Precies een jaar geleden

On 12 July 2012 by Carolien Geurtsen

begon ik met ‘Open Deuren’ aan een periode van 80 dagen iedere dag bloggen. 80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren tot dat die ene letterlijke voordeur op 1 oktober 2011 voor de laatste keer dicht zou vallen.
Iedere dag een blog met een foto van een deur uit een dorp in Cappadocië, Turkije, mét muziekfragmenten.

Ik schreef:

Over 80 dagen trek ik als het goed is de deur van mijn woning voorgoed achter me dicht, een aantal jaren achter me latend van uitbundig geluk, gemeleerd met steeds groter wordende uitdagingen, gevolgd door een aantal jaren van verdriet, loslaten en vooruit gaan kijken.
Gisteren heb ik, gestimuleerd door een paar bevriende medeschrijvers, een project omarmd om weer regelmatig tot schrijven te komen. Iets wat ik graag wil en waar de afgelopen tijd aardig de klad in gekomen.
Ik zocht een kapstok, semi-neutraal en herinnerde me: In Turkije heb ik in April eindeloos veel deuren gefotografeerd, in ieder geval meer dan 80, dus voor elk van de komende dagen één. Open en gesloten deuren, oude en nog oudere deuren, die me zullen bijstaan bij het schrijven, net zoals ze dat deden toen ik ze fotografeerde, toen om me bij te staan in het schijnbaar ‘doelloos’ rond mogen slenteren onder de ogen van dorpelingen in Góreme, Mustafapasa en Üçhisar. Ik was daar met een goede vriendin, in een soort tijdcapsule van een week, terugkijkend naar oud en speculerend over nieuw, en dat deden we meest wandelend.
Geen idee waar het heen gaat, waar het toe leidt, of het lukt en wat dat dan bepaalt. Ook geen idee of het interessant wordt om te lezen of pijnlijk of leuk om te schrijven. Ik ga het beleven.

Limit to your Love
Tijd nu om de balans op te maken. Een jaar verder, met alle deuren die geopend zijn en gesloten.
De tijd van hoe nu echt verder lijkt ook bijna aangebroken, al heb ik nog steeds geen goed idee waar het heen gaat, of er wel een ‘écht’ bestaat, welke koers mijn hart of mijn ziel in wil slaan. Nog steeds wordt ik geremd door slaap problemen en een achillispeesontsteking mijn spoor te trekken. Zelfs de beginners 5 km per dag lopen heb ik achterwege moeten laten, en bij de voordeur staan krukken klaar voor als ik weer eens te eigenwijs ben geweest en te lang heb gelopen.
Ik doe bijna trouw mijn dagelijkse oefeningen en ga braaf twee keer per week naar de fysio voor martelende massages van kuit- en bilspieren. Dus of ik mijn training voor de Camino 2013 echt nog dit jaar kan beginnen staat te bezien.

Wel weet ik dat ik veel van mijn zelfrespect en waardigheid – wat een beladen woord, maar het is wel waar – weer terug heb gekregen in dat jaar, al ben ik diep gegaan en heb ik diep gebogen.
Gebogen voor de omstandigheden en tegenslag en voor het feit dat ik het, mijn leven, niet meer alleen aan kon, de lasten letterlijk en figuurlijk niet alleen kon dragen.
Dus leerde ik om hulp en ondersteuning te vragen én om die vervolgens dan ook te leren ontvangen, te accepteren en aanvaarden wat mij aangeboden werd, en dat was niet mis.
Ongekend grote golven van hulp en ondersteuning en ongekende goedheid werden mijn deel, en nog steeds is dat het geval.

I count my blessings, ik heb de meeste zo niet al mijn wonden gelikt en de meeste zijn redelijk genezen.
Ik adem door en kijk om me heen.3 Responses to “Precies een jaar geleden”

 • “Ik adem door en kijk om me heen.”
  En ga weer verder, neem ik aan.
  Mooi blog. Mooie reflectie. Mooie ontwikkeling.
  Succes met de vervolgstappen.

  • Carolien Geurtsen

   Dank je wel Peter, leuk om te horen!
   …/ en op het moment is om me heen kijken het verder gaan 😉
   Volgens mij wordt het terugzien een concluderen van verder gegaan zijn…laterder

Trackbacks & Pings

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: