Sinterklaas is geen Ka- of andere Marrokaan maar gewoon een Turk met witte billen

On 19 October 2013 by Carolien Geurtsen

“Misschien moeten we de kinderen laten beslissen”.                          Zelfs de HoofdPiet zegt: maak mij minder zwart en minder knecht

Sintermehmet

Ontbijtje met Sint en Piet gedachten

De kennelijk Volle Maan heeft hier vannacht niet door de bomen geschenen maar me wel om 03.17 uur wakker doen worden, althans dat vermoed ik. Het kan ook gewoon de kroeg hieronder zijn geweest die uit ging. [Kerk uit, school uit, maar kroeg uit?  Wie het weet mag het zeggen].

Ik werd wakker en moest meteen weer denken aan de geagiteerde discussie over taalgebruik, mogelijk op te vatten als discriminerend.
Een zeer gewaardeerde kennis en op Facebook vriend had zich de moeite genomen om mogelijke uitingen van hem die eventueel krenkend opgevat zouden kunnen worden te benadrukken als niet dusdanig bedoeld.
Dat vond ik leuk en netjes en dat heb ik ook geschreven. Daarmee kwam ik ongewild terecht in een thread, een discussie lijntje, wat ik aldoor had kunnen vermijden, over het hoe Zwart mag Piet zijn, gelardeerd en afgewisseld met ongewaardeerde medelanders als kut- en andere Marrokanen, maar de zwarte gezichten van pieten moeten persé blijven, dus zo ook de profielen van enkele deelnemers aan die discussie.
Zo’n discussie dus.

Het was me gelukt om het allemaal langs me heen te laten gaan  en nu zat ik er middenin.

Ik schreef:

Ik blijf het woord kutmarokkanen een klote woord vinden, net als bitch, sletje en hoer [ voor meiden en vrouwen] en porno (in de betekenis van gaaf)  nu algemeen geaccepteerd zijn bij de jongere generatie, hoort dit voor mij bij verpauperd nieuw-nederlands waar ik fysiek van inkrimp en waar ik ook niet aan gewend wíl raken, maar ik kijk nog steeds wel naar wie het zegt, en kan t dan wat makkelijker loslaten, maar charming nee.

Het zegt ook veel over mij want als een vriendin twintig jaar geleden zei dat ze haar baby de tiet had gegeven, stootte mij dat ook af en vond ik dat ze zichzelf daarmee onrecht aandeed. Gevoelig zieltje zullen we maar zeggen.
Niet dat ik het anders zou willen, maar ik zou wel minder lijden aan de verloedering van meer dan alleen onze taal. Waar ik vast binnen mijn tunnelvisie zelf ook aan mee doe, vandaar dat ik ook het woordje klote laat staan.  Al is het daarnaast alleen maar omdat ik m niet meer goed machtig ben, die taal dan,  qua spelling en grammatica.

En top dat je het vraagt!

waarna het vervolgens dus een hele tijd over zwarte en crisis-witte Pieten ging (want de schoensmeer werd in de 30er jaren duur betaald)

Totdat

Ik ben een 100% allochtoon.. Curacao-enaar !van geboorte. Voel me niet beledigd. Dat gezeik over die zuwarte pieten moet nu wel eens stoppen en die kutmarokkanen opzouten.. Net als de rest van de no-no’s die hier wel komen profiteren maar niets bijdragen. Verder mag de hele wereld nasr Nederland komen als ze gewoon hun steentje bijdragen en accepteren dat ze hier “te gast” zijn zolang ze geen nederlander zijn

 

en iemand het daar weer H E L E M A A L mee eens was en ik ook inene h e l e m a a l snapte waarom de pietermanvrouw discussie zo verhit geworden is, en vooral waarom het ontzettend nodig is dat er wat regenboogpieten tussendoor komen crossen.

Waarop de gastheer van de thread, genuanceerd zoals ik hem ook meen te kennen, even direct op mij reageerde:

Ik ben het met je eens dat het een rotwoord is. Maar het niet benoemen ontkent het probleem en maakt ook het probleem erger. Het probleem is dan de groep jongeren van Marokkaanse afkomst die in alle lijstjes staan waar je niet in wilt voorkomen. % bevolking jeugdgevangenis, %straatroof, % inbrekers, % jeugdwerkloosheid etc. En doordat de politiek dit probleem
ontkent kan jet alleen maar erger worden omdat er niets aan gebeurt.

Daar kan ik me goed in vinden.
Alleen die koppeling aan dat Zwarte Pieten verhaal…

Ik moest weer denken aan mijn werk als gids in Turkije, onder andere in Demre aan de Zuidkust, oftewel het oude Myra, waar ik dan altijd mocht openbaren aan mijn landgenoten dat dit toch echt vlak bij de werkelijke geboorteplaats van Sinterklaas was zoals wij Nederlanders hem later hadden leren kennen en hij hier zijn hele leven bisschop was geweest.
Sinds ik daar woonde, onder de meest brandende zon, had het me hogelijk verbaasd hoe het de Hollanders was gelukt om Sinterklaas zo enorm witter dan wit te krijgen, ik noemde dat toentertijd verkolonialiseerd. Vast geen goed Nederlands maar volgens mij duidelijk genoeg.
Voor zover ik weet reisde hij veel namelijk en zat niet alleen maar in zijn heiligdom. maar misschien wel bij voortduring onder een parasol.

Ook weet ik nog hoe verbaasd ik was geweest toen ik de eerste keer met mijn vriend het bed deelde, of nee dat zal zijn geweest toen hij zich omkleedde na het zwemmen, want dat tafreel zie ik nog levensecht voor me, dat zijn billen wit waren. Hele mooie maar spierwitte billen, sterk contrasterend met zijn bruine lijf. Ik had altijd in de veronderstelling geleefd dat mediterraan pigment niet wakker gemaakt hoefde te worden door de zon.

Aangezien Sinterklaas regelmatig afreisde naar een ander deel van het toentertijd Byzantijnse Rijk, vaker ook naar het Heilige Land, heet het dat hij slaven vrijkocht om ze betaald in dienst te nemen, met een, je raad het al, bruine opperhuid. Maar ja, dat is net als de rest ook maar ene legende he?! Hij had in ieder geval als Bisschop van Myra, je raad het al, zongebruinde personeelsleden om zich heen.

Toen de Nicolaas Mythe zich uiteindelijk verplaatste naar de Lage Landen is Sint tot een bleekscheet gemaakt maar de pietermannen en later vrouwen [ kleine update aan het veranderend tijdsbeeld] mochten hun bruine gezichten houden, omdat dat waarschijnlijk binnen het plaatje gewoon heel erg goed uitkwam.
Verschil in status moest er zijn en ze waren tenslotte als óók als stok achter de deur bedoeld, zeg maar gerust boeman – wie stout is de roe – Net zoals moeders vroeger en misschien nog steeds dreigden met: Wacht maar als je vader thuis komt, lag de zak van Sinterklaas op de loer maar moesten pieten het vuile werk opknappen.
Mooi ritueel om zo laten te bestaan toch? Gebaseerd op angst, straf, boete en beloning. O nee, het is nu vooral een gezellig folklorisch feest, en dus al best een beetje aangepast aan de geest van deze tijd net als met die verdwaalde vrouwelijke pieten.
Althans….

Zwarte pietje waits for Sinterklaas @ Houten

zullen we de kinderen laten beslissen?

Tradities zijn leuk, maar mogen best en graag bijgesteld, zeker als de oorsprong ervan ook al gedeeltelijk geschiedsvervalsing is geweest en bestaande vooroordelen in stand houdt of zelfs versterkt.
Mijn zoon van 20 en mijn neef van 14 willen nog steeds graag samen met de jonge neefjes en nichtjes Sinterklaas vieren vanwege de Gezelligheid en het Samenzijn met de Familie, en volgens mij zou het erg bijdragen aan datzelfde gegeven in Neder-verband als Sint zijn mediterrane uiterlijk weer wat terugkreeg, ietsjes minder pips om de neus, en de pieten, zoals het in een winterseizoen betaamt, wat bleker worden in hun gezicht en om die reden (verkooppraatje aan de kinderen als je dat nodig mocht hebben) vrolijk aan de smink gaan met alle kleuren van de regenboog.
Want zoveel pieten zoveel smaken. Ik heb zelfs begrepen dat Nederlandse kindjes in Amerika al niet anders gewend zijn dan regenboogpieten.
Aangepaste folklore.
Volgens mij kunnen onze kinderen het best wel aan, ik denk zelfs beter dan de Wij die zo hard roepen dat onze tradities heilig zijn.
Vijf jaar en dan zijn de kids er aan gewend, de babies van nu weten dan niet meer beter. En voor de ouderen zal het dan één generatie zijn, maar wat de heck, wij moeten aan zoveel wezenlijkers wennen. Misschien om te beginnen maar eens vragen wat voor kleur zij zelf op hun gezicht willen hebben. Diversiteit en zo. Mogelijk willen ze ‘erbij’ horen en vraagt het toch wat ‘Goed Voorbeeld doet Goed Volgen.

Ik zou wel eens een onderzoek willen naar het al of niet evenredig verband tussen de hardste schreeuwers om De Zwarte Piet Gezichtskleur Moet Behouden Blijven Voor Het Nageslacht en het gebruik van het woord kutmarrokanen. Ecxuse my French.

Just a thought.

en ja Sint was natuurlijk Byzantijn4 Responses to “Sinterklaas is geen Ka- of andere Marrokaan maar gewoon een Turk met witte billen”

 • De sufferds! Ze hadden de kans. Jaren geleden. Hadden ze Pieten in alle kleuren. Omdat er ergens iets mis ging. Helemaal opgenomen in het verhaal.
  Toen dacht ik : “Mooi ! uitbouwen. Nu elk jaar een paar gekleurden Pieten er bij.”
  Nee hoor. Gewoon eenmalige actie geweest.
  Jammerdejammer.
  Want inderdaad. Als je zo iets invoert. Over een paar jaar niemand meer die er over zeurt.
  De roe en de zak als opvoedkundig instrument zijn toch ook verdwenen?
  Ook tradities kunnen ontwikkelen.

  • Klopt, tradities kunnen zich ontwikkelen. Vroeger, als klein kind, geloofde ik in de sint en zwarte piet. Kleurde dus mijn kleurplaten zonder nadenken in de ‘juiste kleuren’. Als het groen en geel was geweest, had ik het ook prachtig gevonden. Ik bedoel maar. Wij, de volwassen, zijn in staat om tradities geleidelijk aan te veranderen. Waarom doet iedereen daar zo moeilijk over?

   • Carolien Geurtsen

    Hey Peter, je zat in de Spam box, hoe dat nou weer kan? – het strafhokje van de juf vanwege eigenzinnigheid? en dan ben ik hier niet de juf.
    Ik wilde eigenlijk ‘van zwarte piet’ schrijven, maar dat vond ik te flauw.
    Blij dat ik keek. Dat doe ik eigenlijk (bijna) nooit, maar ik ben van allerlei aan het opschudden in mijn blog, als een ware Vrouw Holle zei ik laatst, dus ik ben erg blij dat ik je er vond en je bericht kon bevrijden.

    De grote mate van diep racisme die naar boven komt drijven in deze discussie vind ik uitermate schokkend en zoals eerder gezegd wel errug goed dat het boven komt drijven, maar wel behoorlijk ranzig om maar eens een goor woord te gebuiken.
    Dank voor je reactie kleurige man!
    Tot leesz en spreeks!

  • Carolien Geurtsen

   Ik ben het zo met je eens JJ, terwijl ik nog geen paar dagen geleden dacht waar maken mensen zich druk over, blijkt maar weer eens wat er allemaal opgeroepen wordt in den menschen. Zeer veel uberlelijks ook weer geleden elders. Het laagje autochtone beschaving lijkt flinterdun, over dat woord verdraagzaamheid nog maar te zwijgen…en ik begrijp als Nederland sint in deze vorm niet onder bescherming van de mantel des Unesco had willen hebben, dat we hier niet eens nu al achter ge komen waren, dat heeft de mensen blijkbaar echt wakker geschud.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: