oppassen

On 26 July 2015 by Carolien Geurtsen

Oppassen 800Een huis van een vriendin. De planten en de bloemen en de moestuin. Niks geen straf. Oppassen op een heerlijk huis met een terras aan het water is geen moeite, echt genieten dus.
Peinzend had ik de eerste dag al gekeken of ik een vuurkorf bespeurde, maar nee, dat is niet het geval. Eigenlijk wel zo rustig bedacht ik me nog, mezelf voor de gek houdend, want ik vind bijna niets zo leuk als een vuurtje stoken en er bij zitten mijmeren met een glas iets.
Gelukkig werd er voor gisteren stormachtigheid aangekondigd en kon ik de overweging om echt op jacht te gaan naar waar stond de mijne ook al weer (ik bedenk me nu die staat in Limburg, want ik heb zelf al heel lang geen tuin meer), al snel loslaten.

Diezelfde gisteren was ik net voor de eerste bui weer binnen met boodschappen en maakte ik het me uiterst gemakkelijk met krantjes en wat lunch left-overs van de dag ervoor.
Ondanks de woei en de regen had ik wel de schuifdeur op een klein kiertje opengezet, gewoon om toch enigszins het contact met ‘buiten’ te voelen in plaats van – hoe prachtig ook – ‘alleen maar’ te zien. Bijna vijf weken hier of daar voornamelijk in de buitenlucht doorgebracht hebbende, heb ik nog steeds last van een claustrofobisch gevoel wat ik wel (her) ken van vruggah, na de jaarlijkse maand op de maturistencamping in de Ardeche. Terugkomend in de huidige woning van dat jaar kwamen altijd weer de muren op me af en het dak naar beneden en probeerde ik de eerste weken in het dan meestal al herfstachtige NL op het balkon of in de tuin te slapen.
Hier zijn er glazen puien die klein of groot open kunnen en is het zelfs met slecht weer ook zeer buitengevoelig.maar toch dus die kier open die de lucht in huis deed bewegen.

Na ja, een héél lang verhaal kort, ik kreeg heel langzamerhand kond van een licht rokerige reuk. Het was toen al lang weer droog en als een konijn snuffelde ik letterlijk met mijn neus wat omhoog of ik het goed rook. (Wat moet dat er debiel uit hebben gezien). Ik kon eigenlijk niet geloven dat iemand rond die tijd, nog klaarlicht en bepaald geen barbeque weer, hier in de buurt een vuurtje aan het stoken was. Feitelijk was dat bijna hetzelfde moment dat ik op mijn scherm een bericht zag binnenkomen van de politie met een waarschuwing voor schadelijke rook en ramen dicht doen alarm.
En inderdaad, brand in de buurt. Na even zoeken, bleek in de straat van míjn kapster en zo je wilt mïjn Kwalitaria een grote brand te ?woeden? Terwijl het nieuws binenndruppelde bleek uiteindelijk dat dat hele blokje, inclusief de vier bovenwoningen inmiddels helemaal is uitgebrand, afgrijselijk. Het enige relatieve geluk bij dit ongeluk is dat er geen gewonden of erger zijn gevallen.

Nu, de volgende ochtend, schijnt hier weer volop de zon en van een rooklucht is niets meer te bemerken, ga ik me zo voorbereiden op familiebezoek en een verjaardag, en ditzelfde nu vraag ik me af hoe het met iedereen is, waar ze vannacht geslapen hebben en óf ze hebben kunnen slapen. En vraag ik me ook toch heel even af, what if, de brandweer er wel eerder had kunnen zijn. Ze hadden de handen vol aan de stormschades in de buurt. En natuurlijk ook waar de brand begonnen is en hoe. Maar deze vragen noch het antwoord daarop veranderen ook maar iets aan de huidige situatie, dus weg ermee.
Heel veel sterkte, Petra, en Frans en alle iedereen!

En ik, ik moet ook oppassen, want net als zo vaak, heb ik zojuist mijn vingers verbrand aan notabene een kop koffie, omdat de oven nog heet was van het afgebakken broodje en ik nog steeds en ook hier, mijn koffie opwarm in de magnetron als die van de dag ervoor nog niet op is. No kidding.
Drie vingers aan mijn rechterhand roepen nu steeds om mijn aandacht. Een waarschuwing voor mijn onoplettendheid ook voor als ik zometeen weer met de oven aan de slag ga. Maar peanuts vergeleken bij wat hierboven staat. En laat die vuurkorf maar even zitten ook.

PS voor een volgende keer zou het best een goed idee zijn als RTV Utrecht er ietsje eerderop inspringt als calamiteitenzender nu urenlang de 3 weken oude uitzendingen van start Tour de France in de herhaling) en de Gemeente Houten was ook even niet thuis – zie Frank Blog

Update 20.00 uur: 4 uur na het uitbreken van de brand heeft RTV Utrecht meer informatie. Dankzij de vrijwilligers van Omroep Houten.
Update 20.15 uur: Na 4,5 uur is het de gemeente Houten gelukt om een bericht ophaar website te zetten.
Update 2.00 uur: Politie meldt dat rook toch niet giftig was.

er valt nog heel wat meer op te passen zie ik al.Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: