Slaap Lekker …en of het een verstandig idee is om je bed met iemand te delen

On 3 May 2013 by Carolien Geurtsen

Dat we niet nog veel zieker en gekker zijn dan we zijn, is uitsluitend te danken aan die allergelukkigste en meest gelukkigmakende zegening van de natuur die slaap heet.

Aldous Huxley

 

Wat veel oudere volwassenen slapeloosheid noemen, zou in feite weleens een oeroud overlevingsmechanisme kunnen zijn.
De bedrading van ons brein is achtergebleven bij het comfort van de moderne gemakken van onze slaapkamer

Carol Worthman

 

Als ik Slaap Lekker zo lees, heb ik zo ongeveer alles verkeerd aangeleerd wat je maar kunt bedenken. Natuurlijk weet ik al best veel over mijn eigen slaap gewoontes maar het is behoorlijk verhelderend én confronterend om het allemaal op een rijtje voorgeschoteld te krijgen, inclusief alles wat ik nog niet wist.
In feite is mijn hoofdontdekking niet zo’n gemakkelijke, ik heb namelijk al heel vroeg een onbewuste tweedeling gecreëerd:  Mijn Dr Jekyll wil in feite gewoon nóóit slapen en probeert uit alle macht mijn Mrs Hyde ervan te overtuigen dat ik best zonder kan. Er is veel te veel te beleven, dus zonde van je tijd toch, slapen?
Mijn vader werkte vroeger in de horeca en kwam vaak ‘s nachts om een uur of half drie thuis met een half gebraden kippetje, of iets anders lekkers. Heel gezellig en knus zaten we dan in het holst van de nacht aan tafel te peuzelen. Daar wil je wel wakker voor worden.

Als kind al begon het echte leven tegen de tijd dat we naar bed moesten, mijn zus en ik, toen we nog een kamer deelden dan.
Eerst vanwege de verhalen die we elkaar vertelden, en het Ik zie ik zie wat jij niet ziet, tot aan het rustgevende rugkriebelen, wat uiteindelijk ook regelmatig strategisch ingezet werd om haar daarmee in slaap te sussen zodat ik naar beneden kon sluipen om nog even televisie te mogen kijken. Nou ja, mogen… Ik bleef eerst een tijdje onderaan de trap zitten om dan in mijn ogen zo ongemerkt mogelijk naar binnen te sluipen voor nog een half uurtje zwart/witte spanning en sensatie. Zeker niet bevorderlijk, zo begrijp ik uit Slaap Lekker, voor de aanmaak van melatonine, het broodnodige stofje voor slaapregulatie.
Wat ik al vermoedde, feitelijk op mijn klompen navoelde, maar minder leuk nieuws vind, is dat elk beeldscherm, dus ook mobiele telefoon of tablet, die werking heeft. Mijn nachtelijke Wordfeudje leggen met zes a zeven mensen, zo net voor het slapen gaan, houdt me dus eerder wakker dan dat het me in slaap wiegt.

Het meest opwekkende en interessante nieuws uit het boek wat zelf zegt te gaan over Het geheim van slapen, slaapwandelen en uitgerust wakker worden, is voor mij dat uit onderzoek is gebleken dat we van nature, dus vóór de uitvinding van de gloeilamp, in feite een eerste en een tweede slaap hadden, waar we dus ook naar terugneigen als die kunstmatige lichtbron weggenomen wordt na pak m beet 8 uur ‘s avonds.  Het spannende daarvan is dat aangetoond is dat die twee fases normaliter niet in elkaar overgaan maar gepaard gaan met een uurtje of wat langer wakker zijn. En volgens de beschrijving wel zo genoegelijk wakker dat het heel aantrekkelijk wordt om het uit te gaan proberen. In het boek wordt het omschreven als een sensatie van diepe ontspanning, zeer heilzaam, creatief, meditatief en zelfs na-orgastisch.

Dus na enkele weken zonder kunstlicht komt dit ritme van onze  circadiaanse slaap/waak ritmen weer terug zo begrijp ik. Ik heb gelijk donkere gordijnen in mijn slaapkamer opgehangen om de lantaarnpaal buiten te sluiten, of althans, het licht ervan.

Waarom dit behalve een aantrekkelijk vooruitzicht, ook van groter belang is, is omdat het het kijken naar slaapproblemen, een schrikbarend toegenomen fenomeen, helemaal op zijn kop kan zetten en dat ook doet. Dat vele artsen hier niet mee bekend zijn en al snel naar slaapmedicatie doet grijpen is feitelijk zeer onrustbarend. Dat er daarachter een hele Vermoeidheidsmanagement industrie is ontstaan vanwege de hoge economische impact die werkverzuim door slaapproblemen tot gevolg heeft, is ook iets waar het boek dieper op in gaat en wat me heel nieuwsgierig gemaakt heeft.
De ontregelde lichaamsklok, waar een hele industrie op draait  en die mogelijk veel gemakkelijker in te regelen is dan gedacht. Alleen in Amerika al werd bijvoorbeeld tussen 2005-2006 voor meer dan een miljard dollar aan de reclame voor slaappillen gespendeerd, de Reclame ervoor dus. En dat terwijl deelnemers aan een onderzoek over populaire slaapmiddelen gemiddeld maar 12 minuten eerder in slaap bleken te vallen dan degenen die een suikerpilletje kregen.

 

Slaap je al?

Een checklist om te bepalen of iemand slaapt, lijkt heel kort te zijn. Ogen dicht: check. Langzaam ademen: check. nauwelijks reageren op de omgeving: check. 
Misschien wordt er wat gemurmeld of geschopt, maar er wordt in elk geval niet autogereden en al helemaal geen moord gepleegd. Toch is het mogelijk om al deze regels te breken en wél te slapen. De hersenen zijn tijdens de nacht nooit helemaal in rust, in plaats daarvan gaan delen – verantwoordelijk voor verschillende functies – op allerlei momenten aan en uit tijdens de slaapcyclus. iemand die de vraag ‘Slaap je al?’met ‘ja’ beantwoordt is dus niet per definitie oneerlijk

Wij hadden vroeger ook een slaapwandelaar in ons gezin en dat verklaart mede waarom ik werkelijk niet te verbazen ben, bijna geen enkel voorbeeld ervan, behalve die moord dan,  kan evenaren dat je vader slaapwandelend in de dakgoot stond, maak hem daar maar eens wakker, of dat de politie uit Groningen naar mijn moeder belde: wij hebben hier een meneer, in zijn auto, langs de kant van de weg, en in zijn portefeuille staat uw nummer, zou dat uw man kunnen zijn? Niet wetende hoe hij daar gekomen was, kwam hij vervolgens dan weer naar huis rijden.
Gelukkig is dat bij ons en met hem allemaal redelijk goed gegaan, maar David vertelt uitgebreid van zijn persoonlijke ervaringen met in de opening van het boek zijn eigen geschreeuw van de pijn wat hem wakker maakte, omdat hij zichzelf verwond had tijdens het slaapwandelen. En dus over het fenomeen van gepleegde misdaden tijdens slaapwandelen en dat daar zelfs een hoogleraarschap voor bestaat.

Het wijdt hier te ver om al het vreugdevols te benoemen wat het boek biedt aan een notoire Insomniac als ik zelf ben. Het ligt op mijn nachtkastje, bladzijden gekrult en volgeschreven met letters en woorden die ik vaak zelf niet meer kan ontcijferen vanwege het nachtelijke pen-gebruik.
Maar het taboe op de heilzame werking van apart slapen wil ik niet ongenoemd laten, ervaren als ik ben in het wakker houden van mijn partner door mijn niet-slaap ritme. Het zinnetje: vrouwen snurken minder en slapen lichter is eveneens alleszeggend  en extreem interessant.
De schrijver van Slaap lekker, David K Randall was zelf een notoire slaapwandelaar, gaat dieper in op de redenen achter de weerstand van echt- en andere paren om een eigen nest te maken in plaats van als vanzelfsprekend iendere nacht het bed te delen. Er rust schijnbaar zelfs een taboe op de bespreekbaarheid om elkaar alleen op te zoeken voor fijne vrijpartijen om zich zodoende de rest van de tijd in de armen van de concurrentie, van Morpheus te vlijen.

Waar ikzelf min of meer vrede gesloten heb met mijn vrij grillige slaappatroon en inderdaad merk dat me dat a) minder stress veroorzaakt en b) vroege mooie stille ochtenden oplevert, ben ik nu geneigd wat te gaan experimenteren, vooral omdat de enkele keren die ik nu al tijdens deze periode van het lezen van het boek, en het bewuster vermijden van kunstlicht in de avonden, heb mogen genieten van die typische diep ontspannen na-orgastische ervaringen zonder voorafgaande seks, die diepe volledige tevredenheid zonder ogenschijnlijke oorzaak of reden, die smaken naar meer.

Enne, wat dat moorden in je slaap betreft: Ik herinnerde me net na het posten van dit verhaal, naar aanleiding van de Dodenherdenking morgen over oorlogstrauma’s nadenkend, dat de moeder van een ex-vriendje soms wakker werd met de handen van haar liefhebbende man om haar keel. Ze kreeg hem dan met veel moeite los en van haar af.  Hij had in Indonesië gevochten, praatte er nooit over maar dromen duidelijk wel, en hoe. Vreselijk was dat, ook voor die man. Dat leek mij alleen al een reden om apart te gaan slapen.

Slaap lekker – David K Randall
Het Geheim van Slapen, slaapwandelen en uitgerust wakker worden

Hoe we slapen heeft invloed op onze gezondheid, ons energieniveau, geheugen, seksleven en op onze creativiteit. Goed slapen is belangrijk, maar wat weten we er eigenlijk van?
Slaap Lekker voert je langs droomonderzoeker, sportcoaches, relatiebemiddelaars, kinderartsen, antropologen, gokkers – en zelfs een hoogleraar gespecialiseerd in misdaden tijdens het slaapwandelen

* waarom vrouwen anders slapen dan mannen
* waarom het aantal uur slaap niet doorslaggevend is voor hoe uigerust je wakker wordt
* hoe slaappillen werken
* waarom baby’s het verschil niet voelen tussen dag en nacht
* of het een verstandig idee is om je bed met iemand te delen
.

 

 Not Just Any Book Club leest Slaap Lekker

 One Response to “Slaap Lekker …en of het een verstandig idee is om je bed met iemand te delen”

 • Linda

  Mijn moeder slaapt haar hele leven slecht.
  Het lijkt me een ramp,
  Gelukkig slaap ik goed

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: