plogger de plog – not my cup of blog – foggy #plogpraat

On 21 January 2014 by Carolien Geurtsen

 

Straks #ploggen bij #blogpraat Ik vind t zelf n stom woord, n nieuwe hype voor n oud begrip: je dag in foto’s bloggen. Evengoed #havefun

— Carolien Geurtsen (@Caro_Geurtsen) January 20, 2014

 

Ploggen, iets ‘nieuws’ aan het blog firmament (/) (of?)

blog
de (m)/het blog zelfst.naamw.Uitspraak:   [blɔx] Verbuigingen:   blog|s (meerv.) soort dagboek dat iemand bijhoudt op een website Voorbeelden:   `een blog bijhouden`, `een blog met duizenden lezers`Synoniem:   weblog …
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/blog

Bloggen is dus een afkorting van het woord web-log en alhoewel ik me nog enigszins kon vinden in de vlog (video-log) hield het daar wel op, of zo merkte ik al enkele weken geleden toen ik de ploggers zag verschijnen.
With all due respect, het is leuk om nieuwe vormen uit te proberen, ik kan zelf niet anders zeggen, maar alhoewel ik me er niet genoeg in verdiept heb om gegronde redenen aan te geven voor mijn weerstand, heb ik mezelf dat maar gegund.
Toen dan ook gisterens #blogpraat, de wekelijkse blogchat op Twitter aangekondigd werd, was ik wel enigszins nieuwgierig wat doorgewinterde bloggers ertoe kan hebben gebracht om deze nieuwe vorm te omarmen, in ieder geval als onderzoek, maar toch niet nieuwsgierig genoeg om mijn, naar mijn idee gezonde, weerstand te overwinnen.

Kortom, ik had iets beters te doen,

en vond dat tegelijkertijd intruiging, omdat ik het wekelijks contact met mijn blogmaatjes over de feestdagen wel gemist had, en ook verfrissend om dat ik niet zo heel erg vaak afkerig ben van nieuwe paden (of schijnbaar nieuwe paden) die bloggers betreden en daar graag een boompje over op mag zetten. Maar deze keer niet, vond ik het fijner om mijn ietwat meditatieve staat in een halfslaap voort te zetten en wat door te mijmeren over (mijn) weerstand en waar ze door veroorzaakt zou kunnen zijn.

Ik zal straks ergens een definitie opduikelen van ‘ploggen‘, maar het houdt iets in in de trant van je dag weergeven met foto’s en dat op je blog posten. En los van dat ik zelf niet zo vrolijk wordt van mijn dagen op dit moment en erover schrijven al weinig aantrekkelijks (meer) voor me heeft (ik denk al helemaal niet voor de lezer), komt het me al helemaal akelig voor om daar door de dag heen dan ook nog ter illustratie enkele foto’s van te maken en die te posten.
Ik denk ook dat niemand daarop zit te wachten, hoe vreemd dit ook mag klinken voor iemand die al bijna twee jaar drie kwart van tijd dagelijks blogged en die heel erg van fotograferen houdt, én gedurende zeer lange tijd vaak ook meermalen daags een foto postte van wat haar in haar omgeving besluipt, of het nou mooi voedsel is, of een schijnbaar onbetekenende situatie of een gek gebouw of een fiets die aan de brugleuning hangt. Behoorlijk dagdagelijks en niet echt uitzonderlijke beelden. Haast ploggerig dus. Want ja ik hou van fotografie en van delen als ik iets in mijn ogen bijzonders tegenkom, én ik hou van schrijven.
Dat is ook de hoofdreden dat ik met bloggen begonnen ben, beter leren schrijven, mijn eigen stijl, mijn eigen taal uitvinden, en onderzoeken waar ik over schrijf als ik schrijf. En zelfs video’s maken vind ik leuk, dus ik zal ongetwijfeld ook een vlog geproduceerd hebben zo af en toe, ik heb het alleen nooit zo genoemd. Ik vind de plog een voor mij wat gekunstelde in het leven geroepen vorm, die alleen al door de met ploeg associërende woordklank mij niet kan bekoren, zoveel is zeker. En daar wild eik het maar even bij laten.

Er zijn vast hele mooie dingen over gesproken gisteravond en mogelijk ook verschenen de afgelopen weken, dus voor de volledigheid hier wel de link naar de blogchat van bij plogpraat (flauwe verschrijving, zorry #blogpraat) en een of twee bloggers van wie ik weet dat ze er mee bezig zijn gegaan.

Wat ik wel heel leuk vind, is dat ik ondanks mijn schrijvers dip veroorzaakt door een fikse depressie, het zo langzamerhand weer voel kriebelen, geïnspireerd door wat ik opzoek om me te inspireren. Hier gewoon weer een paar linkjes zoals ze dat afgelopen nacht in mijn slapeloze periode gedaan hebben. Mijn hart en ziel verwarmd. Wat mij doet glimlachen is bijvoorbeeld

Ploggers 1 Karin Ramaker Dat ziet er eigenlijk wel leuk uit, maar smaakt (nog) niet naar meer.
Ploggers 2 Anna-Maria Giannattasio heeft gelijk deze plog ziet er uit zoals vele van mijn blogs en gelukkig leuk, dus dat stemt weer                       gerust, maar pleit nog niet voor de titel van de vorm 

Plogger 3  Nee Blogger Elja Daae, die ik sowieso erg graag lees op haar eigen blog, schreef er hier een stukje over op de Blogpraat website ter aankondiging van het plogpraat onderwerp zelf.

en tot slot vind ik  een stukje van Jeroen Mirck over ploggen waar ik gelijk vind door wie de onzalige term is geswagged, o nee gecoined, een ware blog celebrity zo heb ik begrepen. photoblog is lang, en floggen klinkt als iets onsmakelijk dat geef ik toe, dus ik hou het gewoon bij photo/fotblog als het dan persé moet en anders gewoon Fog, veel leuker.

O ja, de eigenlijke chat-log van gisteravond staat hier

Ik hou mezelf voorlopig nog even op de been met in the wee early hours rond struinen op het Net en bij TED – hier de top 20 – naar wat positive news or creative inspiration to keep going.

en zo ben ik vannacht ook de blog  Rubber Shoes In Hell gaan lezen. Michelle begon mij midden in de nacht op Twitter te volgen wat me eerst nieuwsgierig naar en vervolgens blij maakte met haar blog. Blijer dan Plog.

 4 Responses to “plogger de plog – not my cup of blog – foggy #plogpraat”

 • Tjsa, als je zoals ik, dagelijks wilt bloggen, is ‘t ter afwisseling best welkom. Afbeeldingen met stukjes tekst, al dan niet komisch geschreven. Ik ga ‘t dus niet dagelijks doen, dat ploggen, maar eens per week.
  Jammer dat ik deze #blogpraat heb moeten missen… 🙁

  • Carolien Geurtsen

   Snap ik heel goed hoor Irene, en wie weet is het een idee om een tweede plog ronde aan te vragen. mogelijk is daar best belangstelling voor.

 • Dank voor de link. We delen dezelfde scepsis over de term, al moet iedereen natuurlijk lekker doen wat ie wil op zijn/haar blog. Wel vind ik het eigenlijk weer grappig dat oude wijn zich prima opnieuw laat verkopen in nieuwe zakken.

  • Carolien Geurtsen

   izz ook zoo ^*history repeats etcetera.
   I
   k vind het ook leuk om te merken waar ik allergisch op reageer, en dan over een jaar kijken of ik er intussen ook niet vrolijk op los plog (cq het ook die naam geef 😉

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: