zij is ook een Thuisafgehaald kok. Het is hemelsbreed niet helemaal naast de deur, maar als meneer toch rijdt, waarom dan niet zo. Ik vind het briljant.
Een andere reden, ook voor mijzelf, is dat ik het minder leuk vind om voor een of twee personen te koken dan voor vier of vijf. Ik kan daardoor zelf gevarieerder en gezonder eten én mijn skills onderhouden, mezlef blijven uitdagen om spannend te koken. Mijn naam is niet voor niets Oosterse Eigenheimer.
De factor gezelligheid en aanspraak werd ook genoemd, want er ontstaan allerlei sociale contacten als je zo over en weer bij elkaar in de keuken komt.

Brussel, bemoei je niet met onze moestuintjes

In vogelvlucht kwamen verder nog langs: Robs Budget Menu’s – Wekelijkse recepten gebaseerd op aanbiedingen in de supermakten van die week. Je moet er maar op komen.
Dan was er Stadstuinbouw en Guerrila Gardening – Het stimuleren van eetbare planten op plaatsen waar nu sierplanten of gras staat, en de regel die Brussel dreigt op te gaan leggen: Alleen nog maar goedgekeurd zaaigoed gebruiken, en uitwisseling van eigen zaden en zaailingen verboden wordt. Wat betekend zaaigoed geïmpregneerd met pesticide met alle gevolgen van dien. Brussel, bemoei je niet met onze moestuintjes!
Ook het tijdschrift Genoeg, voorheen de Vrekkenkrant, werd genoemd als bron van inspiratie om meer met minder geld te kunnen doen.

Vrijdag komt mijn gewonnen pakket, krijg ik iemand op de lunch en heb ik mijn debuut als ‘voor buiten de deur’ kookster, en kook ik wie weet hoeveel porties voor Thuisafgehaald (max 5). Om twaalf uur die dag weet ik dat. Een gedenkwaardige dag zal dat worden. O ja, ik ben Oosterse Eigenheimers á la Carte.
Vanavond eerst  eetbare plantjes ruilen bij de zaailingenruilbeurs. Ik heb aardbeieen in de aanbieding.

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: