Kerels aan mijn lijf? In bad met oude Kaas en Döner Kebab

On 25 January 2013 by Carolien Geurtsen


On the way to the hamam
Vorige week kon ik niet slapen en heb ik op Uitzending Gemist ‘Oude kaas en Doner Kebab‘ opgezocht, een werkelijk zeer grappig programma met Haagse Henk (toch? Ik ben heel slecht in acenten/dialecten) die in een serie afleveringen zijn vooroordelen over Turken en Turkije gaat onderzoeken, samen met drie Turks-Nederlandse vrouwen: Deniz Akkoyun, Meral Polat en Gülden Ilmaz.
Voor mij heerlijk ontwapenend hoe hij aankijkt tegen een bezoek aan een moskee: ‘Ik ben bang dat ik respectloos overkom’, Topkapi palace: ‘hoeveel vrouwen had de Sultan? Een gevolg van 500 mensen inclusief eunuchen en first ladies, én zijn eerste bezoek aan een Turks Bad of Hamam.
Terwijl hij dat avontuur met duidelijke tegenzin begint: ‘een vent aan mijn lijf, ik hou er niet van’ en zich duidelijk niet kan voorstellen dat hij zich daar aan over kan geven, blijft hij konsekwent heel eerlijk… ‘…dat is voor het eerst van mijn leven dat ik gewassen ben door een vent, mama mia’. ‘wennen hoor, maar het was wel lekker hoor, voor één keer.

Mijn allereerste keer in een publieke Hamam in Istanbul was een heerlijke ervaring, in Cinil Hamam, notabene een bad gebouwd in 1640, een deel van een oude Moskee en een prachtig gebouw, ietwat verwaarloost, met een aantal vrouwen die klaarstonden om ons flink te pakken te nemen in de meest positieve zin van het woord.
Natuurlijk een apart gebouw voor vrouwen en mannen, met een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.
Heel wat anders dan de hamams die ik ken uit mijn tienjarig verblijf in Turkije. Omdat we in hotels woonden en werkten, ging ik heel braaf ook naar de baden en sauna’s in onze eigen hotels en leek er geen tijd of gelegenheid om daarbuiten ook publieke hamams te bezoeken. Dat zegt veel over mij en hoe ik toentertijd leefde. Hamams in hotels zijn meestal krap bemeten. welliswaar prachtig bemarmerd maar laag en klein, en toentertijd vond ik het erg vreselijk om dan een badpak aan te moeten, dus in feite heb ik dat avontuur nooit ten volle geleefd.

Dus heerlijk om samen een een vriendin naar haar locale hamam te gaan, gepampert en gewassen te worden, gemasseerd en ingezeept.
Om bij alle knopen gegrepen te worden die zich in mijn schouders en nek bevonden en vooral om te horen dat mijn lijf het lijf van een sportster lijkt kwa spieren en conditie, temeer daar dat niet is hoe ik het ervaar.
Ik zei nog tegen F, als mijn fysio vorige week niet hetzelfde had gezegd, zou ik haar mogelijk niet geloofd hebben. Met haar voor mij getrainde lijf is het een verrasing als ze verklaard dat de hamamci haar dat nooit gezegd heeft.
Nu is het aan mij om de conditie van dit klaarblijkelijk godinnelijke lijf nog wel wat meer op te krikken, want fit voelt het allesbehalve en wat kilo’s mogen ook gerust naar de Filistijnen verhuizen.

Die derde hamam ervaring is er geen van hallo en lekker, want toen werkte ik nog als reisleidster, met een niet al te bonafide hotel, wat pas na enige tijd bleek. Omdat de vrouwelijke toeristen toch van niets wisten, stond er een man in de Hamam om de vrouwen te wassen en te masseren. Dat was en is oprecht niet de gewoonte in Turkije, en leverde toentertijd nogal eens klachten op van mijn vrouwelijke gasten. Onzedelijke en ongewenste betasting was schering en inslag, bij dat betreffende hotel.Waarop ik weer naar het management snelde die ja, nee en amen zeiden maar vervolgens niks ondernamen, waarop ik mijn bevindingen ook aan het moederkantoor in Nederland doorgaf.
Op de een of andere manier was dit hotel er een die alle vooroordelen bevestigde:  Niet te vertrouwen, malafide en handen thuis of handjes laten wapperen, allebei op de verkeerde momenten. Een van de redenen om de samenwerking uiteindelijk op te zeggen.

Om hier dan ook nog een muziekje bij te vinden, ik geef het je te doen. Daar ga ik even over fantaseren tijdens het volgende loopje: Om mijn potentiële goddelijkheid tegemoet te komen, aanvaard ik nu de tocht naar de plaatselijke supermarkt om de wijn aan te vullen.
En ik verzeker je, dat is een hele klim.

Dus voor muziek en foto, jazeker, van de hamam, straks nog even terugkomen.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Oude Kaas en Doner Kebab | Blogje FGeerdink over diezelfde hamam | Prachtig mooie dagLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: