Snob en andere recalcitrante 2015 lijstjes – mijn 50books bijdrage

On 30 December 2015 by Carolien Geurtsen

top3 2015 #50books

Er is één ding wat je zeker weet met een slecht geheugen, namelijk dat je veel vergeet. Voor de rest is alles wiebelig en redelijk onvoorspelbaar, met regelmatig een onwelkome verrassing. Gisteren had ik daar een gesprekje over met mijn tante die Alzheimer heeft, We zijn het helemaal eens dat het een enorme klote ziekte is, en vanwege mijn eigen ervaringen die mij als ik dat zou toestaan enorm stom zouden doen voelen (en dat relatief vaak ook nog doen) kan ik met recht tegen haar zeggen: Je bent niet stom, je bent vergeetachtig. Zelf bind ik mijn sleutels aan mijn tas na de keer dat ik via het balkon van mijn buurvrouw ietwat risicovol de oversteek gewaagd heb naar de mijne. Het was gelukkig zomer en mijn deur los, dus dat ging verder goed. Laatst liep ik bijna een keer ‘even’naar de container om vuilnis weg te gooien dat doe je normaliter niet met handtas, en dat ging dus nog maar nét goed – deurknop al in hand.

Lijstjes maken heeft bij mij geen zin, of misschien enige zin, want alleen als ik ze niet vergeet of in mijn zak stop, of nog liever een foto ervan maak en die op mijn telefoon zet, helpen ze ietwat. Áls ik er op kijk tenminste. Maar omdat ik niet de hele dag met mijn neus in lijstjes wil hangen, werken die ook niet erg goed. Dus doe ik al levend en realiserend dat dingen op zijn de ontstane lege doosjes of zakjes in mijn boodschappentas die bij de voordeur in de gang staat zodat ik er niet uit kan zonder m te zien in de hoop dat ik er in de winkel op tijd en niet ná het afrekenen naar kijk.
Gisteren deed ik boodschappen voor mijn vader, mét een lijstje in de hand, en ik ben zonder dollen onderweg naar de kassa vijf keer teruggelopen nadat ik het weer zeer nauwkeruig doorgelezen had. Als het van mezelf was geweest had ik dat één keer gedaan en dan de rest maar laten zitten tot de volgende keer, zo energievretend vind ik dat.

Ik moet inene denken aan het ‘to do ‘ mischien op te nemen en op mijn hoofd te zetten, net als die mop  van dat blondje die bij de kapper haar koptelefoon moet afzetten en dood neervalt. Natuurlijk luistert de kapper naar waar zij naar luisterde, en dat was het beruchte: ‘adem in adem uit’

Dit was een bruggetje

naar

Vraag 49:
Wat is jouw top-3 van mooiste boeken uit 2015?

Blogvriend Peter Pellenaars had de voorgaande vragen ook gesteld, ik heb ze allemaal langs zien komen en alle 48 keer heb ik niet mee gedaan (of misschien één keer, dat ben ik natuurlijk ook vergeten, er staat me vaag iets van bij. Ik zou het moeten nakijken). Gek op boeken ben ik, al lees ik veel minder dan vroeger, maar evengoed valt erover bloggen me niet zozeer persé zwaar maar voelde meestal – excuse me – als tijdverspilling, omdat in mijn optiek anderen dat veel beter en of leuker doen én omdat ik er gewoon ook geen tijd voor had.

Deze bovenstaande laatste opdracht van het jaar sprak me wel aan, namelijk op mijn vergeetachtigheid, want ik zou het niet weten, mijn top 3 van mooiste boeken uit 2015. Ik maakte een Top3 voor december, en dat terwijl ik ze las en bekeek, want met veel mooie foto’s en tekeningen. Dus zet ik zo hieronder een lijstje met links van de boeken waar ik wél over geschreven heb, met eerst die Top3 van december, dát dan weer wel.

Maar als mijn recalcitrante Top3 boeken van 2015 geef ik dus deze 4! nog maagdelijke en ongelezen boeken die ik juist deze week voor mijn verjaardag heb gekregen of zelf met verjaardagsbonnen aangeschaft.

top3 2015 #50books

En welke was nou het cadeau van zoon? Be my guess. Er zijn mensen die dat zouden kunnen raden.
Was dat Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan, of De demonen van Leonard Cohen, of Psy-Q, of was het Sacred Cookbook?

Ik hou wel van cliffhangers
Volgend jaar het antwoord

Mijn december boeken top 3  – Stuk voor stuk prachtige boeken, qua inhoud en vormgeving, woord en beeld, dara hou ik van. Iin willekeurige volgorde, of eigenlijk van lezen.

nummero uno: Over Elfjes en Kogelgaten

 


Dat is twee: De verhalen achter de fotos – Before they pass away

 

En dat is drie: Hoe Kobe zijn kleur vond – december boeken

Snob 200 2015

Maar een Top2000 lijst heb ik dus wél gemaakt – gewoon voor mijn plezier, en de Snob 2000 lijst ook.

En dit is de Snob 2000 van 2015 geworden, via Ondergewaardeerde Liedjes – Dat zeg ik terwijl ik nu weer even de Top2000 luister en kijk – het is voorbij voordat je het weet. Non je ne regrette rien van Edith Piaf, hoe toepasselijk. Daar krijg ik zoals altijd een dikke strot bij met het meezingen. Over lijstkes gesproken…

Dan kun je nu precies nakijken wanneer ik dit opschreef
maar waarom zou dat je in hemelsnaam interesseren

inmiddels alweer bij Elbow met Lippy Kids en alweer Easy Livin van Uiah Heep –
Ik hoor het al, vandaag gaat de Top2000 niet meer áf . Utterly nice music – let’s have a my days day.
Nu op naar een auto met band die lek staat en de rest van de dag – #paps

 Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: