Rot op met je Kanker

On 3 October 2012 by Carolien Geurtsen

zonder snijden #borstkanker

 

vanmorgen twee artikelen over Kanker in mijn mailbox, van medebloggers.
Mensen die er nog zijn gelukkig, en even gelukkig staat er ook een goed-nieuws bericht op Facebook van de vriendin waar ik gisteren mee zou lunchen maar die onverwacht in plaats daarvan door een bezorgde huisarts doorgestuurd werd naar toch maar weer even ‘tussen de platen’. Dit na de twee borstbesparende operaties van enkele maanden geleden….

Beide bloggers, zie “En, hoe was het tussen de platen? en  “Wil ik meer over kanker weten?” ( de links staan ook onderaan) hebben een uitgesproken mening vanuit hun eigen ervaring met kanker.

Ruud schrijft:

Ik ben in het algemeen vóór stevig aangezette campagnes. Niks tegen vuurwerkcampagnes over stomme runten, die stunten, met afgerukte ledematen in beeld. Niks tegen foto’s van zwartgerookte longen. Maar de afgelopen paar weken heb ik het toch even lastig. Met abri’s, die mij met grote letters vragen of ik meer wil weten over kanker. Brrrrrr. 

En Karin schrijft:

Maandag belde ik haar op. ‘En, hoe was het gegaan vanmorgen?’ Het was even stil aan de andere kant van de lijn. ‘Je bent in de war, ik moet volgende week naar het ziekenhuis.’ Oh ja, de achtste. Stom van me. Dat komt omdat ik er steeds over nadacht. Over die ruimte waar ik zelf ook heb gestaan, ontbloot bovenlijf, en verpleging om me heen. Routineklusje voor hun, maar allerminst voor mij. …..  Het is deze maand borstkankermaand. We geven elkaar allemaal roze armbandjes en wensen elkaar geen borstkanker toe en als je het wel hebt wensen we je veel sterkte met je kaalheid, chemo’s, mammo’s en doktorenbezoek. Soms is me dat net even iets teveel.


 Waarop ik zo nodig ook iets moest schrijven, eerst bij haar op de blog, daarna nu hier….me van het hart moest heet dat geloof ik mooi 😉

….dat het teveel kan worden snap ik, en de platen zijn een regelrechte maar gelukkig kortstondige ramp.
In tegenstelling tot de meeste geboortes, dat wens ik mannen ook wel eens toe, een geboorte meemaken…  [dit nav een opmerking van Karin over piemels tussen de platen].
Ik heb het nu al meerdere malen gehad, die platen, voor de zekerheid.
Waar de campagne van deze maand onder andere goed voor is, is dat het voor een aantal mensen/vrouwen gemakkelijker wordt om erover te praten of eerder en zelfs ‘op tijd’ naar de dokter te gaan.
Het roze sausje mogen ‘ze’ wat mij betreft houden, maar ‘ze’ zijn ook ‘we’; want onze vriendinnen, moeders, zusters, dochters, oma’s en moeders horen erbij. Dus als het helpt om meer aandacht en geld te genereren, dan toch maar graag die fluffie roze business, en hoempapa van BNners erbij.
En ik realiseer me dat ik veel liever wegkijk van nieuws over kanker-acties dan van kankernieuws over verschrikkelijkheden die mensen elkaar vrijwillig aandoen.

Jij sterkte Karin! En wij sterkte allemaal, vrouwen die het al wel, nog niet, een beetje, misschien al wel nu of gehad hebben, of ieder die ze moet missen, de borsten, maar ook moet missen, de vrouwen die het niet gered hebben!

Ik ben blij van de nieuwe borstbesparende behandeling, met behulp van geluid, lang niet in alle gevallen effectief, maar een stap in de goede richting en ik ben er trots op dat ik meewerk aan een landelijk onderzoek naar borstkankerrisico en hoe het te verkleinen valt door de ‘we’ die het nog niet hebben of dat denken…

Nu even een lekker muziekje zoeken…

liefs
Carolien

Opereren zonder snijden |  “En, hoe was het tussen de platen |   “Wil ik meer over kanker weten?

PS: Voor diegenen die aanstoot nemen aan de titel, sorry!
Het lucht me erg op dat er iets minder taboe ligt op het K-woord, en het luchtte me erg op, het zo op te schrijven. Brrrr..
.Al snap ik het wel, van oorsprong… waar het fluisteren vandaan komt.
Maar ik heb genoeg van het fluisteren over.
Het is een rotziekte.

 One Response to “Rot op met je Kanker”

 • zolang er niet gescholden wordt met het K woord vind ik prima dat we gewoon praten over kanker. punt. dank je wel voor je vervolgblog.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: